Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
Το αντιλαϊκό κατασκεύασμα «Καλλικράτης», που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά στην πράξη διαμορφώνει μηχανισμούς για την καλύτερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και σύντομα παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια.
Είμαστε, τόνισε, αντίθετοι στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Παιδείας που επιχειρείται μέσα από το νομοσχέδιο με την καθιέρωση του «αυτόνομου και αποκεντρωμένου» σχολείου. Ζητάμε, είπε, δημόσιο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, με ενιαίο πανελλαδικό πρόγραμμα που θα παρέχει στους μαθητές τη θεμελιώδη παιδεία. Το ίδιο ισχύει, είπε, και με τον τομέα Υγείας, όπου ζητάμε αυτή να παρέχεται δωρεάν μέσα από ένα ενιαίο πανελλαδικό δίκτυο και όχι να οδηγηθούμε μέσα από τη δήθεν αποκέντρωσή της στην πλήρη εμπορευματοποίησή της.
Στην ουσία, συνέχισε, έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ισχυροποίησης του κράτους με όλους τους κρίκους του, κεντρικούς και περιφερειακούς, προκειμένου να διευκολύνεται το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Τέλος, ζήτησε από τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες να αντισταθούν στο κύμα απολύσεων, στο ψαλίδισμα παροχών και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Υπερασπιζόμενος τον «Καλλικράτη» ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή του θα αλλάξει συνολικά το κράτος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ισχυρίστηκε ότι ο «Καλλικράτης» έχει κοινωνική αποδοχή αφού, όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παλεύει χρόνια για την καθιέρωσή του και η σημερινή κυβέρνηση ενσωμάτωσε περίπου το 95% των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σχέδιο «Καλλικράτης». Ο υπουργός είπε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις θα μειωθούν από 6.000 σε λιγότερες από 2.000 και έτσι θα επέλθει μείωση των δαπανών τους κατά 25% αφού οι 325 νέοι δήμοι δε θα μπορούν να έχουν πάνω από δύο δημοτικές επιχειρήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.
Από τη ΝΔ ο Χ. Ζώης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι όραμα και του κόμματός του αλλά δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει αφού ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια ψευδεπίγραφη προσπάθεια μεταρρύθμισης που συναντάει βασικές επιφυλάξεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Ο Ν. Μαρκάκης, από το ΛΑ.Ο.Σ., δε διευκρίνισε την τελική στάση του κόμματός του, ενώ ο Ν. Τσούκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε κατά, παρότι αναγνώρισε τον οραματικό χαρακτήρα της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου, ο οποίος όμως, όπως είπε, ακυρώνεται στα επιμέρους άρθρα...