Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Διεκδικούν ρόλο στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό

Μεγάλες συμφωνίες υπογράφτηκαν μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας

Από τη Σύνοδο στη Βραζιλία
Από τη Σύνοδο στη Βραζιλία
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία μίας νέας διεθνούς τάξης πρόκειται να διαδραματίσει το BRIC, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, Ινδία και η Κίνα. Το εξέφρασε με απόλυτη βεβαιότητα ο οικοδεσπότης Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μετά το τέλος της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας όπου ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, δεν παρέμεινε ως το τέλος αφού αναχώρησε εσπευσμένα για τη χώρα του εξαιτίας του σεισμού.

Οι δηλώσεις Λούλα αποτελούν περισσότερο επιθυμία για την προοπτική της συνεργασίας, αφού μέχρι στιγμής το μπλοκ των χωρών του BRIC είναι περισσότερο ένα μπλοκ διαβούλευσης και συνομιλιών παρά λήψης αποφάσεων. Εξάλλου, οι αντιθέσεις και διαγκωνισμοί μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν δεν είναι λίγοι... Πάντως, σε επίσημο επίπεδο, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, των τεσσάρων μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τρόπους χρήσης των νομισμάτων τους στο εγχώριο εμπόριο, περιορίζοντας έτσι τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου και επανέλαβαν την έκκλησή τους να ανατεθεί μεγαλύτερος ρόλος στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διεθνή οικονομία.

Οι οικονομίες των τεσσάρων χωρών αναμένεται να πυροδοτήσουν το 60% της παγκόσμιας ανάπτυξης ως το 2014, ενώ ειδικοί πιστεύουν ότι Βραζιλία, Ρωσία και Κίνα, όπως διαφαίνεται, «το 2050 θα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας».

Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου του BRIC ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο υπέγραψε σειρά συμφωνιών με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας που προβλέπει και τη συνεργασία των δύο κρατικών εταιρειών «SINOPEC» και «Petrobas». Ανάμεσα στις συμφωνίες δεσπόζει η συμφωνία που προβλέπει ότι η κινεζική «Wuhan Iron and Steel» θα οικοδομήσει εργοστάσιο στο λιμάνι του Ρίο από κοινού με την βραζιλιάνικη εταιρεία «LLX Logistica».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ