Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λιτότητα μέχρι ... τελικής πτώσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στις περικοπές των δημόσιων δαπανών, στις μειώσεις μισθών και στην αύξηση της φορολογίας βασίζεται ο έκτακτος νέος προϋπολογισμός, επί της ουσίας το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας εδώ και έξι δεκαετίες, που παρουσίασε χτες στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν με διακηρυγμένο «τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», βάρος που θα πέσει ολοκληρωτικά στις πλάτες των εργαζομένων.

Αν και το περίγραμμά του είχε γίνει λίγο πολύ γνωστό εδώ και ημέρες από τις δηλώσεις του υπουργού Θησαυροφυλακείου Ντάνι Αλεξάντερ, το πενταετές πρόγραμμα λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση και στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες (179 δισεκατομμύρια ευρώ) που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%.

Ανακοινώνοντας έναν από τους σκληρότερους προϋπολογισμούς, ο υπουργός περιλαμβάνει: Πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα 2 χρόνια (αν και αναφέρει ότι τα 1,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι θα λάβουν αύξηση 250 στερλινών), αύξηση του ΦΠΑ από 17,5% σε 20% από τις 4 Ιανουαρίου του 2011 ενώ αυξάνονται και έμμεσοι φόροι σε ποτά και τσιγάρα. Επίσης, από τις αρχές του επόμενου έτους, επιβάλλεται φόρος στον κύκλο εργασιών των τραπεζών που λειτουργούν στη Βρετανία που αναμένεται να αποφέρει στο κράτος 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο. Τέλος, 880.000 χαμηλόμισθοι εντάσσονται στο αφορολόγητο, καθώς αυξάνεται κατά 1.000 στερλίνες στις 7.475 στερλίνες. Πρόκειται για κίνηση που επιχειρεί υποτίθεται να καταδείξει ότι «ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος», αφού «το βάρος πέφτει στα υψηλά εισοδήματα» όπως δήλωσε ο Οσμπορν, ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωνε νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, με μείωση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από 28% στο 24%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ