Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσπαθούν να επιβάλουν την «αξιολόγηση»

Απευθείας από στελέχη επιχειρήσεων «αξιολογήθηκε» Τμήμα στο Μεσολόγγι

Η προώθηση της «αξιολόγησης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από «επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων» λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο ίδρυμα και συγκεκριμένα στο τμήμα του Φυσικού. Πανεπιστημιακοί καθηγητές που διδάσκουν στο εξωτερικό και αποτελούν την παραπάνω επιτροπή διερευνούν το τμήμα στα πλαίσια της διαβόητης «αξιολόγησης» που αποτελεί μοχλό για την ενίσχυση της λειτουργίας των πανεπιστημίων με τα κριτήρια της «ελεύθερης αγοράς».

Προκειμένου, μάλιστα, να αποφύγουν τις αντιδράσεις για την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων - σημαντική πτυχή των οποίων είναι και η «αξιολόγηση» - επιλέχθηκε μέσα στο καλοκαίρι, σε περίοδο εξεταστικής, να επιθεωρήσει η επιτροπή εξωτερικών αξιολογητών το παραπάνω τμήμα. Παρά αυτήν την προσπάθεια όμως, αντιδράσεις εκφράστηκαν: Η προγραμματισμένη για προχτές - μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας - επίσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης στο εργαστήριο του Φυσικού δεν έγινε. Οι φοιτητές με πρωτοβουλία του ΜΑΣ συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην «αξιολόγηση» για το πανεπιστήμιο της αγοράς. Καταδεικνύοντας την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας απέναντι στην πολιτική και τους εκπροσώπους της που επιδιώκουν με κάθε μέσο και τρόπο να ενσωματώσουν πιο βαθιά το πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Καυχιόνται για την αξιολόγηση από εταιρείες!

Το προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε και η «εξωτερική αξιολόγηση» του Τμήματος Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων που εδρεύει στη Ναύπακτο και ανήκει στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του ΤΕΙ, στην επιτροπή αξιολόγησής του συμμετείχαν επιστήμονες από πανεπιστήμια (Τορόντο, Μινεσότα, Κύπρου) και «από μεγάλες εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών»!! Θυμίζουμε ότι και στην «αξιολόγηση» που είχε γίνει το 2008 στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι τρεις από τους πέντε «αξιολογητές» της επιτροπής ήταν στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Δηλαδή, μιλάμε για αξιολογήσεις απευθείας από την αγορά!

Πάντως, το εγχείρημα της «αξιολόγησης» κάτω και από την πίεση του κινήματος που αποκαλύπτει το ρόλο της, προχωράει πολύ πιο αργά απ' ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 που ξεκίνησαν οι «εξωτερικές αξιολογήσεις», έγιναν μόλις σε δυο Τμήματα πανεπιστημίων και τρία τμήματα ΤΕΙ, το 2009 δεν έγινε καμία, ενώ φέτος έγιναν μόλις σε τέσσερα πανεπιστημιακά Τμήματα και άλλα τρία Τμήματα ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ