Πέμπτη 20 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Συναίνεση με διαφωνίες διαδικαστικού χαρακτήρα

«Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»: «"Οχι" στον "Καλλικράτη". Η αντίσταση θα έχει αποτέλεσμα, εφόσον είναι πολιτική αντίδραση και όχι τοπικιστική»

Σε διαφωνίες διαδικαστικού χαρακτήρα αναλώνονται οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αφού πρόσφεραν απλόχερα τη συναίνεσή τους στη νέα αντιλαϊκή διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης». Ετσι χθες, στη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, δε μετείχαν τα μέλη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν αποχωρήσει από το ΔΣ που προηγήθηκε, κατηγορώντας την πλειοψηφία της ΝΔ για προσχηματικές διαφωνίες και δευτερευούσης σημασίας επισημάνσεις. Η δε πλειοψηφία, συντασσόμενη με τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε επί της αρχής τον «Καλλικράτη», όπως και η παράταξη του ΣΥΝ. Τελικώς, δεν πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία, όπως προβλεπόταν, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία, αφού τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, πλην μετρημένων στα δάχτυλα εξαιρέσεων, είχαν αποχωρήσει.

Σταθερή φωνή εναντίωσης στην ουσία και το περιεχόμενο του «Καλλικράτη» παραμένει η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση», η οποία, διά του εκπροσώπου της, Χρήστου Τέγου, υπογράμμισε ότι οι διαφωνίες που εκφράζονται δε θίγουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, καθώς υπήρχε και υπάρχει συμφωνία στη στρατηγική και στους πολιτικούς στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Το δικό μας το "όχι" - τόνισε - δεν έχει καμία σχέση με τις δυνάμεις που σήμερα όψιμα θυμήθηκαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα συναινούσαν πλήρως στο να μπορεί η κυβέρνηση τώρα να νομοθετεί».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Χρ. Τέγος θύμισε τις αποφάσεις όλων των τελευταίων συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, που ζητούσαν επιτακτικά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Τη συμμετοχή της σε όλες τις επιτροπές επεξεργασίας του νομοσχεδίου. Την απαίτηση να δοθούν και άλλες αρμοδιότητες, για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να διασπάσει οριστικά και αμετάκλητα τον ενιαίο χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και Πρόνοιας. Την επικέντρωση των αντιρρήσεων απλά και μόνο στη χωροταξική συγκρότηση των νέων δήμων, αποσιωπώντας πλήρως τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης.

Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις, όπως εκφράστηκαν και χθες από τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ, έχουν να κάνουν με τις εξής, ανάμεσα σε άλλα, πλευρές του «Καλλικράτη»:

  • Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα σε όφελος του λαού.
  • Είναι μεταρρύθμιση ενταγμένη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στις πολιτικές της ΕΕ, στην εξυπηρέτηση του αντιλαϊκού συμφώνου σταθερότητας και στα μέτρα για να χτυπηθούν το λαϊκό εισόδημα, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Διαμορφώνει μηχανισμούς για να εφαρμοστούν οι αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
  • Ανοίγει νέους δρόμους για την επιχειρηματική δράση προς όφελος του κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις συμπράξεις παραχώρησης.
  • Καθιερώνει την επιβολή νέων φόρων τοπικού χαρακτήρα, διασπά τον ενιαίο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και προχωρεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή τους.
  • Αναθέτει στα νέα σχήματα, με την αναμενόμενη οικονομική εξαθλίωση νέων κοινωνικών στρωμάτων, με την ανεργία, τη φτώχεια, το ρόλο της υποκριτικής «φιλανθρωπικής» διαχείρισης των μεγάλων αναγκών που θα δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

«Η αντίσταση, η αντίδραση στον "Καλλικράτη" και από τους αιρετούς, κατά τη γνώμη μας, έχει νόημα, θα έχει αποτέλεσμα, εφόσον είναι πολιτική αντίδραση και όχι απλά τοπικιστική. Εφόσον συνδεθεί με την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, μέρος της οποίας είναι και ο "Καλλικράτης". Εφόσον συμπορευτεί με το λαϊκό και εργατικό κίνημα στον αγώνα του για κατακτήσεις και ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού. Απ' αυτήν τη σκοπιά, εμείς λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον "Καλλικράτη"», κατέληξε ο Χρ. Τέγος.

Στο ίδιο κλίμα διεξήχθη και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με την πλειοψηφία της ΝΔ να λέει όχι στον «Καλλικράτη» και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ να την κατηγορεί ότι σύρεται πίσω από αποφάσεις που ελήφθησαν σε κομματικά έδρανα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ