ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--
Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών νοσοκομείων προωθεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προκαλώντας σημαντικές διαμαρτυρίες των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και του λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, στοχεύει να κλείσει σύντομα 21 κρατικά νοσοκομεία και να αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά 130 νοσοκομεία θα κλείσουν ή θα μετατραπούν σε μικρότερα Κέντρα Υγείας, παρά τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Μποζιντάρ Νάνεφ μιλώντας στο «Ρόιτερς» πρόσφατα.
«Ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση» υποστήριξε. «Θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι υπηρεσίες που προσφέρουν».
Σημειώνεται πως μετά τις ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση η Βουλγαρία έχει δει τις λαϊκές κατακτήσεις σε δωρεάν Υγεία, Παιδεία να καταργούνται. Ηδη, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει νοσοκομεία στη γειτονική χώρα. Την περίοδο 2002 - 2003 υπήρξε μια μείωση κατά 56% του αριθμού των κλινών στα νοσοκομεία, ενώ το 2004 μόλις 258 νοσοκομεία βρίσκονταν υπό λειτουργία με έναν πληθυσμό περίπου 7.600.000.
Νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργατών και των εργαζομένων ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας του μελλοντικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που έλαβε στις τελευταίες εκλογές της Κυριακής (στον πρώτο γύρο) πάνω από το 53% των ψήφων, ενώ με βάση το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα της χώρας επίκειται και δεύτερος γύρος στις 25 Απρίλη, που δε θα διαφοροποιήσει σε τίποτε το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, ο Ορμπάν θέτει ως ένα από τα βασικότερα καθήκοντα της κυβέρνησής του την «ώθηση της ανταγωνιστικότητας» στηρίζοντας έτσι το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Επιπλέον, υποστήριξε πως θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον υπαρχηγό του «Κόμματος των Πολιτών» Ζόλταν Ποκόρνι, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη υποστήριξε πως τα μέλη της Βουλής θα μειωθούν από 386 σε 200. Ανάλογη μείωση θα υπάρξει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου εργάζονται περίπου 27.000 άνθρωποι, οδηγώντας τους στην ανεργία που σήμερα κυμαίνεται ήδη στο 16-20%.