Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπό κατάρρευση το Κάστρο της Σκύρου

Στην κορυφή του βουνού διακρίνεται τμήμα του κάστρου της Σκύρου

Εφημερίδα «Μποφόρ Σκύρου»

Στην κορυφή του βουνού διακρίνεται τμήμα του κάστρου της Σκύρου
Με θέμα τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του Κάστρου της Σκύρου επανέρχεται για πολλοστή φορά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Μαυρίκου, προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: «Οι βουλευτές του ΚΚΕ πολλές φορές με αναφορές, Ερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις έχουμε ζητήσει, από το 2001 μέχρι σήμερα, άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το Κάστρο της Σκύρου. Μέχρι σήμερα τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αρκούνται σε γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις. Αποτέλεσμα κανένα.

Ετσι, ένα κάστρο, ύψους 179 μέτρων, της Νεολιθικής Εποχής - με τείχη βυζαντινά, ενετικά και υπολείμματα τείχους της περιόδου 370-3.556 π.Χ. - που αποτέλεσε το κέντρο των ιστορικών γεγονότων του νησιού, κινδυνεύει με κατάρρευση.

Από το σεισμό του 2001 το κάστρο είναι κλειστό, απαγορεύτηκε η λειτουργία του και έχει διακοπεί κάθε επισκεψιμότητα. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που από τότε έγιναν δεν έχουν μέχρι σήμερα επιτρέψει τη λειτουργία του. Δέκα χρόνια μετά το σεισμό στη Σκύρο και η εγκατάλειψη συνεχίζεται.

Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που επέφεραν σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού είχαν και σοβαρή επίδραση στη συνολική κατάσταση του κάστρου. Οι κίνδυνοι τώρα είναι μεγαλύτεροι για τη ζωή των ίδιων των κατοίκων και των περιουσιών τους, επειδή πέφτουν βράχοι και χώματα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν στις αυλές σπιτιών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, αν θα ενταχθεί συνολικά το έργο αναστήλωσης του κάστρου και όλων των μνημείων του στο Δ' ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), ώστε, το ταχύτερο δυνατό, ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος της Σκύρου να γίνει επισκέψιμος και ταυτόχρονα να εκλείψουν οι κίνδυνοι για τη ζωή των κατοίκων από τις καταρρεύσεις βράχων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ