Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Xωρίς μάσκα

Προχτές δήλωναν έκπληκτοι γιατί από κάποιους ακούστηκε έξω απ' τη βουλή το σύνθημα «κλέφτες, κλέφτες». Ενώ οι ίδιοι το έχουν διδάξει στα πιο ανώριμα - πολιτικά - τμήματα του πληθυσμού, ακριβώς γιατί είναι ακίνδυνο.

Χτες άρχισαν πάλι το τσουβάλιασμα: «Να φύγουν όλοι δεξιοί κεντρώοι και αριστεροί» και το πλασάρουν μάλιστα σαν προοδευτική κριτική. Ελπίζουν έτσι πως θα διαχυθεί η συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη.

Τους βολεύει μια όσο το δυνατόν πιο απολίτικη στάση και συνείδηση, για να μπορούν να διαιωνίζουν την εξουσία τους.

Και σ' αυτήν την κατεύθυνση, στεριώματος και διαιώνισης της αστικής εξουσίας ρίξαν στην πιάτσα και τα περί κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, μ' αφορμή τις δυο - τρεις διαφοροποιήσεις βουλευτών. Φτιασίδωμα στήνουν, για να συνεχίσουν.

Πότε άλλοτε είχε τόσο ισχυρή πολιτική στήριξη η αστική τάξη; Τώρα πια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει στο σημείο να συντάσσουν μαζί ως και τις λεπτομέρειες στα άρθρα των νόμων που περνάνε από τη βουλή. Και το ΛΑ.Ο.Σ. να υπερακοντίζει. Πού, λοιπόν, βρίσκεται η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος; Οτι η αστική τάξη έχει κι άλλα σχέδια ναι, αλλά από πού κι ως πού πρέπει να τρομάζει ο εργάτης, μην τυχόν και καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα;

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Αφού έγινε η ματσολιά στη βουλή, την οποία αύριο θα επικαλούνται ως νόμο στον οποίο άπαντες πρέπει να υποταχθούν, βγήκαν μετά στις τιβί οι αναλυτές τους να εκφράσουν δήθεν την απορία τους για την ανάγκη που έσπρωξε την κυβέρνηση να κάνει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Ολη η απορία τους ήταν για να επαναφέρουν τη σοφιστία περί τυπικής και ουσιαστικής δημοκρατίας. Σύμφωνα με την οποία σωστό, μεν, το τυπικό των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά καλύτερη η ουσιαστική δημοκρατία, η ευχέρεια δηλαδή αυτουνού που έχει την περιστασιακή πλειοψηφία στη βουλή να κυβερνά με λυμένα χέρια.

Δεν τους πιάνεις πουθενά.

Οταν τους λες πως ακόμα και με τους όρους του δικού τους παιχνιδιού ο λαός έχει δικαίωμα να αλλάξει τους συσχετισμούς, πετάγονται μέχρι εκεί πάνω. Γιατί το λαό το θέλουν γλάστρα, τη βούληση του οποίου αυτοί μπορούν να ερμηνεύουν κάθε φορά κατά πώς τους βολεύει. Εφτασε η «Ελευθεροτυπία», μια μέρα μετά τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα, να εμφανίζει το λαό που διαδήλωνε να ζητάει με αγωνία συναίνεση!

Εχουν χάσει πράγματι τον ύπνο τους οι άνθρωποι μην και δε σωθούν οι καπιταλιστές.

Ξέρουν πως η συναίνεση - ακόμα κι αυτή η εκβιασμένη ως τώρα συναίνεση από μεγάλες μάζες του πληθυσμού - τέλειωσε. Ξέρουν πως το κάλεσμα του ΚΚΕ για μαζική ανυπακοή και οργανωμένη λαϊκή πάλη πέρα απ' την πλατιά ανταπόκριση που συναντά, ζυμώνεται μέσα στις ίδιες τις διαδηλώσεις και με το σύνολο της πολιτικής του πρότασης για μια λαϊκή οικονομία που μπορεί να την επιβάλει η ίδια η λαϊκή εξουσία.

Κι εκεί ακριβώς σκυλιάζουν. Καταφεύγουν καθημερινά σε αθλιότητες, που όπως χτες στα ΝΕΑ, νομίζουν πως αν υπογράφονται από μια πανεπιστημιακή πένα αποκτούν κύρος. Το μόνο κύρος που έχουν αυτές οι πένες είναι αυτό από το μπούκωμά τους με κονδύλια και η μούγκα τους για την αντεργατική λαίλαπα. Ενα κύρος ίδιο με του κονδυλοφόρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που έχει αναλάβει καθημερινά να γράφει χοντρά ό,τι οι άλλοι οι κομψοί δε θέλουν να χρεωθούν. Χτες με «λύπη» διαπίστωνε - δηλαδή απειλούσε - ότι θα καεί το ΚΚΕ με τη στάση που κρατά.

Πόσο αδίδακτοι δείχνουν. `Η, μήπως επειδή ακριβώς γνωρίζουν πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι, ρίχνουν και την τελευταία μάσκα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ