Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται παζάρια και αντεγκλήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η Κίνα θ' αποδεχτεί νέες κυρώσεις κατά του Ιράν», υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται «να εξαπολύσει μονομερή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν». Οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε διαψεύστηκαν από την κινεζική πλευρά, που αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι συνεχίζονται οι επαφές των διπλωματικών εκπροσώπων των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και της Γερμανίας για το ζήτημα.

Μάλιστα, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και Κίνας στον Οργανισμό είχαν και ξεχωριστές συναντήσεις τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα, δε, με ορισμένες διπλωματικές πηγές, η κινεζική πλευρά κατέθεσε σειρά προτάσεων ως προς το υπάρχον σχέδιο απόφασης που έχουν απεργαστεί ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Την πορεία των διπλωματικών επαφών σχολίασε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα προτιμά τη διπλωματία, αλλά έσπευσε να επικρίνει την ιρανική ηγεσία «γιατί δεν ακούει τις εκκλήσεις που γίνονται και δε συνεισφέρει στην ευόδωση των διπλωματικών προσπαθειών», συμπληρώνοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα έχει επ' αόριστον υπομονή».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοτακί αναχώρησε, χτες, για την Αυστρία, όπου θα είναι ο πρώτος σταθμός μιας σειράς συναντήσεων που η ιρανική διπλωματία έχει δρομολογήσει, προκειμένου, όπως λέει, «να συζητήσει με το Συμβούλιο Ασφαλείας μια διπλωματική λύση». Επιπλέον, δε, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Σολτάνιεχ, δήλωνε ότι «η Τεχεράνη θα διαπραγματευτεί και το ενδεχόμενο ανταλλαγής τού, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου της με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο εκτός ιρανικού εδάφους, αν δοθούν εγγυήσεις», αναιρώντας, ουσιαστικά, σημαντικό μέρος των αντιρρήσεων που έχει, μέχρι στιγμής, εκφράσει η ιρανική ηγεσία.

Ταυτόχρονα, βέβαια, άρχισαν και τα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια του Ιράν στον Κόλπο και στα στενά του Ορμούζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ