Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εγκαίνια» των σχεδίων για την «πράσινη ενέργεια»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ετοιμος να παράσχει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δύο εταιρείες για την υλοποίηση καινοτόμων έργων ηλιακής ενέργειας εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την «ενεργειακή του ατζέντα» και τη στροφή στην «πράσινη ενέργεια», το νέο και παρθένο ακόμη πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κερδοφορία που θα βασιστεί στις «επενδύσεις» από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή τα χρήματα των εργαζομένων που ήδη στενάζουν.

Στόχος σε πρώτο επίπεδο είναι η δημιουργία μίας «ηλιακής βιομηχανίας» και σύμφωνα με τις δηλώσεις Ομπάμα η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει δανειακές εγγυήσεις σε δύο κορυφαίες εταιρείες, την αμερικανικών συμφερόντων «Αbound Solar Manufacturing» και την ισπανική «Abengoa Solar», ενώ πρόσθεσε ότι οι μακροπρόθεσμες «επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της χώρας», όπως δήλωσε ο Ομπάμα ενώ «θα δημιουργηθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Η ισπανική «Abengoa Solar», που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στην Αριζόνα. Το εργοστάσιο θα μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα 70 χιλιάδες αμερικανικά νοικοκυριά, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενώ αποτελεί μέρος του σχεδίου «Solana» στην περιοχή Τζίλα Μπεντ κοντά στο Φοίνιξ.

Η δεύτερη εταιρεία είναι η «Abound Solar Manufacturing» που κατασκευάζει υψηλού επιπέδου ηλιακούς συλλέκτες - για πρώτη φορά χρησιμοποιείται τέτοιου είδους τεχνολογία για εμπορική χρήση. Γι' αυτόν το σκοπό θα κατασκευαστούν δύο εργοστάσια, ένα στο Κολοράντο και ένα στην Ιντιάνα

Σύμφωνα με το «Bloomberg», οι πρωτοβουλίες του Αμερικανού Προέδρου στην καθαρή ενέργεια αποσκοπούν στη δημιουργία 700 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να διπλασιάσουν μέσα σε τρία χρόνια την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη αποστολή στον Ηλιο(11/6/2017)
«Βήμα» εκδήλωσης μονοπωλιακών ανταγωνισμών και σχεδιασμών(2/12/2015)
Σχέδιο ανάκτησης αστεροειδούς από τη NASA(28/4/2013)
Εργαλείο προπαγάνδας(19/7/2009)
«Πράσινη» κερδοφορία στα μονοπώλια από την Αφρική(15/7/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org