Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙΚΗ 2014
«Ανταγωνιστική» ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου

Στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονο «άνοιγμα» στην επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση, προβλέπεται και η «αναβάθμιση» του Πάρκου «Α. Τρίτσης» (Αγιοι Ανάργυροι - Ιλιον), με ...τόνωση εμπορικών δραστηριοτήτων!
Στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονο «άνοιγμα» στην επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση, προβλέπεται και η «αναβάθμιση» του Πάρκου «Α. Τρίτσης» (Αγιοι Ανάργυροι - Ιλιον), με ...τόνωση εμπορικών δραστηριοτήτων!
Τις κατευθύνσεις για μια ανάπτυξη της Αττικής, με στρατηγικές προβλέψεις και πολεοδομικές επεμβάσεις που θα οδηγούν σε μια νέα λεηλασία από το μεγάλο κεφάλαιο, μετά από αυτήν του 2004, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014», που παρουσίασε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη. Οπως ανέφερε και η ίδια, η ανάπτυξη αυτή θα προωθηθεί μέσα από τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί το όχημα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι κατευθύνσεις μάλιστα αυτές θα εξειδικευτούν με τη σύνταξη του αναθεωρημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, που θα παρουσιαστεί στα τέλη του χρόνου, με βασικό στόχο μια «ανταγωνιστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας».

Οπως ομολογείται και στο πρόγραμμα, ανάμεσα στις κεντρικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πρωτεύουσας σταχυολογούμε:

  • Η προώθηση στρατηγικών για την ανάπτυξη καινοτομίας σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία, η επιχειρηματικότητα και έρευνα.
  • Η υποστήριξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δυναμικής με την εξασφάλιση κατάλληλων επιχειρηματικών ζωνών που θα ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους ζήτησης και θα διασφαλίζουν παράλληλα περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  • Η ενθάρρυνση της στροφής της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε έργα αναπλάσεων, κ.ά.

Ειδικά για τις αναπλάσεις προβλέπεται να «κινητοποιήσει νέες μορφές χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα είτε με τη μορφή χορηγιών, είτε με την ενεργοποίηση θεσμών σύμπραξης δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα». Πρόκειται για τις περιβόητες ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η σίγουρη κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα έργα και για την κατασκευή και για τη χρήση τους. Στο λαό μάλιστα επιφυλάσσονται και πρόσθετα χαράτσια, αφού ανάμεσα στα νέα χρηματοδοτικά μέσα περιλαμβάνεται «η δυνατότητα ειδικής φορολόγησης υπέρ των αναπλάσεων των υπεραξιών που δημιουργούνται από μεγάλες επενδύσεις και πολεοδομικές παρεμβάσεις για τα ιδιωτικά ακίνητα»!

Ως μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις, με ταυτόχρονο «άνοιγμα» στην επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση, προβλέπονται:

  • Η «ανάπλαση» του Φαληρικού Ορμου με τη μετατροπή του γηπέδου Τάε Κβο Ντο σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου σε πάρκο, που θα περιλαμβάνει τη Λυρική Σκηνή και τις υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες του «Ιδρύματος Νιάρχου».
  • Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, με πηγές όμως χρηματοδότησης ιδιωτικούς πόρους από εκμισθώσεις παλιών και νέων κτιρίων που θα δημιουργηθούν εκεί. Πρόκειται για κατ' ευφημισμόν «μητροπολιτικό πάρκο», αφού θα πρόκειται για «επιχειρηματικό πάρκο», σε συνδυασμό μάλιστα με την παραλία του Αγίου Κοσμά που έχει ήδη εκμισθωθεί σε ιδιώτη για δεκαετίες.
  • Η «ανάπλαση» της Λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας - Περάματος που θα μετατραπεί όμως σε Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, που θα περιβάλλεται ασφαλώς από λίγο πράσινο.
  • Η «αναβάθμιση» του Ελαιώνα, αλλά με τη ...συνεργία οικονομικών εταίρων (βλέπε γήπεδο ΠΑΕ ΠΑΟ, κτίριο Βωβού κ.ά.)
  • Η «ανάπλαση» στου Γουδή που ήδη «πνίγεται» από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • Η «αναβάθμιση» του Πάρκου «Α. Τρίτσης» (Αγιοι Ανάργυροι - Ιλιον), με ...τόνωση εμπορικών δραστηριοτήτων!

Προβλέπει επίσης αναπλάσεις διαφόρων πλατειών της Αθήνας, όπως Θεάτρου, Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, Αγίου Νικολάου Αχαρνών, στον Κολωνό, στα Ανω Λιόσια και στα Καμίνια Πειραιά, την πεζοδρόμηση της λεωφ. Β. Ολγας και Πανεπιστημίου, τη μονοδρόμηση των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών. Επίσης, προβλέπει την ανάπτυξη του τραμ και τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων. Τον περιορισμό και έλεγχο της διάχυσης στις εκτός σχεδίου περιοχές για την προστασία των ορεινών όγκων, κ.ά. Τη συμφωνία του με το πρόγραμμα εξέφρασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, διεκδικώντας μερίδιο στην υλοποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ