Κυριακή 25 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εκρηκτική κατάσταση

Το δεύτερο μήνα αιματηρών διαδηλώσεων διανύει η Ταϊλάνδη, μετρώντας περισσότερους από 22 νεκρούς στα πεδία των κινητοποιήσεων. Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν οι διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα», οι οποίοι έχουν καταλάβει το επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ από τις αρχές Μάρτη, απαιτώντας παραίτηση της κυβέρνησης, διάλυση της Βουλής, διεξαγωγή εκλογών και επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναουάτρα. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Αμπχισίτ Βετζατζίβα, που εκλέχθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2007, αποτελεί την δημοκρατική κάλυψη των πραξικοπηματιών, καθώς στηρίζεται από το στρατό, αποδίδοντας τη νίκη της σε νοθεία των αποτελεσμάτων. Την κατηγορούν ακόμα για σκάνδαλα διαφθοράς - τα οποία έχει στο ενεργητικό του και ο Τ. Σιναουάτρα, γεγονός που τον οδήγησε και εκτός Ταϊλάνδης - και για αποφάσεις που οδήγησαν σε επιδείνωση της θέσης των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Τ. Σιναουάτρα, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται ως ο άνθρωπος, ο οποίος πέταξε ψίχουλα στους αγρότες της χώρας, ενίσχυσε το παρακράτος, ανεχόμενος δολοφονίες και πολιτικούς εκβιασμούς, ενώ χρησιμοποίησε κατά κόρον το αξίωμά του για τον προσωπικό του πλουτισμό, χωρίς επί της ουσίας να προχωρά σε μέτρα ανακούφισης του λαού της χώρας.

Η σταδιακή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ταϊλάνδη συνέβαλε στο να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και πολλοί εργαζόμενοι και φτωχοί αγρότες, που εκφράζουν πρωταρχικά την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης, ζητώντας βελτίωση της κατάστασής τους, δίνοντας το άλλοθι στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι εκφράζουν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απαντά επίσης με κινητοποιήσεις των δικών της οπαδών, που τους οδηγεί απέναντι στα «Κόκκινα Πουκάμισα», προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η επί ένα και πλέον μήνα κατάληψη της Μπανγκόκ.

Ωστόσο, τα πεπραγμένα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν αντιλαϊκές πολιτικές, με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου και το χτύπημα των ελάχιστων δικαιωμάτων του λαού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που χρησιμοποιούν τις λαϊκές κινητοποιήσεις για τα συμφέροντά τους, με την κατάσταση να οδηγείται λίγο πριν την εκτεταμένη αιματοχυσία, με τελευταίο αιματηρό περιστατικό τις επιθέσεις με χειροβομβίδες την περασμένη βδομάδα, που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα νεκρό και 90 περίπου τραυματίες. Κατά τα άλλα, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έδωσαν διορία ένα μήνα στην κυβέρνηση να παραιτηθεί, με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών σε τρεις μήνες...


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ