Κυριακή 13 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ, πρόσφερα στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Η κόρη του Ορέστεια

***

φωτό

Στη μνήμη του πατέρα μου ΦΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, κομμουνιστή δικηγόρου, λογοτέχνη, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που «έφυγε», πριν 8 χρόνια, στις 24.5.2002, όρθιος και αταλάντευτος στην «κόκκινη» ιδεολογία, καταθέτω ένα συμβολικό ποσό 100 ευρώ για το «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Πειραιά.

Στη μνήμη του, καταθέτω ένα απόσπασμα από «Το τραγούδι της λευτεριάς» που γράφτηκε μέσα στην Κατοχή, 1941 - 1942, στον Πειραιά από το θείο μου Γρηγόρη Θεοχάρη και μελοποιήθηκε από τη μητέρα μου και σύντροφο του πατέρα μου Νίνα Σαββοπούλου.

«Τελειών' η νύκτα των βαρβάρων/ τ' άστρο χαράζει της αυγής/ απ' τον αγώνα ματωμένος/ήλιε της λευτεριάς θα βγεις.../

Νίκος Κωνσταντινίδης

***

φωτό

Στη μνήμη του πατέρα μου ΘΩΜΑ ΖΗΚΟΣΤΑΘΗ, από τον Αμπελώνα Λάρισας, προσφέρω 50 ευρώ, δεύτερη δόση, στην ΚΟΒ Αμπελώνα του ΚΚΕ για τον αγώνα που κάνει το Κόμμα για μια σοσιαλιστική Ελλάδα.

***

φωτο

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από την απώλεια της αγαπημένης μας μάνας, ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Καματερού.

ΦΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΦΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Τα παιδιά της

***

Στη μνήμη της αδελφής μας ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΧΗΜΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΝΕ Λάρισας στο ΚΚΕ.

Τα αδέλφια της

***

φωτό

Στις 28 Μάη συμπληρώνονται 11 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο Κόμμα μέσα από το οποίο αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή, το ΚΚΕ, 50 ευρώ.

Η γυναίκα του Κούλα

τα παιδιά του Γιώργος - Κατερίνα

***

φωτό

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον αναπάντεχο χαμό του ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΣΙΡΕΛΗ (Τάκη), αγωνιστή κομμουνιστή. Ο Τάκης γεννήθηκε στην Καβάλα από μάνα κομμουνίστρια καταδικασμένη σε θάνατο, φυλακισμένη και εξόριστη για πολλά χρόνια, αφήνοντας τον μικρό Τάκη μόνο του να μεγαλώνει με την «κηλίδα» του κομμουνιστή. Νέος, έφηβος φεύγει στη Γερμανία μετανάστης, και συγκεκριμένα στην Κολωνία. Εντάσσεται, αμέσως, στον ταξικό αγώνα με ενεργό συμμετοχή στην ελληνική κοινότητα Κολωνίας. Ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα. Στη δεκαετία του '80 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Καθημερινός του σύντροφος ο «Ριζοσπάστης». Ο χαμός του από την ανίατη αρρώστια μόλις πήρε τη σύνταξή του, άφησε κενό στην οργάνωση και γενικά στη μετανάστευση.

Αντί για μνημόσυνο, προσφέρουν 100 ευρώ στην ΝΕ Σερρών η γυναίκα του Ασπασία, τα παιδιά του Δέσποινα και Δημήτρης, ο γαμπρός και η νύφη του και τα εγγόνια του.

ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
***

φωτο

Ο ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Κορυσός της Καστοριάς και πέθανε το 2009. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Για τη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε μέχρι το 1950. Παντρεύτηκε με την Αριάδνη από το χωριό Χορηγό Βοΐου Κοζάνης και ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Στη μνήμη του, αντί για στεφάνι, η σύζυγός του Αριάδνη Χαλκιά προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης Κοζάνης.

***

φωτο 2

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας παππού ΧΙΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, και 14 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας γιαγιάς ΜΑΡΙΑΣ ΧΙΟΝΗ. Σύντροφοι στη ζωή και στον αγώνα, αγωνιστές - και οι δύο - της Εθνικής Αντίστασης. Πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Στη μνήμη τους, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αιγάλεω.

Τα εγγόνια τους

Ανδρέας, Βασίλης, Κωνσταντίνος

***

φωτό

Στις 18.6.2010 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας ΖΙΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΡΠΟΥ. Πέθανε στην Τσεχία με την επιθυμία να γυρίσει στην πατρίδα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων, στο ΚΚΕ, 50 ευρώ η αδερφή του Κατερίνα Σίτη και 50 ευρώ η ανιψιά του Ελένη.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ και ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης.

Οι ανιψιές τους Διονυσία, Αναστασία και Μαρίνα Γρηγοράτου

***

Φωτ. 2

Ο Απόστολος και η Παναγιώτα Χονδρογιάννη προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ στην ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΤΑΓΚΟΥΜΑ, ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΣΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΟΥ από το χωριό Φιλιππαίοι.

ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Και από το χωριό Μεσολούρι: ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (Ντέρου), Κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (φωτογραφία), ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗ (φωτογραφία), ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, Α. και ΝΙΚΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΙΤΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, ΖΗΣΗ ΛΕΤΣΙΟΥ, Θ. ΓΑΚΗ, ΣΩΤ. ΚΑΝΙΑ, ΑΘ. και ΑΧΙΛΛΕΑ και ΝΙΚΟΥ ΛΑΤΣΟΥ, MIX. ΑΙΑΚΟΥ, ΑΛΕΞ. ΤΣΑΝΙΚΑ, ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΑΣΙΑ, ΧΑΡ. ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, ΧΡ. ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΡ. ΜΠΙΤΗ, Κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ, ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ, ΑΘΑΝ. ΖΑΨΑΛΗ, ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, Θ. ΠΑΠΑΘΩΜΑ, ΑΠ. ΓΚΟΥΝΤΙΠΟΥΛΙΟΥ, ΙΩΑΝ. ΤΖΙΒΗ, ΔΗΜ. ΜΠΙΤΗ, καθώς επίσης και στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, πιστού αγωνιστή και φίλου του ΚΚΕ, καθώς και του υποστράτηγου του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (Σκοτίδα), από το Κυπαρίσσι Γρεβενών, που σκοτώθηκε στο Γράμμο. Επίσης, στη μνήμη των αγωνιστών: ΑΝ. ΙΝΤΣΙΑΔΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΥ από την Κοζάνη.

***

φωτό

Στις 11 Ιούνη συμπληρώνονται 5 χρόνια που έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής - αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης σ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Ο σ. Θανάσης γεννήθηκε στις 26 Οκτώβρη 1912 στο χωριό Τερπνή Σερρών από αγρότες γονείς με δημοκρατικές - προοδευτικές αντιλήψεις. Η αποφοίτησή του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Σερρών συνέπεσε με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 - '33. Το 1941 εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, αλλά η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, δε του επέτρεψαν τη συνέχιση των σπουδών.

ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Το 1942 έγινε μέλος του ΕΑΜ και το 1943 μέλος του ΚΚΕ. Εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και ως αξιωματικός του 30ού Συντάγματος πήρε μέρος, το 1944, στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Για τη δράση του αυτή, συνολικά, έκανε 12 χρόνια εξορία σε Αϊ - Στράτη και Μακρόνησο (1947 - 1955) και στην εφτάχρονη φασιστική δικτατορία από το 1967 - 1971 στη Γυάρο και το Παρθένι Λέρου. Ο λαός, ωστόσο, τίμησε τη δράση του και τον εξέλεξε βουλευτή Σερρών, της ΕΔΑ, το 1958. Το 1961 έγινε Γραμματέας της ΝΕ Σερρών της ΕΔΑ και το 1962 μέλος της Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΔΑ. Το 1974, με τη μεταπολίτευση, γίνεται μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος.

Ο σύντροφος Θανάσης ολόκληρη τη ζωή του την αφιέρωσε για τα δικαιώματα του λαού και της εργατικής τάξης. Υπερασπίστηκε τις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, ήταν ασυμβίβαστος απέναντι στον κάθε λογής οπορτουνισμό.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Πελαγία, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Βότση Καλαμαριάς της οποίας ήτανε μέλος, 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Φωτό

13 Ιούνη 2004 -13 Ιούνη 2010. Εξι χρόνια χωρίς εσένα αγαπημένο μας παιδί. Αρη μου, κακιά μοίρα έγνεσε κοντό το νήμα της ζωής σου παιδί μου, και για μας η υφάντρα ζωή υφαίνει με τα πιο πικρά νήματα την καθημερινότητά μας. Αρούλη μου, σε βλέπω στ' όνειρό μου ότι ήρθες και ξυπνώ ταραγμένη, σχεδόν χαρούμενη, για να ξαναβρεθώ στη σκληρή πραγματικότητα, την ατέλειωτη νοσταλγία της παρουσίας σου. Σ' επιθύμησα αγόρι μου, πονάω πολύ και φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, κατάρα στο φονιά σου.

ΧΙΟΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΙΟΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Στην άσβεστη μνήμη σου, χρυσούλη μου, προσφέρω 300 ευρώ στο ΠΑΜΕ, ενίσχυση για τους ωραίους του αγώνες.

Η θεία σου,

Βάσω Ζαχαριά


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΘΩΜΑΣ ΖΗΚΟΣΤΑΘΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΖΗΚΟΣΤΑΘΗΣ

ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΠΟΣ
ΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΡΠΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΧΑΛΚΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Σταμάτης (Τάκης) Τσιρέλης
Σταμάτης (Τάκης) Τσιρέλης

ΜΑΡΙΑ ΧΙΟΝΗ
ΜΑΡΙΑ ΧΙΟΝΗ

Ειρήνη Μανταδάκη
Ειρήνη Μανταδάκη
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2012-01-31 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2011-01-16 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2010-10-17 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2010-01-17 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2007-12-09 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2002-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ