Συναντήσεις στη Λευκωσία του ντε Σότο με Κληρίδη και Ντενκτάς
Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί κινήσεις που θα οδηγούν σε εξευμενισμό της τουρκικής πλευράς.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, άρχισε τις επαφές του στη Λευκωσία με συνάντηση χτες το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ αργά το απόγευμα αναμενόταν να δει και τον Ντενκτάς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πλευρά μας κατέστησε σαφές πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνέχιση της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παραχώρηση ή προσπάθεια εξευμενισμού του Ραούφ Ντενκτάς.
Ο Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε περαιτέρω κάποια σημεία που αφορούν σε ορισμένα από τα άτυπα έγγραφα που είχαν συζητηθεί στη Γενεύη και τα οποία ο ντε Σότο του ζήτησε. Ο ντε Σότο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την περιοδεία του και τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και την Αγκυρα και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρχικά ιδιαίτερη συνάντηση με τον ντε Σότο και στη συνέχεια παρακάθησαν σε πρόγευμα εργασίας μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών τους.
Δεν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση του ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως ανέφερε ο Μ. Παπαπέτρου, «αν καταστεί κάτι τέτοιο αναγκαίο, αυτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε με την εκτίμηση δημοσιογράφου ότι στις χτεσινές του δηλώσεις ο ντε Σότο διαβάθμισε τη σημασία των άτυπων εγγράφων πάνω από τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τις δυο πλευρές, σημειώνοντας: «Αντίθετα, ενώ παρέπεμψε για τα επιμέρους στα δικά του άτυπα έγγραφα και τη συζήτηση που διεξάγεται εκεί, κατέστησε σαφές ότι η δήλωση του γενικού γραμματέα αντανακλά τις δικές του απόψεις και το πώς αντιλαμβάνεται ο γενικός γραμματέας τις παραμέτρους της λύσης». «Και αυτό, πρόσθεσε ο Μ. Παπαπέτρου, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικό».
Ο Μ. Παπαπέτρου είπε ακόμη ότι «είναι ξεκάθαρο το τι ήθελε να πει ο κ. ντε Σότο και είναι ξεκάθαρες και οι σκοπιμότητες που θέλει να υπηρετήσει σε αυτήν την επίσκεψη».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι «απλούστατα ο κ. ντε Σότο προσπαθεί ενόψει των απειλών του κ. Ντενκτάς να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έχει καταστεί σαφές από την πλευρά μας ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παραχώρηση ή προσπάθεια εξευμενισμού του κ. Ντενκτάς προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για εξευμενισμό του Ρ. Ντενκτάς με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Μ. Παπαπέτρου είπε ότι κατά τη συνάντηση δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της έκθεσης που ο γγ του ΟΗΕ αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες για την Κύπρο και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο ντε Σότο ζήτησε απάντηση για το αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει στον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ο Μ. Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γνωστή και στον ντε Σότο.
Ο Μ. Παπαπέτρου απάντησε εξάλλου αρνητικά σε ερώτηση εάν ο ντε Σότο έφερε οτιδήποτε καινούριο.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλβαρο ντε Σότο, απαντώντας σε ερώτηση εάν άκουσε αυτό που ανέμενε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι «άκουσε κάτι περισσότερο από ό,τι ανέμενε».
Ο Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται να μεθοδεύει οριστική αποχώρηση από τις συνομιλίες. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ελήφθη για να μην υπάρξει οποιαδήποτε εκτροπή, όπως είπε, από την αρχή των δυο κρατών.
Δικαιολογώντας την απόφαση ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι στο άτυπο έγγραφο που κατέθεσε ο Αλβαρο ντε Σότο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ήταν ξεκάθαρο ότι η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα ήταν απαράδεκτη ως κράτος.
Είπε επίσης ότι στη διάρκεια των συνομιλιών έγινε προσπάθεια να αποσπαστεί η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε μια κατάσταση η οποία αργά ή γρήγορα θα μετέτρεπε την Κύπρο σε ένα ενιαίο κράτος που θα κυριαρχούνταν από την πλειοψηφία.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αφού υπενθύμισε ότι η απόφαση για αποχώρηση από τις συνομιλίες είχε επικυρωθεί στην Αγκυρα, είπε ότι σε περίπτωση που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα επέστρεφε στην εναρκτήρια δήλωση της 12ης Σεπτέμβρη, θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες με βάση την ύπαρξη δυο κρατών.
Ο Ραούφ Ντενκτάς ενημέρωσε χτες εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την απόφαση για αποχώρηση από τις συνομιλίες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα ενημερώσει τη λεγόμενη Βουλή σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς έγιναν την παραμονή της άφιξης στην Κύπρο του ειδικού συμβούλου του γγ, Αλβαρο ντε Σότο.
Ο ντε Σότο θέλει να αποσπάσει τη συγκατάθεση Κληρίδη και Ντενκτάς για τον έκτο γύρο συνομιλιών το Γενάρη. Ο Αλβαρο ντε Σότο είχε στην Αγκυρα διαβουλεύσεις με την τουρκική ηγεσία, στην οποία μετέφερε την πρόσκληση Ανάν για τον έκτο γύρο. Δήλωσε επίσης ότι δε θεωρεί τις αντιδράσεις Ντενκτάς ως αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, σε αναβάθμιση και βελτίωση των θέσεών τους στην περιοχή Αγίου Δομετίου προχώρησαν τις τελευταίες μέρες οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Τούρκοι στρατιώτες εργάζονταν και χτες από το πρωί πυρετωδώς στα υψώματα στο τέρμα των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βαλέστα, κατασκευάζοντας νέα οχυρωματικά έργα και θέσεις μάχης. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν ανησυχία για τις ενέργειες των Τούρκων και ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων.
Πηγές των Αρχών Ασφαλείας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι η κατάσταση παρακολουθείται και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Σε ό,τι αφορά στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή, οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι έχουν γίνει διαβήματα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Εθνη, γιατί η Εθνική Φρουρά θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση του στάτους κβο. Με τα διαβήματα, ζητείται όπως η κατάσταση στην περιοχή επανέλθει όπως ήταν προηγουμένως.