Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Πλάτες» στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ενα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τις μεγάλες ξένες και ντόπιες ενεργειακές εταιρείες, προωθεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της αντιμετώπισης της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να γκρεμίσει και τα τελευταία εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί για την εγκατάσταση των υπερκερδοφόρων έργων ΑΠΕ.

Σύμφωνα και με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, που επαναλαμβάνει ουσιαστικά όσα έχουν γίνει γνωστά μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, στη βάση ότι οι ΑΠΕ επιτρέπεται να χωροθετούνται καταρχήν παντού, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι από το υπουργείο και θα αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία θα ακολουθεί. Γενικότερα, απλοποιούνται και συντομεύονται οι διαδικασίες, ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων των υφιστάμενων και υποψήφιων επενδυτών. Το 1/3 του τέλους 3% επί της παραγωγής ΑΠΕ που αποδίδεται σήμερα στους δήμους, θα δίνεται απευθείας στους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται έργα ΑΠΕ, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις τους με ένα «χειροπιαστό» αντάλλαγμα.

Δε θα χρειάζονται άδεια παραγωγής έργα ΑΠΕ περιορισμένης ισχύος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ