Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ
Περιοδεία με πολλούς στόχους

ΚΡΑΚΟΒΙΑ.--

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου. Μετά την επίσκεψή της στην Ουκρανία, μετέβη στην Πολωνία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, ενώ χτες επισκέφθηκε τη Γεωργία για την παραπέρα εξασφάλιση των συμφερόντων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Στην Πολωνία, η Κλίντον παρέστη στην υπογραφή της προσθήκης της βασικής Συνθήκης για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη χώρα, όπου επανέλαβε πως η εγκατάστασή της στην Πολωνία έχει «αμυντικό χαρακτήρα και δεν παρουσιάζει απειλή για τη Ρωσία». Από τη μεριά του ο Πολωνός ομόλογός της Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε πως η Πολωνία είναι διατιθεμένη να παραχωρήσει στη Ρωσία τη δυνατότητα επιθεώρησης των εγκαταστάσεων της «ασπίδας». Σε μια ξεχωριστή ομιλία της, υποστήριξε πως υπάρχουν ορισμένες κυβερνήσεις χωρών (Ζιμπάμπουε, Δημοκρατία του Κογκό, Αιθιοπία, Αίγυπτος, Ιράν, Κίνα, Ρωσία, Βενεζουέλα, Κούβα) που περιορίζουν τη δράση διάφορων οργανώσεων όπως συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, οργανώσεις που υποτίθεται υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά. Τα παραπάνω ανέφερε σε συγκέντρωση για τη 10η επέτειο της ίδρυσης της «Κοινότητας των Δημοκρατιών», μιας οργάνωσης που υποτίθεται προωθεί και στηρίζει τη δημοκρατία, όπου ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 2 εκατομμύρια δολάρια για τις εργασίες μη κυβερνητικών ομάδων.

Στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, τα οποία επισκέφθηκε την ίδια ημέρα, η Αμερικανίδα υπουργός υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη διατήρηση καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα ζήτησε τη διαμεσολάβηση στην επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τη δεκαετία του '90 αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν και διακήρυξε μονομερώς την «ανεξαρτησία» του.

Στη συνέχεια, χτες βρισκόταν στη Γεωργία όπου διακήρυξε πως η στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι παραμένει. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σαακασβίλι επέκρινε παράλληλα τη Ρωσία για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και ζήτησε από τη Μόσχα να σεβαστεί τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα είχε συνάντηση με μέλη των λεγόμενων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών κινημάτων και άλλων οργανώσεων όπου αναμάσησε τα γνωστά περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας» και των «δικαιωμάτων του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο η κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο(2023-09-28 00:00:00.0)
Η Ουκρανία διδάσκει(2014-03-15 00:00:00.0)
Η πυριτιδαποθήκη της Ευρασίας(2009-05-10 00:00:00.0)
Ρωσικό ενδιαφέρον για το ραντάρ της Γκαμπάλα(2009-03-13 00:00:00.0)
Το «φιλέτο», οι διενέξεις και τα συμφέροντα...(2008-12-07 00:00:00.0)
Στις βλέψεις και το Αζερμπαϊτζάν(2007-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ