Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ιστορικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

(Η' μέρος)

Θα επιστρέψουμε μερικά χρόνια πίσω γιατί οφείλουμε στους αναγνώστες μία αναφορά για τον Αμερικανό GM και πρώην Πρωταθλητή Κόσμου Ρόμπερτ Φίσερ. Εχουμε ξαναγράψει για το κυνηγητό από την ίδια του τη χώρα και το δραματικό του τέλος και έχουμε δεχθεί επίθεση γι' αυτό από μια «φυλλάδα». (Το όνομά της είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται).

Δεχθήκαμε επίθεση, επειδή υποστηρίξαμε τον Ρόμπερτ Φίσερ όταν έσπασε το εμπάργκο που είχαν επιβάλει ΟΗΕ και ΗΠΑ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ηταν το πρώτο ματς του Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ μετά από 20 χρόνια αποχής από το αγωνιστικό σκάκι με τον Μπόρις Σπάσκι και τον οποίον νίκησε.

Από τότε ο Φίσερ ήταν ανεπιθύμητος στην ίδια του την πατρίδα. Του δέσμευσαν την περιουσία του, τον τίτλο του, τα δικαιώματα από τα βιβλία του και θέλανε την έκδοσή του από τις φυλακές του Τόκιο για να δικαστεί στην Αμερική. Μετά από 8 μήνες φυλάκιση στην Ιαπωνία, το υπουργείο Δικαιοσύνης (επηρεασμένο και από την παγκόσμια συμπαράσταση και ειδικά της Ισλανδίας, που του παραχώρησε πολιτικό άσυλο) αποφάσισε την αποφυλάκισή του.

Η καρδιά του κορυφαίου παίκτη δεν άντεξε το κυνήγι όλων αυτών των χρόνων. Στην ιστοσελίδα του, μεταξύ άλλων, έγραφε: «Ολα τα χρόνια του ψυχρού πολέμου ήμουν το ίνδαλμα της χώρας μου και τώρα με πετάνε. Με το σκάκι δίδαξα τους Αμερικανούς πολίτες ότι μπορούν να σκέπτονται και να μην είναι διαρκώς με ένα πιστόλι στο χέρι...». Στις 17 Γενάρη 2008 σε ηλικία 64 χρόνων - όσα και τα τετράγωνα της σκακιέρας - πέθανε στην Ισλανδία. Στη χώρα που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1972 από τον Μπόρις Σπάσκι νικώντας τον 12,5-8,5! (Συνεχίζεται)

***

Η θέση είναι από παρτίδα για το πρωτάθλημα ΗΠΑ 1963. Ρ. Μπιρν - Ρ. Φίσερ. Παίζουν τα λευκά και χάνουν!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ