Associated Press |
Ακόμη δυσκολότερες μέρες θα ξημερώσουν για τους Αυστραλούς ασθενείς εάν περάσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης Ραντ... |
Πριν μερικές βδομάδες μάλιστα παρουσίασε το σχέδιο για την «αναμόρφωση του νοσοκομειακού συστήματος Υγείας και περίθαλψης» μέσω της «συγκρότησης ενός Εθνικού Δικτύου Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Υγείας», προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις. Προβάλλοντας (όπως κάνει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) το δήθεν «νοικοκυριό», τις σπατάλες, τις μεγάλες λίστες αναμονής των ασθενών, τον εκσυγχρονισμό και την «βελτίωση υπηρεσιών» με την «αύξηση» της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.
Σύμφωνα με αυτά που δηλώνει ο πρωθυπουργός Ραντ, τρία δισ. δολάρια θα εκταμιευτούν απ' τον ερχόμενο Ιούλη ως την προσεχή τετραετία και άλλο ένα πακέτο 16 δισ. δολαρίων θα δοθεί σε δύο φάσεις μέχρι το 2019. Με αυτό το «καρότο» η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Εργατικών ισχυρίζεται ότι θα πετύχει προοδευτικά τη «βελτίωση» του συστήματος Υγείας, χρηματοδοτώντας: «το 60% της "κατάλληλης τιμής" κάθε υπηρεσίας που παρέχει ένα δημόσιο νοσοκομείο, το 60% των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για την έρευνα και την μετεκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το 60% του κόστους διατήρησης και βελτίωσης της υποδομής των δημόσιων νοσοκομείων, το 100% της "κατάλληλης τιμής" των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας που παρέχονται κατά καιρούς στους νοσηλευόμενους».
Επίσης ως «απαραίτητη προϋπόθεση» για να γίνουν όλα αυτά θα αφαιρεθεί το 30% των φόρων που συλλέγουν για Αγαθά και Υπηρεσίες οι πολιτειακές κυβερνήσεις. Δηλαδή αντί να φορολογούν αυτές, η αρμοδιότητα περνάει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Τις σθεναρότερες αντιδράσεις προέβαλαν οι πρωθυπουργοί Δυτικής Αυστραλίας, Κόλιν Μπαρνέτ, και Βικτόριας, Τζον Μπράμπι που δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την αφαίρεση της δυνατότητας να χαρατσώνουν τους εργαζόμενους για να παράσχουν υπηρεσίες Υγείας.
Οπως σημειώνει σε εκτενέστατο πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα του ΚΚ Αυστραλίας, Γκάρντιαν, η κυβέρνηση Ραντ και ιδιαίτερα η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας Νίκολα Ρόξον, επιχειρούν να παρουσιάσουν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας σαν «σανίδα σωτηρίας» απέναντι σε μια χούφτα αποτυχημένες πολιτειακές κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα το σχέδιο επιδιώκει να ελεχθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι συνολικές δαπάνες για το σύστημα Υγείας και νοσηλείας μέσω ενός Εθνικού Δικτύου Υγείας και Νοσοκομείων ώστε να προχωρήσει η μείωση του κόστους, να ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα είτε άμεσα, είτε έμμεσα (με τη μορφή επιδοτήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται σ' αυτό το χώρο) με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας και νοσηλείας για τον αυστραλέζικο λαό.
Εάν τελικώς αυτό το σχέδιο εγκριθεί από το σύνολο των πολιτειών και την πλειοψηφία των μελών της ομοσπονδιακής Βουλής (εφόσον βεβαίως επανεκλεγεί η κυβέρνηση Ραντ σε εκλογές πιθανώς στο τέλος του χρόνου), τότε θα οδηγηθούμε μοιραία στην αύξηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Δηλαδή, στο όνομα του «εξορθολογισμού» των δαπανών με την καθιέρωση ομοσπονδιακής «κατάλληλης» τιμολόγησης των νοσηλευτικών και υγειονομικών υπηρεσιών, θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο μικρών νοσοκομείων ή στη συγχώνευσή τους με μεγαλύτερα, στον κατακερματισμό των υγειονομικών υπηρεσιών, στην περιθωριοποίηση της νοσηλείας και της φροντίδας των ηλικιωμένων, στην «βιομηχανική» εξέταση ασθενών και στην πρόωρη πλην «γρήγορη» θεραπεία τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποσυμφόρησης στα νοσοκομεία με πενιχρά μέσα.
«Τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά με ένα γενικότερο κριτήριο "παραγωγής". Θα αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν εμπορεύματα και τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις και θα περικόπτουν τις δαπάνες Υγείας στο όνομα της αποτελεσματικότητας. Οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίζονται σαν οντότητες αλλά σαν μονάδα κόστους όπως ακριβώς αντιμετωπίζονται και τα ανταλλακτικά σε ένα αυτοκίνητο» παρατηρεί εύστοχα η Ανα Φα του ΚΚ Αυστραλίας στην εφημερίδα Γκάρντιαν. Η ίδια σημειώνει έτσι ότι «το πακέτο προτάσεων του πρωθυπουργού Ραντ "παραβλέπει" εσκεμμένα ότι τα προβλήματα πηγάζουν απ' την σημαντική έλλειψη νοσηλευτικών κλινών, απ' τους κακοπληρωμένους και σκληρά εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών τους, δουλεύοντας με εξαντλητικά ωράρια και στις περιορισμένες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας Υγείας που παρέχονται στους ασφαλισμένους.
Στο μεταξύ, η καλολαδωμένη (από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο) μηχανή προπαγάνδας δουλεύει στο φουλ προσπαθώντας να παραπλανήσει το λαό σχετικά με τους απώτερους στόχους των μεταρρυθμίσεων. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης απ' την εταιρεία AG Nielson φέρει το 62% να στηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης Ραντ για τον "εκσυγχρονισμό" του νοσηλευτικού και υγειονομικού συστήματος. Παράλληλα, μια μεγάλη μερίδα του Τύπου όταν δεν ευλογεί τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ραντ αρκείται σε μια τάχα "αντικειμενική" περιγραφή της κατάστασης ή αρέσκεται στην αναπαραγωγή φθηνών ανταλλαγών "πυρών" ανάμεσα σε Εργατικούς και "Συντηρητικούς"».
Το ΚΚ Αυστραλίας, καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν και να παλέψουν μαχητικά για τα δικαιώματά τους, ώστε παρά τις δύσκολες συνθήκες να αποτρέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που χτυπούν τον νευραλγικό τομέα της Υγείας.