Αρχισε χτες, με τον απολογισμό - προγραμματισμό δράσης που κατέθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης να αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση με...«όρους»
Από τους προσκεκλημένους που χαιρέτισαν έγινε μια προσπάθεια να πειστεί το Σώμα των αντιπροσώπων ότι το ξεπούλημα των δύο μεγάλων λιμανιών και αυτών που θ' ακολουθήσουν είναι για το καλό της χώρας και των εργαζομένων και σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χαλβατζόγλου. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και αντιπροέδρου του Δ.Σ του οργανισμού Γ. Μίχα που ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η μετοχοποίηση του ΟΛΠ.
Ο απολογισμός δράσης της ΟΜΥΛΕ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο χαρακτηρίζεται από τα βήματα προς τα πίσω που έκανε η Ομοσπονδία με ευθύνη της πλειοψηφίας. Το αίτημα για λιμάνια 100% στο δημόσιο και ενιαία εξαφανίστηκε από τον απολογισμό-προγραμματισμό δράσης. Το σκεπτικό που αναπτύσσεται είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτεί για «καλύτερους όρους»! Δεν είναι άσχετο ότι την περίοδο που προωθούσε η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας «πάγωσε» τις κινητοποιήσεις και αρνήθηκε το συντονισμό δράσης με τ' άλλα σωματεία.
Ο Στ. Βάσος επικεφαλής της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στην τοποθέτηση του αποκάλυψε στο σώμα ότι η ιδιωτικοποίηση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών και στις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Απέρριψε στο σύνολο του το διοικητικό απολογισμό δράσης και κατήγγειλε ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ θεωρούν σαν δεδομένη την πολιτική που εφαρμόζεται και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτεί τη θέση της.
«Είναι καταδίκη για τους εργαζόμενους αυτή η τακτική γιατί κάθε φορά τους οδηγεί σ' ένα χειρότερο σημείο», τόνισε και πρότεινε τον άλλο δρόμο που αντιπαλεύει στο σύνολο της αυτή την πολιτική, για λιμάνια δημόσια στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών. Τόνισε ότι πάγιο αίτημα είναι λιμάνια 100% στο δημόσιο. Ζήτησε να σταματήσει η σύμβαση σκάνδαλο με την «Ιντρασόφτ». Να διεκδικηθεί να μην μετατραπούν και τα Λιμενικά Ταμεία σε ΑΕ. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με αιχμή την απεργία στις 7 Δεκέμβρη και παραπέρα προγραμματισμό του και συντονισμό της ΟΜΥΛΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική για να μπουν εμπόδια, ν' αναχαιτιστεί και ν' ανατραπεί στην πορεία αυτή η πολιτική.