Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εκκλήσεις και ... επικρίσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα έκκληση αποδοχής της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, που υπογράφτηκε από την Τεχεράνη, την Τουρκία και τη Βραζιλία και κοινοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), διατύπωσε, χθες, ο Ιρανός Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας προς τον Μπαράκ Ομπάμα ήπιο τόνο και οξύτατο κατά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Αχμαντινετζάντ κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του «να μη χάσει την ιστορική ευκαιρία συνεργασίας που δίνεται μέσα από αυτήν τη συμφωνία».

Αντίθετα, σκληρά ήταν τα λόγια του Αχμαντινετζάντ όσον αφορά στη ρωσική ηγεσία, την οποία κατηγόρησε ότι «υπαναχώρησε απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις». Ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «είναι πλέον δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη συμπεριφορά της Μόσχας», συμπληρώνοντας ότι πια «δεν είναι σαφές αν η Ρωσία είναι φίλη ή όχι του Ιράν». Κατέληξε, δε, ότι θα πρέπει η ρωσική προεδρία να «διορθώσει τάχιστα τη θέση της».

Αμεσα αντέδρασε η Μόσχα διά του συμβούλου σε διεθνή ζητήματα του Προέδρου Μεντβέντεφ, Σεργκέι Πρικχόνικο, που τόνισε ότι η Ρωσία «δρα και αποφασίζει με γνώμονα πάντα εθνικά και κρατικά συμφέροντα και δεν υιοθετεί ούτε φιλο-αμερικανική ούτε φιλο-ιρανική στάση». «Η Ρωσία τάσσεται σταθερά ενάντια στην πολιτική ακρότητα, στην αδιαφάνεια και στην ασυνέπεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αποφάσεις παγκόσμιας σημασίας», επεσήμανε δηκτικά.

Στο μεταξύ, να προωθήσουν τη «διαμεσολαβητική επιτυχία» τους προσπαθούν με κάθε τρόπο οι Βραζιλία και Τουρκία. Η Αγκυρα, μετά την επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο όπου τον καλούσε να «δώσει μια ευκαιρία στο διάλογο», έστειλε ανάλογες ενημερώσεις σε 26 χώρες, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως «πλήρως εναρμονισμένη με την πρόταση ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που εκπόνησε, τον περασμένο Οκτώβρη, η ΔΕΑΕ».

Ανάλογου περιεχομένου επιστολή απηύθυνε προς τους Προέδρους των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και του Μεξικού, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ