Σάββατο 17 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τρομο-υστερία και αστυνομοκρατία

Μπορεί σε αρκετούς να μοιάζουν κωμικά πολλά από όσα δημοσιοποιούνται σχετικά με την υπόθεση των συλληφθέντων από την Αστυνομία για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Είναι αλήθεια πως οι τηλεφωνικές συνομιλίες - ρεπόρτερ καναλιών τις παρουσιάζουν σε θεατρική αναπαράσταση - το γεγονός ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν ήταν γνωστοί στην Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική, παρακολουθούνταν επί χρόνια, το ...αυτοκίνητο κρησφύγετο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν όπλα, λεφτά, ατζέντες με ονόματα και πολλά άλλα (τόσο συνωμοτική δράση), προκαλούν πολλά ερωτήματα. Ομως, όλα τα παραπάνω, που τροφοδότησαν ένα νέο κύκλο τρομολαγνείας, αποτελούν το πρόσχημα για να γίνουν πολύ σοβαρά πράγματα από την πλευρά των κατασταλτικών δυνάμεων του αστικού κράτους σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι τέτοιοι μηχανισμοί ή στήνονται, ή χρησιμοποιούνται από τις κρατικές κατασταλτικές υπηρεσίες, μυστικές ή φανερές, για να δημιουργούν με τη δράση τους αφορμές καταστολής του λαϊκού κινήματος. Δρουν ενάντια στο λαό, ενάντια στο κίνημα.

Ηδη, από το περασμένο Σάββατο, που «άνοιξε» η υπόθεση με τις συλλήψεις των «έξι», δυνάμεις της Αστυνομίας επιδίδονται σε ένα όργιο ελέγχων κυρίως σε περιοχές, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Ιωνία, ενώ ασφυκτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε πολλές περιοχές της Αττικής. Τα τηλεφωνήματα καταγγελίας προς τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» τις τελευταίες μέρες πέφτουν βροχή. Ενστολοι και αστυνομικοί με πολιτικά μπαίνουν σε πολυκατοικίες και χτυπούν τις πόρτες όλων των διαμερισμάτων. Δείχνουν φωτογραφίες υπόπτων και υποβάλλουν ερωτήματα. Σταματούν αυτοκίνητα ή περαστικούς που πάνε ή γυρίζουν από τη δουλειά τους και τους κάνουν έλεγχο, χωρίς καν να αναφέρουν το λόγο. Μοτοσικλετιστές της ομάδας «Δ» στήνονται έξω από σχολεία και τα παιδιά καθημερινά τούς βλέπουν πριν μπουν και όταν βγουν από το σχολείο τους. Ενας τεράστιος αστυνομικός κλοιός έχει στηθεί παντού. Το ΚΚΕ, με αφορμή αυτήν την κατάσταση, προχώρησε προχτές σε τηλεφωνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό.

Ο στόχος τους είναι διπλός: Από τη μία, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με τους συνεχείς ελέγχους. Από την άλλη, θέλουν να εξοικειώσουν το λαό, τους εργαζόμενους, τα παιδιά, να καλλιεργήσουν το πνεύμα της «συνεργασίας» πολιτών με την Αστυνομία, δηλαδή του χαφιεδισμού, στο όνομα τάχα της «προστασίας». Η συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις δυνάμεις καταστολής να εντείνουν την αστυνομοκρατία, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον εντοπισμό νέων στοιχείων που εμπλέκονται στην υπόθεση των «έξι». Και μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει άγρια αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Πίσω απ' όλ' αυτά, βρίσκεται ο σταθερός στόχος της άρχουσας τάξης. Που πατά πάνω σε τέτοιες υποθέσεις, δημιουργεί κλίμα τρομοφοβίας και τρομολαγνείας, προκειμένου να πάρει κι άλλα κατασταλτικά μέτρα για να χτυπήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Θέλουν να «στήσουν» σκηνικό τέτοιο και να το χρησιμοποιήσουν κατάλληλα, ώστε να καθηλώσουν και να υποτάξουν το λαό στη δικτατορία των μονοπωλίων. Πρέπει να πάρουν την απάντησή τους. Οι εργαζόμενοι, που αυτές τις μέρες βιώνουν το όργιο αστυνομοκρατίας, να μην ανεχτούν αυτήν την κατάσταση. Η πάλη για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, κόντρα στα μονοπώλια και την εξουσία τους.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ