Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πανελλαδικό απεργιακό σφυροκόπημα
  •   Στο αγωνιστικό στόχαστρο των εργαζομένων μπαίνει αύριο το αντεργατικό νομοσχέδιο κυβέρνησης - κεφαλαίου με την 24ωρη πανεργατική απεργία
  • Στις 10.30,  η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος

Αρχίζει από απόψε τα μεσάνυχτα η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος που από χτες το απόγευμα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι δίνουν τη μάχη για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Υπερασπίζονται το οχτάωρο, τη σταθερή ημερήσια εργασία, αντιτίθενται στην αύξηση των απολύσεων, στην επέκταση της μερικής απασχόλησης. Διαμαρτύρονται για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, για την υπονόμευση των ταμείων τους, απαιτούν το 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο αλλά και την ικανοποίηση νέων αιτημάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, καλούν σε αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα. Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί στην Αθήνα μεγάλη απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Κάνιγγος.

Στο μεταξύ χτες, με κείμενο που υπογράφουν 5.000 στελέχη συνδικάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων φορέων, αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε από όλους τους βουλευτές η μη ψήφιση του νομοσχεδίου. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας κίνησης που είχε εκδηλωθεί πριν μερικούς μήνες, η οποία στον πυρήνα της έχει τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραφτόπουλο, Μ. Φραγκιαδάκη και άλλους.

Από άκρη σ' άκρη της χώρας απεργούν οι εργάτες της βιομηχανίας, στις κατασκευές, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στην οικοδομή, στις βιοτεχνίες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στάση εργασίας έχει προκηρύξει και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 11π.μ. μέχρι και τη λήξη του ωραρίου, πορεύονται μαζί με τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα αντιδρώντας στο σχέδιο «Πολιτεία», στην οικονομική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Εργατικά Κέντρα και επιτροπές αγώνα διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίο του Αρεως. Στο μεταξύ μέχρι και την τελευταία ώρα, τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΜΕ συνεχίζουν την καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων. Σήμερα περιοδείες γίνονται σε μια σειρά εργοτάξια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Στην πανελλαδική απεργία για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου της, η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), τα στελέχη της οποίας πραγματοποίησαν πλήθος περιοδειών σε επιχειρήσεις του κλάδου και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος. «Είναι αγώνας - σημειώνει στο κάλεσμά της - επιβίωσης και αξιοπρέπειας, αγώνας ζωής και δεν πρέπει να λείψει κανείς». Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου η ΟΕΦΣΕΕ προβάλλει τα αιτήματα, για σταθερή ημερήσια εργασία με πλήρη δικαιώματα και γενικευμένη εφαρμογή του 5ήμερου, 7ωρου, 35ωρου, απαγόρευση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών, προστασία των ανέργων και επιδότηση για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Οι λογιστές και οι λογίστριες καλούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία, τονίζοντας ότι «απαίτηση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Στην Αθήνα, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών στην πλατεία Κάνιγγος.

Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, καλεί τους μεταλλεργάτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή απεργία απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην απεργία καλούν η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ, λέγοντας «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, ζητώντας ανάπτυξη και προσλήψεις.

Ν' αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το οχτάωρο και αυξάνει την ανεργία, ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά που συμμετέχει στην απεργία. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ειδικών Ταμείων.

Στον αγώνα για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου καλεί τους εργαζόμενους του νησιού το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Μέλη της Διοίκησης περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς προετοιμάζοντας την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην πλατεία του Αϊ-Μηνά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ αύριο(2000-12-06 00:00:00.0)
Αγώνας για την απόσυρσή του(2000-12-02 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο(2000-12-01 00:00:00.0)
Αρχή του αγώνα, η σημερινή πανελλαδική απεργία(1998-07-23 00:00:00.0)
Στη μάχη για την απεργία(1998-07-18 00:00:00.0)
Στη μάχη της πανεργατικής απεργίας(1998-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ