Κυριακή 25 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

(ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ)

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη έκδοση. Αποτελεί συλλογή κειμένων του Β. Ι. Λένιν που γράφτηκαν σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τις πρώτες μέρες επικράτησης της Σοβιετικής Εξουσίας μέχρι το θάνατό του. Στα κείμενα περιλαμβάνονται ομιλίες σε συνέδρια του κόμματος των μπολσεβίκων και των Σοβιέτ, μπροσούρες και άρθρα που αφορούν ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Αποτυπώνουν την επαναστατική γραμμή του Λένιν και του κόμματος των μπολσεβίκων, σε μια εποχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο αναγνώστης μέσα από τα έργα του μεγάλου επαναστάτη μπορεί να παρακολουθήσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η σοβιετική εξουσία, το διάλογο που γινόταν και τις λύσεις που επιλέγονταν. Η παράθεση των κειμένων με χρονολογική σειρά βοηθάει τον αναγνώστη στην παρακολούθηση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης της περιόδου, της εξέλιξης των επεξεργασιών του Β. Ι. Λένιν και της πολιτικής του κόμματος των μπολσεβίκων. Η γνώση των προβλημάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και ο τρόπος που τα επεξεργάζονταν ο Β. Ι. Λένιν και το κόμμα των μπολσεβίκων είναι χρήσιμο εφόδιο σε οποιονδήποτε αγωνιστή οραματίζεται το κτίσιμο ενός άλλου κόσμου χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η συλλογή αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος του έργου του Β. Ι. Λένιν εκείνης της περιόδου. Το σύνολό του μπορεί να το βρει ο αναγνώστης στην έκδοση των «Απάντων» του Λένιν από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Αλβαρο Ουρίμπε

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στον υπουργό Αμυνας της κυβέρνησής του και εκλεγμένο πρόεδρο, Χοσέ Μανουέλ Σάντος, ο απερχόμενος Αλβαρο Ουρίμπε πραγματοποιεί μία «μεγάλη έξοδο».

Στο ρόλο του «κακού» η κυβέρνηση Ουρίμπε εκτόξευσε τις πλέον βαρύτατες και επικίνδυνες κατηγορίες εναντίον της Βενεζουέλας, ενώπιον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, για «υπόθαλψη και στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων» με «αδιάψευστα στοιχεία» περί της παρουσίας στρατοπέδων των ανταρτικών οργανώσεων FARC και ELN στο έδαφος της Βενεζουέλας, ζητώντας μάλιστα «διεθνή επέμβαση»... Στο ρόλο του «καλού» ο Χοσέ Μανουέλ Σάντος, που ήταν ο επικεφαλής των επιθετικών ενεργειών της κυβέρνησης Ουρίμπε, του «βρώμικου πολέμου» ενάντια στο λαϊκό και αντάρτικο κίνημα και των επιθετικών ενεργειών ενάντια στις κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής, που αντιτίθενται στα σχέδια των ΗΠΑ, «σιώπησε» και αρνήθηκε παραδειγματικά να σχολιάσει τις ενέργειες της «κυβέρνησής του».

Ο λόγος προφανής: πρόκειται για σχέδιο που έχει εκπονηθεί στην Ουάσιγκτον. Ο Ουρίμπε δημιούργησε «τετελεσμένα» τα οποία ο Σάντος θα κληθεί να «χειριστεί». Σχέδιο που περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση πληθώρας αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπως στην Κολομβία, το Περού, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Ονδούρα και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σχέδιο καθαρά επιθετικού προσανατολισμού της «φιλειρηνικής» κυβέρνησης Ομπάμα, που στοχεύει σε ανατροπές, υπονομεύσεις και επεμβάσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα κατά κύριο λόγο, αλλά και στη Νικαράγουα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και όποια άλλη χώρα εναντιώνεται στα σχέδια των ΗΠΑ.


Χρ.Μ.

Αντικομμουνισμός κρατικής τηλεόρασης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ξεπουλημένη επανάσταση». «Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Ποιος τη χρηματοδότησε; Γεγονότα από το αρχείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα ονόματα και πληροφορίες γι' αυτούς που πλήρωσαν τον Λένιν». Τίτλος και περιεχόμενο του αντικομμουνιστικού, δήθεν ιστορικού ντοκιμαντέρ, που πρόβαλε την περασμένη Τετάρτη η ΕΤ-3. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τηλεοπτικό κατασκεύασμα βιασμού των συνειδήσεων, μέσω βιασμού της Ιστορίας. Με κεντρικό πρόσωπο τον πράκτορα των Γερμανών Πάρβους που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατάφερε να κάνει τον επαναστάτη από την πρώτη Ρώσικη Επανάσταση του 1905, που προβλήθηκε ως ο καθοδηγητής των Σοβιέτ το καλοκαίρι του 1917, που πλήρωνε τον Λένιν μέσω Γερμανίας με χρήμα κρατικό και επιχειρηματικό για να κάνει την Οκτωβριανή Επανάσταση και τους Μπολσεβίκους για να διαδηλώνουν..! Μεγάλη η φαντασία αυτών των επιτελείων που σκάρωσαν τέτοια «πρωτότυπη» πρακτόρικη δουλειά 93 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και 20 χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Τα στοιχεία προέρχονται από την Υπηρεσία Ασφαλείας της τσαρικής Ρωσίας και τις Κρατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών ΗΠΑ - Γερμανίας. Αυτό και μόνο, φτάνει για να κατανοηθεί ότι είναι ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα. Αντιιστορικός - αντιεπιστημονικός λίβελος. Με στοιχεία που αν δεν είναι χαλκευμένα και παραχαραγμένα χρησιμοποιούνται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με αληθοφάνεια και αντιιστορική μεθοδολογία για στήριξη της αντεπαναστατικής δράσης. Είναι χαρακτηριστικό της επιστημονικότητας των κατασκευαστών ότι ενδιάμεσα στα όποια στοιχεία παρεμβάλλονταν ανύπαρκτα ή αναπόδεικτα γεγονότα, όπως «στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να έγινε κάποια συνάντηση ή κάποια σύσκεψη». Σ' αυτήν λοιπόν αποφασίστηκαν τα γεγονότα που ακολουθούν με τα στοιχεία των πρακτόρων των υπηρεσιών! Σπουδαία ιστορική μεθοδολογία... Αλλά μόνο έτσι μπορεί να στηθεί αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η αντικομμουνιστική σαπίλα. Στόχος, η επαναστατική πάλη, τα Κομμουνιστικά Κόμματα, η ηθική τους, άρα ο κλονισμός των λαϊκών δυνάμεων στη δυνατότητα και προοπτική της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

... αλλά άσφαιρο αντεπαναστατικό όπλο

Ο χαρακτηρισμός «ξεπουλημένη» για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, που ανέτρεψε τον καπιταλισμό, κατάργησε την καπιταλιστική ιδιοκτησία και άνοιξε το δρόμο για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πλούτο και φτώχεια, για ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών της κοινωνίας στην ευημερία, δείχνει ότι ο πολιτικός ξεπεσμός της κρατικής τηλεόρασης ξεπέρασε κάθε φαντασία. Και, βεβαίως, ότι ο καπιταλισμός στέρεψε από κάθε δυνατότητα σοβαρής επιχειρηματολογίας για ιδεολογικοπολιτική διαπάλη. Η στήριξη της αυξανόμενης σαπίλας και βαρβαρότητας κατά των εργατών και των λαών, γίνεται πλέον με αντιεπιστημονικούς, αντιιστορικούς λίβελους. Η επανάσταση είναι έργο μαζών με καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα, και έρχεται όταν υπάρχουν υλικές και αντικειμενικές συνθήκες για τη διεξαγωγή της. Η επανάσταση δεν είναι εμπόρευμα αγοραπωλησίας για το κέρδος, ούτε μπορεί αντικειμενικά να είναι έργο πληρωμένων πρακτόρων, όπως έδειχνε η ΕΤ-3, που χρησιμοποιούν οι αστοί για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους, στηριγμένοι στο κράτος τους. Καμιά πληρωμή κανενός σε κανέναν δεν μπορεί να οδηγήσει σε επανάσταση. Το έχει αποδείξει η ίδια η Ιστορία. Αλήθεια, τις αστικές επαναστάσεις πράκτορες τις έκαναν; Εδώ ανατράπηκε αστικό κράτος, οι αστοί έχασαν τη Ρωσία. Γι' αυτό πλήρωναν; Ο Λένιν ήταν επικεφαλής ενός επαναστατικού κόμματος που συσπείρωσε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στο τότε αντιδραστικό καθεστώς της Ρωσίας. Πιστεύει στ' αλήθεια κανένας σοβαρός άνθρωπος πως όλο αυτό έγινε με χρήμα; Η πλειοψηφία του λαού έδρασε γιατί πληρώθηκε; Οσο για το επιχείρημα της «πληρωμής» του Λένιν, είναι τόσο φαιδρό που δεν αντέχει σε κριτική. Βρώμικη προπαγάνδα, λοιπόν, σπίλωσης της ηθικής και της δράσης ενός ηγέτη - συμβόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος, των εργατικών, λαϊκών δυνάμεων παγκόσμια, αλλά άσφαιρο αντεπαναστατικό όπλο.

Σάπια ενημέρωση

Ρεπορτάζ «Ελευθεροτυπίας», Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 με τίτλο: «Πειραματόζωα οι Ανατολικογερμανοί». Το είχαν και άλλες αστικές εφημερίδες του «πλουραλισμού». Τι λέει το ρεπορτάζ της δήθεν αντικειμενικής εφημερίδας; «Δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες φέρονται να χρησιμοποίησαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα τη δεκαετία του '80 δίνοντας ως αντάλλαγμα στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας μεγάλα ποσά σε σκληρό συνάλλαγμα. Σύμφωνα με συγκλονιστικές αποκαλύψεις του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου MDR, οι δοκιμές φαρμάκων διήρκεσαν από το 1985 μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και αφορούσαν περισσότερους από 2.000 ασθενείς. Οι εταιρείες που δοκίμαζαν τα προϊόντα τους στην Ανατολική Γερμανία κατέβαλλαν σημαντικά ποσά στην ΚοΚο (Kommerziellen Kooordinierung), μια θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου, η οποία ήταν αρμόδια για τη συγκέντρωση συναλλάγματος. Το ρεπορτάζ του MDR επικαλείται μαρτυρίες αλλά και στοιχεία από τα αρχεία της Στάζι....Ενας μάρτυρας, ο Κάριν Φόρνερ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ότι το 1989 το νοσοκομείο του Πλάουεν δεν δεχόταν να νοσηλεύσει τη μητέρα του, που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη, παρά μόνο με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της σε μια "μελέτη"... κάποιοι ασθενείς, στους οποίους δοκιμάστηκαν φάρμακα πέθαναν. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν και έγγραφα...». Σπουδαία δημοσιογραφία στ' αλήθεια. Με τα αρχεία της Στάζι, που βρίσκονται στα χέρια της CIA, αλλά και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, και έχουν ξανακατασκευαστεί στα μέτρα που υπηρετούν τη βρώμικη αντισοσιαλιστική προπαγάνδα. «Δρυός πεσούσης...», λέει ο λαός μας. Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία χαλκεύουν στοιχεία (εδώ βεβαίως δεν υπάρχουν ούτε τέτοια παρά μόνο μια μαρτυρία και το ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού) και παρουσιάζουν ούτε λίγο ούτε πολύ το σοσιαλισμό ως αδίστακτο εγκληματικό σύστημα. Η επιλογή της ΓΛΔ εντάσσεται στη βρώμικη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, εν μέσω κρίσης, επιβολής βάρβαρων μέτρων κατά των εργαζομένων και στη Γερμανία και επομένως χρειάζονται πάμπολλα όπλα οι αστοί για να χειραγωγήσουν συνειδήσεις, να υποτάξουν τη δυσαρέσκεια των λαών. Ετσι και οι δήθεν της αντικειμενικής ενημέρωσης αστικές εφημερίδες, που αναπαρήγαγαν αυτό το άθλιο ρεπορτάζ και που λένε ότι πασχίζουν για την «αλήθεια», ξανααποδεικνύουν πόσο βουτηγμένες στο βούρκο του αντιδραστικού καπιταλιστικού συστήματος είναι, προσφέροντάς του και με αυτό το ρεπορτάζ ένα όπλο χειραγώγησης του λαού. Ιδιαίτερα δε η «αδέσμευτη», η «προοδευτική» όπως αυτοαποκαλείται η «Ελευθεροτυπία», ενίοτε λέει πως είναι «αριστερή» ή «αντιεξουσιαστική» και «αντισυστημική». Σάπια ενημέρωση...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ