Πρόσθετα χαράτσια 70 - 80 εκατ. ευρώ το χρόνο στα Ταμεία απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων
Συγκεκριμενοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, των περικοπών αλλά και των ανατροπών στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα.
Οπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από όσα δημοσιοποίησε μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, το πρώτο 6μηνο του 2010 η μέση μηνιαία δαπάνη για υλικά, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό και χημικά αντιδραστήρια μειώθηκε σε 179,4 εκ. ευρώ από 217,1 εκ. ευρώ το 2009 (ή ποσοστό 17,37%). Σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή η μείωση είναι 226,3 εκ. ευρώ. Οπως το μνημόνιο προβλέπει μείωση 10% επί του συνόλου των δαπανών του υπουργείου Υγείας που προϋπολογίστηκε κοντά στα 9 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 6 δισ. είναι για μισθοδοσία - και ανήκουν στις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες - και τα 3 δισ. στα λειτουργικά έξοδα, απ' όπου, κατά βάση, θα γίνουν οι περικοπές.
Αν, βέβαια, η μέση μηνιαία δαπάνη σταθεροποιηθεί στα 179,4 εκ. ευρώ και η μείωση έχει το ίδιο ποσοστό (17,37%) τότε στο τέλος του χρόνου οι περικοπές απ' τα λειτουργικά έξοδα θα είναι 452,5 εκ. ευρώ που υπολείπονται κατά 447,5 εκ. ευρώ από τα 900 εκ. ευρώ των περικοπών που προβλέπει το μνημόνιο. Ετσι θα γίνουν ακόμα πιο δραστικές περικοπές στα λειτουργικά έξοδα και τα νοσοκομεία θα στεγνώσουν ή θα αναζητηθούν επιπλέον έσοδα απ' τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, όπως μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους, στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει στην αύξηση κατά 70-80 εκ. ευρώ πέρα απ' τα ίδια μέχρι τώρα έσοδα, όπως το εισιτήριο των τριών ευρώ και τις πληρωμές των ασθενών στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Ταυτόχρονα, απ' την 1.10.2010 θα θέσει σε εφαρμογή την κατηγοριοποίηση των ασθενειών, ενώ μελετά είτε την αύξηση του νοσηλίου των ταμείων ή την εφαρμογή του λεγόμενου πακέτου των διαγνωστικών κατηγοριών. Μ' άλλα λόγια, έρχονται πρόσθετα χαράτσια για ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, αναζητείται, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, και τρόπος κάλυψης - δηλαδή πληρωμής από κάπου - των 50.000 αρρώστων που δεν έχουν ασφάλιση (όπως ανασφάλιστοι, άποροι, μετανάστες), των οποίων η νοσηλεία κοστίζει 130-150 εκ. ευρώ το χρόνο.