Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας

Μόνο σαράντα πέντε λεπτά της ώρας κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τη χώρα. Μέσα σε αυτά τα σαράντα πέντε λεπτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «θέματα που ξεκινούν από την πολιτική συνεργασία μέχρι ειδικά θέματα που αφορούν τις διμερείς επαφές μας».

Για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, ο Κ. Σημίτης είπε: «Εχουμε μια κοινή άποψη ότι η εξέλιξη που ξεκίνησε στη Γιουγκοσλαβία, μια εξέλιξη προς τη δημοκρατία, θα πρέπει να συνεχιστεί. Η δημοκρατική Γιουγκοσλαβία είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Συμφωνούμε, επίσης, ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ 1244, που αφορά το Κόσσοβο, είναι το πλαίσιο εκείνο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για τις όποιες λύσεις υπάρχουν σε σχέση με το Κόσσοβο και θα πρέπει να εργαστούμε σ' αυτή την κατεύθυνση».

Οπως είπε ο Κ. Σημίτης, «μιλήσαμε για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εξετάσαμε τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση προγραμμάτων στη Βουλγαρία από ελληνικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις. Το ύψος της χρηματοδότησης από την Ελλάδα είναι 60 εκατομμύρια δολάρια και ελπίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε και ποια είναι αυτά τα προγράμματα τα οποία θα εφαρμοστούν. Θέλω να θυμίσω ότι αυτά αφορούν το σχέδιο ανασυγκρότησης από πλευράς της Ελλάδας. Υπάρχει και το γενικότερο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και εκεί υπάρχει γενική συμβολή. Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Σύμφωνο Σταθερότητας εφαρμόζονται παράλληλα. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες είναι οι συνοριακές δίοδοι στη Β. Ελλάδα και η γέφυρα στον Προμαχώνα. Ενα άλλο σημαντικό θέμα, οι θεωρήσεις για τους Βουλγάρους υπηκόους».

.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ