Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέο δάνειο που θα φορτωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά

Τη σύναψη νέου δανείου, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εισηγηθεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στη δημαρχιακή επιτροπή που συνεδριάζει την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης περίπου στα μέσα του Απρίλη, το δάνειο πρόκειται να ληφθεί για την εξυπηρέτηση των άμεσων και επιτακτικών αναγκών του, καθώς συνολικά στα ταμεία των δήμων της χώρας, ελέω προγράμματος σταθερότητας, σημειώθηκαν σημαντικές περικοπές των εσόδων τους από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν.

Πρόκειται για περικοπές, για τις οποίες ευθύνεται σημαντικά και η διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), της οποίας πρόεδρος είναι ο Ν. Κακλαμάνης, καθώς όχι μόνον αποδέχτηκε αρχικά τη συρρίκνωση των οικονομικών των δήμων κατά 10% για τις ανάγκες του προγράμματος σταθερότητας, αλλά επιπρόσθετα καμία ουσιαστική αντίδραση δεν υπήρξε στις περικοπές που ακολούθησαν. Αντίθετα, θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) συμμετείχαν πρόθυμα στη διαβούλευση με το υπουργείο Εσωτερικών για το περιεχόμενο του «Καλλικράτη», ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια αρνούνταν πεισματικά να διεκδικήσουν αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης, αντιπροτείνοντας την ανάληψη από τους δήμους της δυνατότητας να επιβάλουν και διαχειρίζονται φόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθείται από τη διοίκηση του δήμου της πρωτεύουσας η «λύση» της λήψης νέου δανείου που θα χρεώσει εκ νέου τους εργαζόμενους. Το δάνειο, αν τελικά αποφασιστεί, έρχεται να προστεθεί σε αυτό των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η παρούσα διοίκηση και σε αυτό των 180 εκατομμυρίων ευρώ που ελήφθη επί δημαρχίας Ντ. Μπακογιάννη, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ για την κάλυψη ολυμπιακών δαπανών. Χρήματα που σε σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη λαϊκών αναγκών. Αντίθετα, εξακολουθεί η πολιτική επιβολής υπέρογκης δημοτικής φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1995 έως και το 2009 οι αυξήσεις στα τέλη κατοικιών έφτασαν το 101,22%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ