Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φιλολαϊκή διέξοδος με ρήξη

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν αξίζει οι εργαζόμενοι να χάνουν χρόνο παρακολουθώντας τις «αναταράξεις» στο πολιτικό σκηνικό, στα κόμματα διαχειριστές των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οχι απλά γιατί το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και βαρετό, αλλά κυρίως γιατί είναι εντελώς προβλέψιμο και σικέ. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τίποτα θετικό για τα λαϊκά συμφέροντα δεν πρόκειται να προκύπτει από ελεγχόμενες εν πολλοίς «διεργασίες» στους κόλπους των κομμάτων υπηρετών της αστικής τάξης. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Οι ιθύνοντες έχουν προβλέψει και φροντίσει να υπάρχουν διαθέσιμες εφεδρείες ακόμα και αντικατάσταση ολόκληρου του αστικού κομματικο - πολιτικού συστήματος. Το είπε ο αθυρόστομος Κ. Μητσοτάκης προεξοφλώντας σχεδόν ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα πιθανότατα δε θα αντέξει για να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. «Το πρόβλημα δεν είναι να σωθεί το πολιτικό σύστημα, το οποίο ούτως ή άλλως κλονίζεται συθέμελα για εκατό λόγους. Το πρόβλημα είναι να σωθεί η Ελλάδα αυτή την ώρα», είχε δηλώσει με το γνωστό κυνισμό του στην τελευταία συνέντευξή του στο «Μέγκα». Το θέμα λοιπόν δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμα κόμματος ή σχήματος στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος ή η μετεξέλιξη του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. σε οικουμενική κυβέρνηση, όπως προτείνει ο Γ. Καρατζαφέρης. Φιλολαϊκή διέξοδος και πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει από τέτοια σχήματα. Αυτή θα έλθει μόνο μέσα από τη ρήξη και ανατροπή με την αντιλαϊκή πολιτική.

«Μαγικά» μείωσης της ανεργίας

Σήμερα, σε περίοδο κρίσης, πολλοί απολογητές της ΕΕ θα χρησιμοποιούσαν τη Δανία (που στα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζει μείωση της ανεργίας) για να καλλιεργήσουν αυταπάτες στο λαό.

Τι συμβαίνει στη Δανία; Επίσημα παρουσιάζονται 116.800 άνεργοι, ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός έχει ανέλθει στις 161.500 (45.000 περισσότεροι) και με βάση τις προβλέψεις μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσει τις 200.000. Ομως: Με τα απατηλά κόλπα στα οποία έχουν συμφωνήσει εργοδότες και εργοδοτικός συνδικαλισμός μέσα στα πλαίσια της «ευελφάλειας», το διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι υποχρεώνονται να παρακολουθούν διάφορα σεμινάρια κατάρτισης δε θεωρούνται άνεργοι.

Η τελευταία καινοτομία - όπως ισχυρίζονται - που έχουν βρει και υλοποιείται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βλ. «Καλλικράτης»), είναι ότι όταν κάποιος συμπληρώσει 9 μήνες άνεργος, για να μη χάσει την επαφή του με την αγορά εργασίας, στέλνεται υποχρεωτικά να δουλέψει για διάστημα μέχρι 6 βδομάδες σε κάποιον εργοδότη χωρίς να πληρώνεται (συνεχίζει δηλαδή να παίρνει το επίδομα ανεργίας από το Ταμείο), αλλά σ' αυτό το διάστημα δε θεωρείται άνεργος.

Ετσι, με αυτά τα κόλπα οι αστοί πολιτικοί μπορούν να ισχυρίζονται ότι η κρίση ξεπερνιέται και μπαίνουμε σε περίοδο ανάκαμψης, γιατί και τα κέρδη των πολυεθνικών ανεβαίνουν τελευταία και η ανεργία, τουλάχιστον επίσημα, μειώνεται.

Εχασε τον μπούσουλα!!!

Μερικοί παραμένουν αδιόρθωτοι. Μάλλον παριστάνουν τους αδιόρθωτους για να μη φαίνεται η αποστολή τους. Ο λόγος αυτή τη φορά για τον αρθρογράφο Η. Κανέλη και «Τα Νέα» την εφημερίδα που γράφει. Αν και αποδείχτηκε με εικόνες τηλεοπτικές, φωτογραφικές και με χιλιάδες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες η προσπάθεια προβοκάτσιας που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Τετάρτης, αυτός επιμένει στο χαβά του. Γεμίζει στα χτεσινά «Τα Νέα» δύο σελίδες από τα γνωστά αντικομμουνιστικά στερεότυπα ενάντια στη δράση της ΚΝΕ της μεταπολίτευσης (περί «ΚΝΑΤ» και άλλων δαιμονίων) για να δημιουργήσει στον αναγνώστη «λογική» συνέχεια στους παράλογους συνειρμούς των τελευταίων παραγράφων: ...«σε συνδυασμό με τις εικόνες που έδειχνε η τηλεόραση, ανάγκασαν τα στελέχη του κόμματος και τη γραμματέα του να αναδιπλωθούν, να αρνηθούν συμμετοχή στα επεισόδια και να μιλήσουν για προβοκάτορες. Ηταν όντως προβοκάτορες; Ποιος ξέρει;». Φανταστείτε την αγωνία τη δική του, της εφημερίδας του και των συμφερόντων που εκφράζει, μπροστά στην οργανωμένη δράση του λαϊκού κινήματος, του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που τον αναγκάζει να χάνει εντελώς τον μπούσουλα της πιο απλής λογικής και να ανατρέχει στον παραλογισμό για να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Πιστός στο καθήκον!!!

Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα

Ο αντικομμουνισμός σήμερα ως κυρίαρχο στοιχείο της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής ενισχύεται από όλες τις πλευρές. Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια αντικομμουνιστική βιομηχανία, που παράγει εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, ταινίες, βιβλία, αφιερώματα, τα οποία αναπαράγονται μέσα από τα ΜΜΕ και από τον Τύπο. Στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας βρίσκονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, που δεν έχουν την ανάλογη ιστορική, κοινωνική και πολιτική πείρα, ώστε να μπορούν να κρίνουν και να απορρίψουν τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις. Η πάλη, λοιπόν, ενάντια στις αντικομμουνιστικές θεωρίες, η υπεράσπιση της Ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών στον 20ό αιώνα δεν είναι απλά πάλη για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Είναι πάλη για το παρόν και το μέλλον, για την ανάδειξη και τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας και ρεαλιστικότητας του σοσιαλισμού. Η έκδοση επικεντρώνεται στα ζητήματα: Παρουσίαση του αντικομμουνισμού ως ιδεολογίας και πολιτικής της άρχουσας τάξης. Αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα και θεωρίες. Αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικές διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας. Εκδηλώσεις αντικομμουνισμού στην Ελλάδα. Ο ρόλος του οπορτουνισμού στην αντικομμουνιστική εκστρατεία. Σχετικά πρόσφατες εξελίξεις, με αιχμή το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Μπόικο Μπορίσοφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, στα μέσα της βδομάδας ανακοίνωσε νέα αυστηρά αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Ανάμεσα σ' αυτά είναι οι παραπέρα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 20% με εξαίρεση το υπουργείο Εσωτερικών, όπου η μείωση θα διαμορφωθεί στο 13%. Τα 900 εκατομμύρια λέβα (περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ) που αναμένεται να εξοικονομηθούν με αυτό τον τρόπο ανακοινώνεται ότι θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, για μια σειρά κατασκευαστικών προγραμμάτων, έργων αποκατάστασης από το ρημαδιό που ακολούθησε τη σοσιαλιστική περίοδο, και φυσικά θα δοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Γνωρίζοντας πως τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν σημαντικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ο Μπορίσοφ έσπευσε να ανακοινώσει πως ο ΦΠΑ θα παραμένει στο 20% για τους επόμενους έξι μήνες... Ωστόσο, στα σκαριά βρίσκονται οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, όπου ανάμεσα στα άλλα, προτείνεται να αυξηθούν τα χρόνια εργασίας από 37 και 34 που είναι σήμερα για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα, σε 40 και 37. Σαν ...αντάλλαγμα σχεδιάζεται να μην αυξηθούν (ακόμα τουλάχιστον) τα όρια συνταξιοδότησης και να παραμείνουν στα 63 και 60 για άνδρες και γυναίκες.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων έξω από τα κτίρια του Υπουργικού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και του Γραφείου του Προέδρου. Γίνεται φανερό ότι η καπιταλιστική παλινόρθωση εδώ και μια εικοσαετία επιδείνωσε την ζωή των λαϊκών στρωμάτων που χάνουν σταδιακά όσες κατακτήσεις έχουν απομείνει από την περίοδο του σοσιαλισμού.


Κ. Χ.

Λάσπη, χολή και μαύρη αντίδραση

Δε θα περίμενε κανείς από τον Βασ. Αθ. Κόκκινο, τον πρώην αρεοπαγίτη, και την εφημερίδα «ΑΞΙΑ» (8/5/2010), να γράψουν διαφορετικά. Αλλωστε, οι ιδέες τους είναι βαθιά αντιδραστικές, ως θιασώτες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Αλλά και τέτοια διαστρέβλωση της πραγματικότητας για να στηρίξουν τις απόψεις τους... Γράφουν: «Μόνο στην Ελλάδα παρακωλύεται η άσκηση του δικαιώματος της εργασίας από συνδικαλιστές και οπαδούς του ΠΑΜΕ». Προφανώς και βγάζουν σπυράκια όχι μόνο από την περιφρούρηση των απεργιών, αλλά και απ' αυτό το δικαίωμα στην απεργία ως μέσο διεκδίκησης των εργατών κόντρα στην εκμετάλλευση. Μάλλον τους θέλουν «πρόβατα επί σφαγή». Αλλά για τους 1.000.000 ανέργους, που το σύστημά τους τους έχει καταδικάσει στην εξαθλίωση, που τους παρακωλύει από το δικαίωμα στην εργασία, το κατοχυρωμένο στο αστικό Σύνταγμα, δε λένε κουβέντα. Αλλά εκεί που ξεπερνούν εαυτόν, ρίχνοντας λάσπη και χολή και ψέμα, είναι το εξής: «Αλλά οι ηθικοί αυτουργοί των βαρβαροτήτων τούτων (σ.σ. εννοεί τις προβοκάτσιες τη μέρα της απεργίας) δεν διδάχτηκαν από τα σφάλματα και τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου». Και παρακάτω, για το Δεκέμβρη του 1944: «Ζουν ακόμη αυτόπτες μάρτυρες των φρικαλεοτήτων του ΚΚΕ». Αποδίδουν ευθέως, όπως και άλλοι όμοιοί τους τις προβοκάτσιες που έστησαν (μηχανισμοί κρατικοί; παρακρατικοί; και οι δυο μαζί; δεν έχει σημασία, όλοι δικοί τους είναι) στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ. Πάνε να δημιουργήσουν άτιμους συνειρμούς, καταρρακώνοντας και την ίδια την Ιστορία, αλλά τα γεγονότα τούς διαψεύδουν. Αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τη βαρβαρότητα του συστήματός τους, με στόχο να κάνουν τους εργάτες δούλους. Οσο για το Δεκέμβρη του 1944 και τον εμφύλιο, ευτυχώς πράγματι ζουν αυτόπτες μάρτυρες. Και γι' αυτό ξέρουμε, πέρα από την ίδια την Ιστορία, για τις φρικαλεότητες των ταγματασφαλιτών, των Χιτών, μαζί με τους Αγγλους και τον Γ. Παπανδρέου, που έπνιξαν στο αίμα ένα λαό ο οποίος απελευθέρωσε την Ελλάδα από τους Γερμανούς κατακτητές, όταν από την τάξη τους ένα μέρος συνεργαζόταν με τους φασίστες και ένα άλλο βρισκόταν ασφαλές στη Μέση Ανατολή, σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, χωρίς να ρίξει ούτε ντουφεκιά ενάντιά τους. Τις έριξαν μαζεμένες, δωσίλογοι και αστοί ενωμένοι, ματώνοντας το λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ