Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
Χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Από παλιότερη κινητοποίηση του ταξικού κινήματος για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων
Από παλιότερη κινητοποίηση του ταξικού κινήματος για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων
Με την ψήφο των 53 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ του Α' Τμήματος Διακοπών της Βουλής «πέρασε» χτες από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Απασχόλησης, με την οποία καταργούνται οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ που παρέχουν αυξήσεις μεγαλύτερες της σύμβασης - ντροπής που υπέγραψαν ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την αντεργατική τροπολογία, τονίζοντας ότι όχι απλώς παγώνει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ταυτόχρονα προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σύνολο 100 ψηφισάντων βουλευτών 53 ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας και 47 κατά.

Η τροπολογία είναι προάγγελος της επιβολής των ατομικών συμβάσεων εργασίας στη θέση των συλλογικών, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά είπε, στόχος είναι «να μειωθούν άμεσα οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα», αλλά «δεν είναι, όμως, μόνο αυτό, υπάρχει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Τι κάνετε με τον τρόπο αυτό; Ουσιαστικά ψαλιδίζετε την ισχύ των διμερών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο τέλος θα καταστούν μη αναγκαίες από τα πράγματα, μέσα απ' αυτές τις ρυθμίσεις που κάνετε, για να προωθηθεί, ουσιαστικά, ποιο; Αυτό το οποίο προβλέπει η "Πράσινη Βίβλος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι θα πάμε σε μία ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, της σύμβασης και της αποδοχής του κάθε εργαζόμενου». Παρατήρησε μάλιστα πως «γι' αυτό δεν είναι τυχαίες και οι ομοβροντίες οι οποίες υπάρχουν, με απαγορεύσεις από τα δικαστήρια, για τη συνδικαλιστική δράση, με απαγορεύσεις των κινητοποιήσεων».

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαίωσε με την παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού υποκριτικά από τη μία υποστήριξε ότι «δεν παρεμβαίνουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», για να δηλώσει όμως στη συνέχεια πως η τροπολογία «έρχεται και λέει ότι όταν η χώρα είναι σε αυτή τη δημοσιονομική κατάσταση και όταν συλλογικά οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει από αυτές». Παράλληλα επανέφερε τη γνωστή κινδυνολογική επιχειρηματολογία του Μνημονίου, λέγοντας πως ήταν «μία εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει την περικοπή του δέκατου τρίτου και του δέκατου τέταρτου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Οι εταίροι μας το είχαν ζητήσει επιτακτικά σε μία λογική βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

Αποστομωτική απάντηση έλαβε ο υπουργός Οικονομίας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβερνητική υποκρισία είναι πλέον κυρίαρχη πρακτική», σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνον ελληνικά αυτά τα αντεργατικά, αντιλαϊκά, ταξικά μέτρα. Είναι πανευρωπαϊκά, είναι δράσεις παγκόσμιου χαρακτήρα, του κεφαλαίου. Τα κλαψουρίσματα και αυτές οι τρισάθλιες δικαιολογίες για την "καλή κυβέρνηση", η οποία αντιστέκεται και παλεύει, και τους "κακούς Ευρωπαίους της τρόικας" είναι το ίδιο υποκριτικά». Ο Σπύρος Χαλβατζής πρόσθεσε πως «ομολογείτε ότι επιχειρείτε τη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων ή άλλων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων μέσω μεσολαβητικών ή διαιτητικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από τον ΟΜΕΔ κι οι οποίες είναι αντίθετες με τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κι αυτή βεβαίως τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, για να μιλάμε τα ελληνικά χωρίς μεταφράσεις, μας παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή Ζαγοριανάκου. Εδώ αποφασίζουμε, διατάσσουμε κι απαγορεύουμε να υπάρχουν αυξήσεις για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή πόση είναι η διαφορά των απαγορεύσεων; Εδώ έχουμε έναν επίσημο πληθωρισμό που προσεγγίζει το 6% και οι αυξήσεις είναι μηδενικές».

Το ΚΚΕ καταψήφισε και την τροπολογία με την οποία παρέχονται με μορφή ...ομολόγων οι αποζημιώσεις των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», λέγοντας πως «ανοίγετε την Κερκόπορτα ώστε οι αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και τα εφάπαξ που θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από εδώ και πέρα δύναται μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία να αντιμετωπίζονται με την παράδοσή τους σε ομόλογα και όχι σε μετρητά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικανοποιεί αξιώσεις εργοδοτικών οργανώσεων(2014-10-17 00:00:00.0)
Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις(2010-09-30 00:00:00.0)
Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων - απαγόρευση αυξήσεων μισθών(2010-07-30 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην κατάργηση των αποφάσεων διαιτησίας(2010-07-27 00:00:00.0)
Τσακίζει τους μισθούς με ρόπαλο τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ(2010-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ