Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιφνιδίασε ο Μπαράκ, ανακοινώνοντας, πρώτος, πρόωρες εκλογές

  Με ευχολόγια από τον ΟΗΕ, αλλά και συγκρούσεις και νεκρούς στα αυτόνομα εδάφη, κύλησε η Ημέρα της Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

Παλαιστίνια περνά δίπλα από το ισραηλινό τανκ (σημείο ελέγχου), που κλείνει την κυκλοφορία για τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας

Associated Press

Παλαιστίνια περνά δίπλα από το ισραηλινό τανκ (σημείο ελέγχου), που κλείνει την κυκλοφορία για τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση για αντιπάλους και συνεργάτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, υπερσκελίζοντας ακόμη και την πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες, ανακοίνωσε, πρώτος, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εμφανιζόμενος, από τη μία, έτοιμος για την εκλογική μάχη και, από την άλλη, απρόθυμος, πλέον, να τείνει χείρα συνεργασίας στην αντιπολίτευση, που, τώρα, πλέον δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία συνεχίζεται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Δε φοβάμαι την εκλογική αναμέτρηση, ακόμη και αν είναι πρόωρη», δήλωνε, αιφνιδιάζοντας, τόσο τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λικούντ, όσο και πολλούς από τους συνεργάτες του στο Εργατικό Κόμμα, ο Εχούντ Μπαράκ, αργά το βράδυ της Τρίτης, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κνεσέτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μην περιμένοντας τη διεξαγωγή και των άλλων δύο ψηφοφοριών που προβλέπει ο κανονισμός της ισραηλινής Βουλής, προχώρησε, χωρίς καθυστέρηση, στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, εμφανιζόμενος αρκετά αισιόδοξος για την κατάληξη αυτής της εκλογικής μάχης.

Αντιφατικά ήταν, κατά συνέπεια, τα συναισθήματα της αντιπολίτευσης. Ο, αντικειμενικά, «νικητής» Αριέλ Σαρόν, του οποίου η πρόταση για πρόωρες εκλογές υπερψηφίστηκε στην Κνεσέτ, τόνιζε ότι η ημέρα αυτής της ψηφοφορίας ήταν «ιδιαίτερα θλιβερή για το Ισραήλ παρά τη νίκη της κοινοβουλευτικής επικράτησης της αντιπολίτευσης, γιατί το έθνος χρειάζεται ενότητα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο». Ο ηγέτης του Λικούντ επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον Εχούντ Μπαράκ και δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει σοβαρά τη νέα «πρόταση συνεργασίας», που επεξεργάστηκε το υπερορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα «Σας», και δίνει στο Λικούντ τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε κάθε απόφαση σχετική με την «ειρηνευτική διαδικασία», την οποία δεν εγκρίνει.

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ
Η προθυμία του Αριέλ Σαρόν, όμως, μάλλον, πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απροθυμία του Εχούντ Μπαράκ. Για τον ηγέτη του Λικούντ, μια συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν μεγάλο «ατού» στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ιδιαίτερα ενόψει της δυναμικής επανεμφάνισης στην πολιτική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μια προοπτική συγκυβέρνησης, όμως, φαίνεται ότι δε συμφέρει, πλέον, τον Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μοναδικός τρόπος να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Με αυτό το σκεπτικό, μάλλον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο, που του δίνεται από τον Κανονισμό της Βουλής και φθάνει ακόμη και τους 9 μήνες, εξετάζοντας, όπως έγινε γνωστό, το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν ακόμη και μετά το Μάη. Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο Εχούντ Μπαράκ εμφανίστηκε αποφασισμένος να το εκμεταλλευτεί, προκειμένου να πετύχει κάποια συμφωνία με τους Παλαιστινίους, ενδεχόμενο που θα αποκλειστεί αυτομάτως με την είσοδο στην κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν αναμενόμενη η μη επίτευξη συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος και του Λικούντ, για τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Αφίσα της συγκέντρωσης της Κυριακής
Αφίσα της συγκέντρωσης της Κυριακής
Με προβληματισμό και σκεπτικισμό έγινε αποδεκτή από τον αραβικό κόσμο η είδηση της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ. Αν και δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση, ο αραβικός Τύπος, σε γενικές γραμμές, εκτιμούσε, χθες, ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί άλλη μια απόδειξη της απροθυμίας της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε μια δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η αλλαγή προσώπων στην ισραηλινή κυβέρνηση δε συνεπάγεται τίποτε θετικό για τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Τη σιωπή επέλεξε ως σχόλιο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αν και ο διαπραγματευτής του, Σαέμπ Ερακάτ, έσπευσε να αφήσει ένα «περιθώριο ελπίδας», εκτιμώντας ότι «ο Εχούντ Μπαράκ έχει αρκετούς μήνες μέχρι τις εκλογές για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για επίτευξη ειρήνης».

Ημέρα αλληλεγγύης με ευχολόγια, συγκρούσεις, διαδηλώσεις

Με νεκρούς, τραυματίες, συγκρούσεις και πολλές ανταλλαγές πυρών, σημαδεύτηκε η χθεσινή ημέρα, που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει ως Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, από πυρά του ισραηλινού στρατού, στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, στη Γάζα, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, «επειδή προσπάθησαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό και να εισέλθουν στο Ισραήλ». Την ίδια, περίπου, ώρα, ένας εβραίος έποικος έπεφτε νεκρός από πυρά αγνώστων στα περίχωρα της Νάμπλους.

Μέχρι χθες το ξημέρωμα, άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έχαναν τη μάχη με το θάνατο, τραυματισμένοι από αληθινά πυρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των προηγούμενων ημερών. Πρόκειται για έναν 17χρονο και έναν 14χρονο στη Γάζα και άλλον ένα νεαρό Παλαιστίνιο στη Ραμάλα. Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανταλλαγές πυρών, τόσο στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, όσο και στην αραβική πόλη Κχαν Γιουνίς της Γάζας.

Με μαζικές διαδηλώσεις και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τίμησαν οι Παλαιστίνιοι των 12 προσφυγικών στρατοπέδων του Λιβάνου, αλλά και αρκετοί Λιβανέζοι τη χθεσινή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Ανάλογες πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αραβικές χώρες. Σχετικό μήνυμα εξέδωσε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος, αφού εκφράζει τη θλίψη του για τους περισσότερους από 285 νεκρούς των δίμηνων συγκρούσεων και την ανησυχία του για τις εξελίξεις και τη δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει ο παλαιστινιακός λαός, επαναλαμβάνει την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ