Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΧΙ της πλειοψηφίας στην απόσυρση

Με πρωτεργάτιδα την ΠΑΣΚΕ, η πλειοψηφία της διοίκησης αντέδρασε στην πρόταση για απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Κινούμενη στα πλαίσια της πολιτικής του ηγετικού πυρήνα της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε, στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ, να τοποθετηθεί υπέρ της απόσυρσης του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τη γνωστή ρητορική για την αναγκαιότητα επιτυχίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 7 του Δεκέμβρη, μέρα έναρξης της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, η παράταξη της πλειοψηφίας αντέδρασε πεισματικά στη θέση της «Εργατικής Ενότητας» και άλλων συνδικαλιστών, που πρότειναν το κύριο αίτημα της απεργίας να είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου-τέρας, όπως χαρακτηρίστηκε.

Οχι μόνο δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για παρόμοια αγωνιστική αντιμετώπιση του θέματος και καθορισμό μέτρων για συνέχιση των κινητοποιήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, αλλά η πλειοψηφούσα παράταξη δε δέχτηκε ούτε καν να θέσει σε ψηφοφορία τη σχετική πρόταση, προτιμώντας να κλείσει όπως όπως τη συνεδρίαση.

Για μια ακόμα φορά, στη συνεδρίαση αυτή του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ συγκρούστηκαν η αγωνιστική γραμμή της συνεπούς ταξικής πάλης, που εκφράστηκε από τις δυνάμεις της «Εργατικής Ενότητας», και η γραμμή των παραταξιακών υπολογισμών, της σύμπλευσης με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου», που εξέφρασαν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, πρωτοστατούσης της ΠΑΣΚΕ.

Η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε να καθοριστεί ως στόχος της απεργίας στις 7 του Δεκέμβρη και των άλλων κινητοποιήσεων, που πρέπει να οργανωθούν αμέσως, η απόσυρση του νομοσχεδίου και η κατάργηση στην πράξη οποιουδήποτε νόμου σ' αυτή την κατεύθυνση. Η πλειοψηφία, όπως έγινε φανερό από τη συνεδρίαση, αποβλέπει σε πιθανή «βελτίωση» ή εξωραϊσμό του νομοσχεδίου, που θα το θεωρήσει σαν σημαντική επιτυχία.

Ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θεόδωρος Κυριακίδης, στην ομιλία του ξεσκέπασε την αντιλαϊκή φύση του νομοσχεδίου, αναλύοντας τα κυριότερα άρθρα του και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο γραμματέας της ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας, αντέκρουσε με πειστικά επιχειρήματα τη γραμμή του μικρότερου κακού, που προωθεί η πλειοψηφία και κατέληξε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν επιδέχεται φτιασιδώματα και βελτιώσεις και πρέπει να αποσυρθεί ή να ανατραπεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ