Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με προκλητικά αιτήματα το Ισραήλ στον ΟΗΕ

Οξύνονται και πάλι τα πνεύματα, με αφορμή νέα προγραμματιζόμενα φορτία με προορισμό τη Γάζα

NEA YOΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Να σταματήσουν» οι ενέργειες του ΟΗΕ με στόχο τη σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στις 31 Μάη στη νηοπομπή βοήθειας προς τη Γάζα σε διεθνή ύδατα. Αυτό ζήτησε προκλητικά από τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι μουν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση, προβάλλοντας την κίνηση εντυπωσιασμού της «χαλάρωσης» του εμπάργκο, ανακοινώνοντας ότι, ήδη, έχει δρομολογηθεί να εισέρχονται καθημερινά στη Λωρίδα περίπου 130 φορτηγά.

Ο Μπαράκ υποστήριξε ότι εφόσον συνεχίζεται η προσπάθεια «διαφόρων» να στείλουν πλοία με βοήθεια στη Γάζα, παρά «τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Ισραήλ αυτό να γίνει σε συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές και διά μέσου του λιμανιού του Ασντότ», είναι «οξύμωρο και παράδοξο» να συζητείται το ζήτημα της διεθνούς έρευνας. Τόνισε, δε, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συστήσει μια δική της επιτροπή και επανέλαβε με νόημα ότι το Ισραήλ «δε θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να φτάσει στη Γάζα».

Η αποστροφή αυτή αναφέρεται ουσιαστικά στο Λίβανο και στο Ιράν. Η λιβανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε δύο πλοία με ξένους ακτιβιστές και βοήθεια να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Τρίπολης με κατεύθυνση τη Γάζα, διά μέσου των κυπριακών υδάτων. Τα δύο πλοία «Τζούλια» και «Μαριάμ» δεν γνωστοποιήθηκε πότε θα σαλπάρουν. Ο Μπαράκ προειδοποίησε το Λίβανο «να μην προχωρήσει σε ανεύθυνες πράξεις», για να εισπράξει την απάντηση ότι δεν μπορούν οι λιβανικές αρχές να παρεμποδίζουν επ' αόριστον τον απόπλου δύο πλοίων στα οποία δεν έχουν δικαιοδοσία.

Τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω, καθώς, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το Σάββατο αναχωρεί ένα πλοίο με 1.100 τόνους βοήθειας και 10 επιβαίνοντες με κατεύθυνση τη Γάζα. Δε γνωστοποιήθηκε αν το πλοίο θα κατευθυνθεί πρώτα προς Αίγυπτο ή κάπου αλλού, ενώ αναμένεται να φτάσει εντός 14ημέρου.

Γκρίνια εντός

Σφοδρή κριτική ασκείται ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου, όπως ο υπουργός Αμυνας Μπαράκ, στην απόφαση της δημαρχίας της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει στην κατεδάφιση 22 παλαιστινιακών σπιτιών στη συνοικία Σιλουάν του Παρισιού, προκειμένου να ανεγερθεί τουριστικό κέντρο και, ταυτόχρονα, να νομιμοποιηθούν 66 κτίσματα Εβραίων εποίκων. Ο Μπαράκ μίλησε για «πλήρη έλλειψη κοινής λογικής». Επικριτικό εμφανίστηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ καταδίκασε η παλαιστινιακή πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ