Κυριακή 6 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η ανακάλυψη του ιμπεριαλισμού

1. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα μέσα στο κίνημα, όταν η γνωστή παρέα της αόριστης Αριστεράς απαγόρευε με κομψό τρόπο οποιαδήποτε αναφορά στον ιμπεριαλισμό. Οι νευρώσεις πολυτελείας σάρωναν, και όποιος τολμούσε να μιλήσει για αμερικανικό ιμπεριαλισμό περνούσε αυτόματα στο περιθώριο με κάθε είδους ταμπέλα. Επρεπε να φτάσουμε στους βομβαρδισμούς της Σερβίας για να μπει στην καθημερινή μας ζωή το όνομα της αρρώστιας. Και αυτοί που κάποτε κυκλοφορούσαν με τα έργα των αγαπημένων τους φιλοσόφων στο χέρι δεν είχαν πια τι να τα κάνουν. Στο σύνολό τους, οι Γάλλοι κυρίως διανοητές ήταν υπέρ των βομβαρδισμών. C'est la vie!

2. Η κακή μνήμη είναι η τροφός του ιμπεριαλισμού.

3. Οι κοινοτοπίες που ανταλλάσσουν οι δημοσιογράφοι με αφορμή την επίθεση των Ισραηλινών στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ένα και μοναδικό σκοπό έχουν: να κρύψουν το σκάνδαλο του ιμπεριαλισμού. Ακριβώς το ίδιο κάνουν το NATO και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην προσπάθειά τους να σβήσουν τα ίχνη από τους φόνους των Ισραηλινών.

4. Οποιος φετιχοποιεί τη δύναμη των ιμπεριαλιστών κάνει ένα φτηνό λάθος. Οποιος υποτιμά τη δύναμή τους κάνει λάθος σπαρακτικό. Το σκάνδαλο του ιμπεριαλισμού χρειάζεται μια βαθιά και στέρεη χειρουργική τομή από την οποία θα ξεπηδήσουν πτυχές που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.

5. Το σκάνδαλο του ιμπεριαλισμού εκπροσωπείται από χαμαιλέοντες δημοσιογράφους γνωστούς για την ευκολία με την οποία στιγματίζουν κάθε άτυχο πολίτη που τολμά να ξεπεράσει τα λόγια και να περάσει στην πράξη.

6. Ο ιμπεριαλισμός είναι γεωμέτρης. Αυτό δεν είναι ρητορικό σχήμα. Αρκεί να τον παρακολουθήσεις πώς απλώνεται μέσα στον αραβικό κόσμο, πώς τον διαιρεί, πώς κατορθώνει να μην αποκτήσουν οι Αραβες κοινή πνοή.

7. Επιμένω: ο ιμπεριαλισμός αφήνει την κληρονομιά του στο Ισραήλ με τις ευλογίες της Ευρώπης. Με τις ευλογίες μας.

8. Πρέπει να παραμερίσουμε κάθε ιδεολόγημα που μας απομάκρυνε από το σκάνδαλο του ιμπεριαλισμού. Το θέαμα κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή μας και να την κατευθύνει με επιδεξιότητα σ' έναν καθρέφτη όπου ο καθείς θαύμαζε το είδωλό του μέχρι που φθάρηκε. Μια κοινωνία νάρκισσων που γέρασε απότομα και τώρα τα έχει φορτώσει στον ψυχαναλυτή της. Θυμάμαι το γελοίο σύνθημα της νεότητας τους: Εκτός από τον ιμπεριαλισμό, υπάρχει και η μοναξιά. Το αντιστρέφω: Εκτός από τη μοναξιά, υπάρχει και ο ιμπεριαλισμός.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ