Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Η σημασία της ΚΟΒ για το Κόμμα

Η ΚΟΒ είναι το κατώτερο καθοδηγητικό όργανο - κύτταρο του Κόμματος, που με τη δράση της πρέπει να υλοποιεί την πολιτική γραμμή και την οργανωτική πολιτική του Κόμματος. Ολες οι σχετικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ύψιστο αυτό καθήκον της αφορούν και να αναφέρονται στο Καταστατικό του Κόμματος. Από δω απορρέει η πρώτιστη υποχρέωση των μελών της, να περιφρουρεί να τηρεί και να εφαρμόζει το Καταστατικό με αυστηρή συνέπεια.

Η ΚΟΒ εκφράζει την πρωτοπόρα παρουσία και δράση της στο χώρο της. Χώρο εργασίας ή διαμονής των μελών της. Και η παρουσία της αυτή πρέπει να είναι ουσιαστικά καθοδηγητική, σαν επιτελείο αγωνιστικό στο χώρο της, με πλήρη και καθολική γνώση των προβλημάτων του, αλλά και της κομματικής γραμμής στα πλαίσια της οποίας πρέπει να αναπτύσσει την πρωτοβουλιακή δράση της. Αυτό σημαίνει ότι η ΚΟΒ δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό, έτοιμο να εκτελεί μονάχα «άνωθεν εντολές» ή να περιμένει λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν μονάχα από την καθοδήγηση. Πρέπει, δηλαδή, να είναι ένας καθοδηγητικός ζωντανός οργανισμός στο χώρο της στηριζόμενη στους ακατάλυτους αγωνιστικούς δεσμούς με τις μάζες του χώρου της. Και των οποίων μαζών, πρέπει να εκφράζει τους προβληματισμούς τους και να αφουγκράζεται τον αγωνιστικό παλμό τους.

Για να μπορέσει η ΚΟΒ να ανταποκριθεί στις πολυποίκιλες κομματικές υποχρεώσεις της, πρέπει κατ' αρχήν να λύσει το πρόβλημα του αγωνιστικού προσανατολισμού της, (Προσανατολισμός στην πράξη), που πρέπει να εκφράζει τη στρατηγική και ταχτική του Κόμματος στα πλαίσια της συνολικής δράσης της. Δηλαδή, πρέπει το Γραφείο της ΚΟΒ να εξασφαλίσει σε όλα τα μέλη της από ένα καθορισμένο μέρος στην καθημερινή πρακτική δράση της για την πραγματοποίηση των γενικών και ειδικών καθηκόντων της. Μια ΚΟΒ που δεν έχει λύσει το οργανωτικό της αυτό πρόβλημα, του «προσανατολισμού στην πράξη», και έτσι δεν έχει δραστηριοποιήσει όλα τα μέλη της με βάση τα γενικά και ειδικότερα προβλήματα και καθήκοντα της οργάνωσης γρήγορα θα πέσει σε μαρασμό και δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί σα βασικό καθοδηγητικό κύτταρο του Κόμματος στο χώρο της. Τα βασικότερα καθήκοντα και υποχρεώσεις της ΚΟΒ, εκτός από τη συμμετοχή της στη γενική πραχτική κομματική δραστηριότητά της είναι τα εξής:

- Η στρατολογία νέων μελών, απαραίτητη δραστηριότητα για την ανάπτυξη των κομματικών δυνάμεων.

- Ο έλεγχος της εφαρμογής των αποφάσεων που έχει πάρει η Συνέλευση της ΚΟΒ. Ή των άλλων αποφάσεων των καθοδηγητικών οργάνων του Κόμματος.

- Η καλή οργάνωση και συμμετοχή των μελών της ΚΟΒ στις συνελεύσεις της.

- Η συμμετοχή όλων των μελών της ΚΟΒ στις οικονομικές δραστηριότητές της. (Οικονομικές Εξορμήσεις, μηνιαίες συνδρομές των μελών κλπ.).

- Περιφρούρηση της δημοκρατικής λειτουργίας της ΚΟΒ και της συγκεντρωτικής και πειθαρχημένης λειτουργίας και δράση της. - Ανάπτυξη των δεσμών της ΚΟΒ με τις μάζες του χώρου της αυτοτελώς ή μέσω των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου της. - Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των μελών της ΚΟΒ στις συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές εξωκομματικές οργανώσεις και φορείς του χώρου της ΚΟΒ. Πράγμα που δυστυχώς δε συμβαίνει πάντα. Γεγονός δε, που καθιστά δυσχερή μέχρι και αδύνατη την επικοινωνία των μαζών με την ΚΟΒ και με τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του χώρου της.

- Υψιστο χρέος των μελών της ΚΟΒ είναι να προφυλάσσουμε σαν την κόρη των ματιών μας την ιδεολογική - οργανωτική - πολιτική ενότητα και της ίδιας της ΚΟΒ, αλλά και του Κόμματος αρνούμενη να δεχτεί στις γραμμές της ή να αποβάλλει από αυτές οπορτουνιστικά, η φραξιονιστικά στοιχεία. - Η πειθαρχία στις αποφάσεις όλων των οργάνων του Κόμματος είναι υποχρεωτική και επιβεβλημένη για όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος. Χωρίς πειθαρχία μια ΚΟΒ μπορεί να περιέλθει σε κατάσταση πλήρους διάλυσης.

- Οσο για την Κριτική και Αυτοκριτική είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της κομματικής ζωής στην ΚΟΒ και στο Κόμμα, όσο το οξυγόνο στον άνθρωπο. Και οι δύο αυτές βασικές αρχές του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού πρέπει να εκφράζονται μέσα σε κομματικά και όχι έξω από οργανωμένα κομματικά πλαίσια.

- Τέλος, η ιδεολογική και οργανωτική καθολική επαγρύπνηση προφυλάσσει το Κόμμα απ' όλες τις άσχημες συνέπειες τυχόν οπορτουνιστικών και αναθεωρητικών, αλλά και δογματικών και σεχταριστικών παρεκκλίσεων. Και αυτό αποτελεί βασικό χρέος όλων των μελών και στελεχών του Κόμματος.

- Και μια ακόμη τελευταία παρατήρηση. Πρέπει η καθοδήγηση του Κόμματος να δώσει περισσότερη προσοχή στη δουλιά των ΚΟΒ διαφορετικά οι αδυναμίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κομματικά προβλήματα, το ΑΑΔΜ, αλλά κυρίως την οικοδόμηση του Ιδεολογικού Μετώπου δε θα αντιμετωπιστούν σωστά και ριζικά.

ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συγγραφέας

ΚΟΒ Λογοτεχνών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ