Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
ΝΑΤΟική σύνοδος

ΤΑΛΙΝ.-- Στην επιβεβαίωση των στρατιωτικών «υποχρεώσεων» που έχουν οι ΗΠΑ έναντι των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους αναφέρθηκε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που έφθασε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, με αφορμή συνάντηση ΝΑΤΟικών ομολόγων της. «Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για τους αμυντικούς δεσμούς της Αμερικής με τους συμμάχους της», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Εσθονό ομόλογό της Ούρμας Πάετ, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ που επρόκειτο να αρχίσει αργότερα χτες βράδυ. Κεντρικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης είναι η πολιτική του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της στρατιωτικής συνδρομής απ' τα κράτη - μέλη για την επέμβαση στο Αφγανιστάν ακόμη και η αποστολή πρόσκλησης ένταξης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη...

Αργότερα, η Κλίντον αναφέρθηκε στις προχτεσινές σημαντικές ρωσο-ουκρανικές στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες, λέγοντας ότι τα ανοίγματα του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς γίνονται στο πλαίσιο «λογικών» προσπαθειών «για μία ισορροπημένη προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική».

Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η ρωσο-ουκρανική συμφωνία για εκμίσθωση της ρωσικής βάσης στη Σεβαστούπολη ως το 2047 «δεν επηρεάζει τις προοπτικές της για τη μελλοντική ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ». Σε άλλο σημείο, συσχέτισε τη διατήρηση της πυρηνικής αποτρεπτικής δυνατότητας του Συμφώνου «για όσο υπάρχουν κράτη - παρίες και τρομοκρατικές οργανώσεις»...

Αντίθετα, «βαθιά ανησυχία» προκαλεί στη Μόσχα η προχτεσινή απόφαση της Πολωνίας ότι η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων «Πάτριοτ» (στο πλαίσιο αμερικανικής αντιπυραυλικής ομπρέλας) στη χώρα θα ξεκινήσει στο τέλος Μάη.

Η χτεσινή ΝΑΤΟική σύνοδος συγκαταλέγεται στο πλαίσιο εσωτερικών διεργασιών ενόψει της διάσκεψης κορυφής στη Λισαβόνα τον προσεχή Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ