Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αθηνά Μιχαηλίδου
Αθηνά Μιχαηλίδου
Φωτ. 2

Στις 26 Μάρτη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης και αξέχαστης γυναίκας μου ΑΘΗΝΑΣ Λεκάτη - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ παιδιάτρου, η οποία πέθανε στις 26 Μάρτη 1999.

Στη μνήμη της, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε την άνοιξη του 1949, σε ενέδρα ΜΑΥδων και τμήματος κυβερνητικού στρατού, έξω από το σχολείο του χωριού Πόροι (Πούρλια) του Ολύμπου, όπου είχε τοποθετηθεί ως δάσκαλος από το ΔΣΕ. Και των γονιών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΛΕΜΟΝΙΑΣ, της αδελφής μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, της άλλης αδελφής μου ΠΑΡΘΕΝΟΠΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ και του αδελφού μου ΧΑΡΙΚΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Παύλος Μιχαηλίδης

* * *

Ο Απόστολος και η Παναγιώτα Χονδρογιάννη πρόσφεραν 400 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Γρεβενών, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΤΑΓΚΟΥΜΑ από το χωριό Φιλιππαίοι και από το Μεσολούρι: Κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (Ντέρου), ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗ, Α. και ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΙΤΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, ΖΗΣΗ ΛΕΤΣΙΟΥ, Θ. ΓΑΚΗ, ΣΩΤ. ΚΑΝΙΑ, ΑΘ. και ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΑΤΣΟΥ, ΜΙΧ. ΛΙΑΚΟΥ, ΑΛΕΞ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ, ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΑΣΙΑ, ΧΑΡ. ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, ΧΡ. ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΧΙΛ. ΜΠΑΤΖΙΟΥ και ΑΡ. ΜΠΙΤΗ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου λαϊκού αγωνιστή, ήρωα ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ο οποίος εκτελέστηκε με απόφαση έκτακτου Στρατοδικείου, και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης 60 ευρώ.

Οικογένεια Βασίλη Σακέττα

Φωτ.

Στις 21 Μάρτη, έκλεισαν 5 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 60 χρόνων, ο φίλος και αγωνιστής ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 14ο ως το 16ο Συνέδριο. Στάθηκε με πίστη και αφοσίωση στις γραμμές του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε το Κόμμα και την ιδεολογία του σε όλη την κομματική ζωή του και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης ήταν υπόδειγμα συμπεριφοράς και στάσης στην κομματική και προσωπική ζωή του. Εζησε και πέθανε ως κομμουνιστής και άφησε σε όλους μας ως κομματική παρακαταθήκη τους αγώνες του. Εφυγε με τη βεβαιότητα ότι το κενό που άφησε θα το συμπληρώσουν νέοι δραστήριοι και δυναμικοί αγωνιστές.

Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της ΕΡΡΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ(γερμανικής καταγωγής), μέλους του Κόμματος και συζύγου του αλησμόνητου αγωνιστή Ιωάννου, η οποία πέθανε πρόσφατα, αφού για πολλά χρόνια αγωνίστηκε ακούραστα μαζί μας, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Οι φίλοι και σύντροφοί τους Θάνος, Βίκυ, Ειρήνη και Στέφανος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΗΛΙΑ Γ. ΔΕΔΟΥΣΗ δικηγόρου, αντιστασιακού από τη Χρύσοβα Μεσσηνίας, προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Αικατερίνη Ρετζέπη - Δεδούση

* * *

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΒΕΛΙΔΗ από το Μεταλλικό Κιλκίς, ο οποίος πέθανε στις 8 Μάρτη 2001, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εξόριστου στη Μακρόνησο, η γυναίκα του Ολγα και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταλλικού.

* * *

Ο Δημήτρης Δρακωνάκης (Γονιάς), συνταξιούχος, παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συνδικαλιστής, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

* * *

Φτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου θείου μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΒΡΑΜΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στη μνήμη του 150 ευρώ στην ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

Κώστας Στολτίδης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 24 Μάρτη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΦΙΛΙΠΠΑ ΠΑΝΤΣΙΟΥ (Σίδου) από την Πολυκάρπη Καστοριάς. Γεννήθηκε το 1910. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο ενάντια στους επιδρομείς, για την παλικαριά του προτάθηκε για παρασημοφόρηση, η οποία δεν έγινε γιατί εν τω μεταξύ κατέρρευσε το μέτωπο.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, το 1945 πιάστηκε και κρατήθηκε στις διάφορες φυλακές ως το 1966.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

γιάννης Λεουτσάκος
γιάννης Λεουτσάκος
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στην Κομματική Οργάνωση Καστοριάς.

* * *

Ο ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΜΠΕΡΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, πέθανε στο χωριό όπου γεννήθηκε, Κληματαριά Ιωαννίνων, στις 16 Φλεβάρη 2002. Γεννήθηκε το 1928. Στην Κατοχή, αν και μικρός, εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ, το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη στο ύψωμα Βασιλικό Πωγωνίου.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σε διάφορες δουλιές.

Επέστρεψε στην πατρίδα το Σεπτέμβρη του 1975, για να συνεχίσει, ως το τέλος της ζωής του, τους αγώνες, πιστός στα ιδανικά και την πολιτική του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αννα και η κουνιάδα του Κατερίνα προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Ο Μ. Ξ. προσφέρει στη ΝΕ Ιωαννίνων, μέσω του Παραρτήματος Ιωαννίνων της ΠΕΑΕΑ, 298 ευρώ για την ανέγερση Γραφείων της οργάνωσης στα Γιάννενα.

Ο Μ. Ξ. είναι από τα ιδρυτικά μέλη και στέλεχος του ΕΑΜ στο Νομό Ιωαννίνων, με σημαντική προσφορά στην Εθνική Αντίσταση.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 58 χρόνια, από τότε, που Γερμανοί με Ελληνες συνεργάτες τους, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και από μονοπάτια, το βράδυ της 25ης Μάρτη 1944 και το πρωί της 26ης, αιφνιδίασαν ένα τμήμα του ΕΛΑΣ στο χωριό Σπηλιά Λάρισας, το οποίο είχαν κάψει στις 12 Οκτώβρη 1943. Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους κατοίκους, οι οποίοι ζούσαν σε καλύβες και παράγκες. Δε θα ξεχάσω τη δολοφονία της Φωτεινής Τζιέρα, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της τη μικρή Βαγγελίτσα, μόλις δυο χρόνων. Το θείο μου Ιωάννη Χαδούλη, που τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Γέμισαν οι πλαγιές και ρεματιές με σκοτωμένους συγχωριανούς μου.

Ελένη Δημητριάδου
Ελένη Δημητριάδου
Αντί για λουλούδια στους τάφους της γυναίκας μου ΕΛΕΝΗΣ και των γονιών μου και στη μνήμη των δολοφονημένων συγχωριανών μου, στέλνω 100 δολάρια στο «Ριζοσπάστη».

Κ. Δημητριάδης, Τορόντο Καναδά

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού μας ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑ (Βάνια), σμήναρχου της Πολεμικής Αεροπορίας ε.α., ο οποίος πήρε μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα στη Μέση Ανατολή και στον Εμφύλιο ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ. Και της αδελφής μας ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΜΑΝΙΑ, προσφέρουμε στο Κόμμα τους, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Μαρίνας» Νέας Φιλαδέλφειας, 40 ευρώ.

Νίκος και Καλλιόπη Καββαδία

* * *

Φωτ.

Στις 25 Μάρτη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του προσφέρει 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 15 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας.

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΟΥΤΣΑΚΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Αγριλιά Λακωνίας το 1922. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Μετά την Απελευθέρωση ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Πιάστηκε, μεταφέρθηκε στο Γύθειο και εκτελέστηκε το 1947, μαζί με άλλους 40 πατριώτες.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Σταυρούλα Σουκαρά προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Περάματος, 45 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ γεννήθηκε στις Ράχες Ικαρίας. Φοιτητής Ιατρικής, 22 χρόνων, σκοτώθηκε το 1949 στη Σάμο, μαζί με τον Γιάννη Σαλλά.

Ηλίας Δεδούσης
Ηλίας Δεδούσης
Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη όλων των αγωνιστών από την Ικαρία, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, ο εξάδελφος του Σ. Καρούτσου Νίκος Χρήστου Πορρής, από την ΚΟΒ Μπελογιάννη Τορόντο Καναδά, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

* * *

Ο συνταξιούχος Γιάννης Ευθυμίου από τις Βρυξέλλες προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη της μητέρας του, που πέθανε πρόσφατα και του εύχεται να πολλαπλασιάσει τα φύλλα του.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος για την πατριωτική δράση του εξορίστηκε στο Μακρονήσι και στη Γυάρο. Καθώς επίσης στη μνήμη των αδελφών του ΦΩΤΗ και ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στις Ράχες τις Καναλιώτικες, προσφέρουμε, μέσω της Εργατικής ΚΟΒ Ιλίου, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα το οποίο αγωνίστηκε και αγωνίζεται με συνέπεια για τα δίκαια των εργαζόμενων.

Παναγιώτης, Θωμάς, Δημήτρης και Τούλα Κατοίκου

* * *

Φωτ.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Μιχάλη ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, ήρθε στην Ελλάδα με άδεια να επισκεφθεί το χωριό του Παντελεήμονα Πιερίας το 1977. Το 1983 επέστρεψε στην Τασκένδη, όπου και πέθανε.

Νίκος Κολυμπέρας
Νίκος Κολυμπέρας
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σωτηρία Μητρολιού προσφέρει 60 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 24 Μάρτη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΠΕΡΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Παναγιώτα Κολυμπέρα προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, και άλλα 30 ευρώ στο Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 24 Μάρτη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του συζύγου μου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 16 Φλεβάρη 2002.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, και 30 ευρώ στο Παράρτημα Σταυρούπολης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Ευαγγελία Χατσοπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 17 Φλεβάρη 2002 πέθανε στο Κιλκίς, σε ηλικία 78 χρόνων, ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΔΗΣ. Γεννήθηκε στην Κοκκινιά Κιλκίς από γονείς με δημοκρατικά - αγωνιστικά φρονήματα, των οποίων υπήρξε άξιος συνεχιστής. Ακούραστος, σεμνός, λιγομίλητος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον αγώνα για έναν κόσμο ανθρωπινό και ειρηνικό. Δε λύγισε ποτέ, παρά τις διώξεις και τις εξορίες που υπέστη, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του.

Ηταν μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς και με το ήθος, που τον διέκρινε, μας δίδαξε πολλά.

Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Τηλέμαχος Γαβριηλίδης
Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Κιλκίς, 65 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς

***

Φωτ,

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε στο Αργοστόλι από εύπορους γονείς. Εφηβος το 1923 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του πυρήνα του ΚΚΕ στην Κεφαλλονιά. Στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου πιάστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε.

Στην Κατοχή, από τις γραμμές του ΕΑΜ, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Το 1948 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στην Ικαρία. Το 1949 μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι.

Ο Αλέκος Αλεξανδράτος ήταν έντιμος και δραστήριος. Σε όλη τη ζωή του στάθηκε κοντά στο ΚΚΕ και αγωνιζόταν για τα ιδανικά του.

Πέθανε στις 25 Μάρτη 1995.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Κούλα Αλεξανδράτου

Τα παιδιά Παναγής - Σόνια


Γεώργιος Κατοίκος
Γεώργιος Κατοίκος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ