Κυριακή 25 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, θα αναπτύσσει την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, το δημιουργικό περιεχόμενο του ελεύθερου χρόνου και τις διακοπές, σε όφελος των λαϊκών αναγκών. Δεν μπορεί να συνυπάρξει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με αυτή των αναγκών του κεφαλαίου

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με τα ταξικά τους σωματεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με τα ταξικά τους σωματεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Η «γάγγραινα» της ανεργίας εξελίσσεται σε νούμερο ένα κίνδυνο για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Με δεδομένο ότι η ανεργία είναι παράγωγο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και οργάνωσης της οικονομίας και κατά συνέπεια στο πλαίσιο του σημερινού σάπιου συστήματος το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Αντίθετα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως στις σημερινές συνθήκες, τόσο η ανεργία όσο και οι απολύσεις αυξάνονται ραγδαία, γεγονός που επιβεβαιώνουν ακόμα και τα ίδια τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ανεργία σκαρφαλώνει επικίνδυνα και σύμφωνα ακόμα και με επίσημες εκτιμήσεις οι άνεργοι φτάνουν ή και ξεπερνούν το 1.000.000 και ας την δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μικρότερη (άλλωστε σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ άνεργος δε θεωρείται αυτός που δουλεύει έστω και μία ώρα τη βδομάδα, ενώ όλοι οι άνεργοι επίσης δεν καταγράφονται), η κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μνημονίου, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες διά μέσω του υπουργού Εργασίας τις νέες γενναίες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις προς το κεφάλαιο και ταυτόχρονα νέο χτύπημα στην εργατική λαϊκή οικογένεια με την αναστολή της επιδότησης ενοικίου και συνολικά των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Η ενίσχυση των μεγαλοεργοδοτών, όπως υπενθύμισε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας, θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (με κονδύλια και από το ΕΣΠΑ). Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας, μπροστά στην ιλιγγιώδη αύξηση της ανεργίας και με το πρόσχημα δήθεν της «διατήρησης» και «δημιουργίας» θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ότι οι μεγαλοεργοδότες θα επιδοτηθούν άμεσα με 930 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσέλθουν κατά 600 εκατομμύρια από τον ΟΑΕΔ, 260 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και 70 εκατομμύρια από το ΛΑΕΚ. Επί της ουσίας αυτές οι παχυλές επιδοτήσεις αφορούν την προσφορά της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο για τη δωρεάν ανακύκλωση των ανέργων σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα και στη συνέχεια οι άνεργοι θα επιστρέφουν και πάλι στις μαύρες λίστες των χιλιάδων ανέργων συναδέλφων τους.

ΟΑΕΔ στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Και ενώ οι χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την ανεργία και τις τραγικές συνέπειές της - με τελευταία χαρακτηριστικά παραδείγματα τον άνεργο οικοδόμο στην Πάτρα που η ΔΕΥΑΠ έκοψε το νερό στην οικογένειά του, την απλήρωτη συμβασιούχο για περίπου 13 μήνες στο Μενίδι που η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα - η κυβέρνηση, αντί να πάρει εδώ και τώρα άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων, προωθεί εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ στους επιχειρηματίες.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ μαρτυρά ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου μπροστά στις οποίες θυσιάζει τις ανάγκες των ίδιων των ανέργων. Σύμφωνα, μ' αυτόν, για το 2010 από τις συνολικές δαπάνες του Οργανισμού, που προβλέπονται στα 3.881.290.556,00 ευρώ, μόλις το 37% θα πάει στα επιδόματα ανεργίας (1.460.000.000,00 ευρώ). Σημειώνεται, δε, ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ εμφανίζουν τους ανέργους να φτάνουν τον Απρίλη του 2010 τους 711.669. Από αυτούς οι 186.758 είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες, ενώ από το σύνολο των ανέργων επιδοτείται μόλις το 1/3 (242.108) με το πενιχρό επίδομα των 454 ευρώ!

Αυτό όταν από τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ (3.998.657.734,00 ευρώ), το 63,66%, δηλαδή τα 2.545.572.627,00 ευρώ προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή που η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μαζί με κονδύλια της ΕΕ είναι 802.921.107,00 ευρώ (το 20,08%). Ετσι, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο ενίσχυσης με 600 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στους επιχειρηματίες από τον ΟΑΕΔ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ο ΟΑΕΔ συνολικά θα σπρώξει για το 2010 στο κεφάλαιο 750 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, με δεδομένο ότι και αυτός ο προϋπολογισμός αναμένεται να αναθεωρηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι πιθανόν να αυξήσει τελικά και άλλο τις επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματίες.

Ηδη, πάντως, τα πρώτα δυο προγράμματα του ΟΑΕΔ για την οικονομική ενίσχυση ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ των μεγαλοξενοδόχων μπαίνουν σε εφαρμογή. Προγράμματα που έχουν διπλό στόχο: Και την οικονομική ενίσχυση της μεγαλοεργοδοσίας, εξασφαλίζοντάς της ταυτόχρονα τζάμπα χέρια και ταυτόχρονα την ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αφού όπως προβλέπεται στο ένα από τα δυο προγράμματα ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για τη «διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας» και μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης, σε άρθρο του οποίου προβλέπεται ότι από το 2011 θα αρχίσει παρακράτηση από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, των εισφορών που μέχρι τώρα δίνονται από τους εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΑΕΔ (όπως και του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας). Το 2011 η παρακράτηση θα ανέρχεται στο 10% των εσόδων του, το 2012 στο 20% και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%! Αυτή η ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πορεία ενίσχυσης του κεφαλαίου που ακολουθεί ο ΟΑΕΔ, χτυπάει καμπανάκι για το σύνολο των ανέργων και των εργαζομένων που θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες μελλοντικές περικοπές.

Πάλη για άμεσα μέτρα και με στόχο μακροπρόθεσμες αλλαγές

Η ραγδαία αύξηση των ανέργων, συνέπεια και της καπιταλιστικής κρίσης και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της και οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση όλο και περισσότερες εργατικές και λαϊκές οικογένειες, αναδεικνύει ότι η ενιαία και οργανωμένη πάλη των ανέργων, των εργαζομένων και των συμμάχων τους για άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων είναι ζήτημα ζωτικής και επιτακτικής ανάγκης.

Είναι υπόθεση του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος σήμερα να επιβάλει με τον αγώνα του για παράδειγμα τα εκατομμύρια ευρώ, που από τους πόρους του ΟΑΕΔ υπάρχουν και οδηγούνται στα ταμεία των μεγαλοεργοδοτών, να διατεθούν για μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων. Αποτελεί καθήκον πρώτης γραμμής για το σύνολο της εργατικής τάξης μαζί με την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων να διεκδικηθούν μέτρα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες και λαϊκές ανάγκες. Οπως μέτρα για τη διασφάλιση αναγκαίων υποδομών για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης (λαϊκή κατοικία, αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά έργα, διαμόρφωση χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας κλπ.), αλλά και στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού, κτιριακές επεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και της βιομηχανικής παραγωγής, που θα εξασφαλίζουν δουλειά και σε χιλιάδες ανέργους. Οπως μέτρα για τις αναγκαίες και απαιτούμενες προσλήψεις για παράδειγμα στο χώρο της Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές, στο χώρο της Παιδείας με δασκάλους και καθηγητές. Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά όταν η ανάπτυξη (τότε θα είναι σε όφελος του λαού) στηρίζεται σε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και όχι σ' αυτές που το κεφάλαιο βγάζει εύκολο, γρήγορο και μεγάλο κέρδος. Για παράδειγμα, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή που εγκαταλείπεται (π.χ. βαμβάκι, μαλλί κλπ.), συνδέεται με την ανάπτυξη κλωστοϋφαντουργίας που σήμερα καταστρέφεται από τους καπιταλιστές.

Είναι επιτακτικό σήμερα λοιπόν το ζήτημα της οργάνωσης των ανέργων και των εργατών, η συσπείρωση και η πάλη τους μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με το διεκδικητικό πλαίσιο που αυτό προβάλλει. Δίνοντας τη μάχη τόσο για τα άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων και ταυτόχρονα για να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, να μπαίνουν γερές βάσεις για το στόχο, δηλαδή εξουσία και οικονομία στα χέρια του λαού.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ