Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Νέο «επεισόδιο» στον ενεργειακό «πόλεμο»

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, πως έχει δώσει εντολή να διακοπεί η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των εδαφών της Λευκορωσίας.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, η χώρα του θα διακόψει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έως ότου το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο της «Γκαζπρόμ» πληρώσει την οφειλή του στη Λευκορωσία για τη διέλευση, που φτάνει τα 260 εκατομμύρια δολάρια. Σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας να αρχίσει από τη Δευτέρα 21/6 τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, αρχικά κατά 15%, επειδή η τελευταία χρωστά στη «Γκαζπρόμ» 190 εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε: «Σε τι επίπεδο κυνισμού και παραλογισμού μπορείς να φτάσεις, όταν χρωστάς σε μένα 260 δολάρια, κι εγώ 190 δολάρια κι αρχίζεις να μου κλείνεις τη στρόφιγγα».

Ο Αλ. Λουκασένκο σημείωσε ακόμη πως η κίνηση αυτή της Ρωσίας δε θα έπρεπε να γίνει, πολύ περισσότερο τη μέρα της επετείου της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας σε βάρος της ΕΣΣΔ, ενώ καυτηρίασε την απόφαση της «Γκαζπρόμ» να επιδιώκει αυξήσεις 20% στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου για τη Λευκορωσία, την ώρα που προχωρά σε μείωση της τιμής κατά 30% στην Ουκρανία. Κατηγόρησε ακόμη τη Ρωσία πως της πουλά και το πετρέλαιο δύο φορές ακριβότερα απ' ό,τι στο Καζαχστάν, κι αυτό παρά το γεγονός ότι και οι 3 χώρες βρίσκονται στην ίδια Τελωνειακή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες υποτιμητικές δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, που είχε δηλώσει πως «η "Γκαζπρόμ" δεν μπορεί να δεχτεί την αποπληρωμή των χρεών προς αυτήν ούτε με πίτες, βούτυρο και τυριά, ούτε με άλλους τρόπους αποπληρωμής». Ο Αλ. Λουκασένκο σημείωσε πως αυτές τις δηλώσεις «τις αντιλαμβανόμαστε ως προσβολή του λαού της Λευκορωσίας. Μ' αυτόν τον τρόπο δεν ταιριάζει να συμπεριφέρεται ένας πρόεδρος, μεταξύ άλλων και του γειτονικού ενωσιακού κράτους».

Να σημειωθεί πως ρωσικά ΜΜΕ συνδέουν την παραπάνω πίεση στη Λευκορωσία με την οριστική διαμόρφωση των όρων της Τελωνειακής Ενωσης και με την επιδίωξη του ρωσικού κεφαλαίου να αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Λευκορωσίας.

Από τη μεριά της η ΕΕ κάλεσε τη Λευκορωσία και τη Ρωσία να σεβαστούν τις «συμβατικές υποχρεώσεις» τους προς τις χώρες της ΕΕ, που εισάγουν το 6,25% της συνολικής κατανάλωσής τους (δηλαδή το 20% των εισαγωγών ρωσικού αερίου) μέσω της Λευκορωσίας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ