Κυριακή 25 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των μισθών

Με ρομφαία την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, η κυβέρνηση προχώρησε προχτές, Παρασκευή, σε νομοθετική παρέμβαση, με την οποία απαγορεύει επί της ουσίας κάθε «αύξηση» πάνω απ' αυτή που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ενισχύοντας την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, τυπικά, η κυβέρνηση απαγορεύει στον ΟΜΕΔ να πάρει απόφαση για «αύξηση» πάνω απ' αυτή που προβλέπεται από τη συμφωνία και την υπογραφή της Εθνικής Σύμβασης στις 15 του Ιούλη, στην πράξη επιβάλλει, με ένα ακόμα νομοθέτημα, τη μείωση των μισθών τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Η τροπολογία, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Εργασίας, Α. Λοβέρδος, και έφεραν άρον άρον για ψήφιση, ορίζει:

«Οι εκδοθησόμενες με τη διαδικασία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μεσολαβητικές και διαιτητικές αποφάσεις, προς επίλυση συλλογικών διαφορών, δεν ισχύουν και δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, εφόσον χορηγούν καθ' οιονδήποτε τρόπο μισθολογικές αυξήσεις, πέραν αυτών που προβλέπονται από την υπογραφείσα την 15η Ιουλίου 2010 Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Κρίκος στην αντεργατική επίθεση

Η τροπολογία αυτή είναι άλλος ένας κρίκος στην αντεργατική επίθεση. Η επίθεση της κυβέρνησης ξεκίνησε με τη μείωση των μισθών στο δημόσιο. Εντάθηκε και έγινε γενικός κανόνας με το μνημόνιο που συνυπέγραψε με την τρόικα, επεκτάθηκε με την υπογραφή, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, της άθλιας ΕΓΣΣΕ, με την οποία για τρία ολόκληρα χρόνια παγώνουν οι μισθοί και επί της ουσίας μειώνεται το εργατικό εισόδημα. Και κορυφώνεται με τη νομοθετική παρέμβαση ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους χαλκάδες που πέρασαν στους εργαζόμενους με το μνημόνιο.

Στο νέο αντεργατικό της έργο η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκαν ορισμένες διαιτητικές αποφάσεις του ΟΜΕΔ, που έτσι και αλλιώς έδιναν πενιχρές αυξήσεις, και αφορούσαν σε ολιγάριθμες ομάδες εργαζομένων.

Μόνο που ο ΟΜΕΔ ήταν το πρόσχημα, η ουσία βρίσκεται αλλού. Αλλωστε, έτσι κι αλλιώς το υπουργείο ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα επαναφέρει διάταξη, που απέσυρε προσωρινά από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την οποία εξουδετερώνει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα. Να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη στρατηγική στόχευση του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για κατοχύρωση της κερδοφορίας του και ενίσχυσή του τα επόμενα χρόνια. Και απ' αυτό το στόχο δεν κάνει βήμα πίσω.

Μάλιστα, η τροπολογία έχει και αναδρομική ισχύ, από τη μέρα έγκρισης του μνημονίου (6/5/2010), και άρα ακυρώνονται οι όποιες αποφάσεις του ΟΜΕΔ έχουν εκδοθεί στο μεσοδιάστημα και προέβλεπαν «αύξηση» μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει η ΕΓΣΣΕ, δηλαδή πάνω από το 0% για το 2010, 0,75% το 2011 και 0,85% το 2012.

Δεν είναι τυχαίος και ο χρόνος που η κυβέρνηση επιχειρεί με νόμο να καταργήσει τις αυξήσεις, να μειώσει το εργατικό εισόδημα, να υπονομεύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και κινητοποιήσεις συνδικάτων για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό σπεύδει να προλάβει κάθε «παραβίαση», να ενισχύσει την αδιαλλαξία των εργοδοτών και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Η προκλητικότητα και ο αυταρχισμός της δεν έχουν όρια.

Ο μηχανισμός της απάτης

Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, διαρρέοντας ότι η τροπολογία της δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο στο θέμα της διαιτησίας. Πρόκειται για απάτη πρώτου μεγέθους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση νομοθετεί την απαγόρευση των αυξήσεων, αφού δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να υπογράφουν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις στο ύψος της κατάπτυστης ΕΓΣΣΕ, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους ότι ακόμα και αν προσφύγουν στον ΟΜΕΔ δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα περισσότερο απ' αυτό που δίνει η εργοδοσία.

Ετσι, η διαιτησία, από υποτυπώδες έστω εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, περνάει ουσιαστικά στα χέρια της εργοδοσίας, αφού πλέον δε δικαιούται να αποφασίζει για αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ και προκύπτουν από το αντιλαϊκό μνημόνιο. Καμιά εργοδοτική οργάνωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα σε έναν κλάδο ή σε μια επιχείρηση, όταν ξέρει πως η προσφυγή στον ΟΜΕΔ σημαίνει αυτόματα και την κατοχύρωση «αυξήσεων» στο ύψος της συμφωνίας ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.

Το αίσχος της ΓΣΕΕ

Τώρα αποκαλύπτεται στο σύνολό του το έγκλημα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ, η οποία προβλέπει:

  • Το 2010, πάγωμα των μεροκάματων και των μισθών για ολόκληρο το έτος. Δηλαδή 0% στα μεροκάματα και στους μισθούς του 2009!
  • Το 2011, πάγωμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους και «αύξηση» στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μόνο για το δεύτερο εξάμηνο.
  • Το 2012, πάγωμα των μισθών το πρώτο εξάμηνο στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2011 και «αύξηση» σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οπως γίνεται φανερό, η ΕΓΣΣΕ για φέτος ορίζει 0% «αύξηση»! Για τα δύο επόμενα έτη, δεν προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό. Ως ποσοστό «αύξησης» γι' αυτά τα χρόνια ορίζεται ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης του έτους που προηγείται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γιούροστατ, το 2010 ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 1,5% και το 2011 στο 1,7%.

Κατά συνέπεια, η ετήσια αύξηση για το 2011 δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,75% και το 2012 το 0,85%! Και αυτό όταν ο επίσημος πληθωρισμός κινείται με ρυθμούς άνω του 6%. Ετσι, η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, σε συνάρτηση με το κατάπτυστο περιεχόμενο της Σύμβασης της ΓΣΕΕ, οδηγεί σε συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος για την τριετία 2010-2012, που θα ξεπερνά το 15%!

Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση δεν «κρύβει λόγια» και με την Αιτιολογική Εκθεση που κατατέθηκε για την τροπολογία ομολογεί: «Με τη διάταξη αυτή επιχειρείται η συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων (...) ή άλλων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων μέσω μεσολαβητικών ή διαιτητικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από τον ΟΜΕΔ και οι οποίες είναι αντίθετες με τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Η ομολογία αυτή είναι κόλαφος για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ψευδώς ισχυριζόταν ότι έτσι «έσωσε τις κλαδικές συμβάσεις». Αποδεικνύεται ότι το περιεχόμενο της Σύμβασης σημαίνει ταφόπλακα για τους μισθούς και τα μεροκάματα, γίνεται ο πολιορκητικός κριός για να ανατραπούν όλες οι συμβάσεις, κλαδικές επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές. Και είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η Σύμβαση του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου να γίνεται νόμος για να επιβληθεί ντε φάκτο η μείωση των μισθών σε ολόκληρη την εργατική τάξη.

Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν

Στο νέο αυτό τερατούργημα άμεση ήταν η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο είναι αχόρταγο και οι πιστοί πολιτικοί του υπηρέτες κάνουν ό,τι μπορούν για να το θρέψουν. Η κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους, δεν τους αρκεί. Σήμερα ζητάνε τις σάρκες της εργατικής τάξης, αύριο θα ζητήσουν και το μεδούλι της.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πότε σαν φάρσα και πότε σαν τραγωδία. Το ΠΑΣΟΚ το 1985 έκανε τα ίδια. Τώρα ξαναχτυπά την εργατική τάξη με την ίδια αντιλαϊκή μανία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση καταργώντας στην πράξη τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι σε αυτούς τους νόμους. Να μην αναγνωρίσουν καμιά τέτοιου είδους τροπολογία. Να απορρίψουν τις πολιτικές του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και να επιβάλουν δυναμικά το δίκιο τους. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ