Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Για τα μάτια του κόσμου...

«Για τα μάτια του κόσμου» και την έξωθεν καλή μαρτυρία η ΕΕ αποφάσισε ν' ασχοληθεί με το θέμα του ντόπιγκ. Οπως όμως αποδεικνύουν οι ενέργειες αλλά κυρίως η φιλοσοφία της, μόνο για το θεαθήναι. Η αρμόδια επίτροπος για τον αθλητισμό, Βιβιάν Ρέντινγκ, έδωσε χτες συνέντευξη και ουσιαστικά το επιβεβαίωσε. «Παρέβλεψε», όπως και η ΕΕ, για προφανείς λόγους την αμφίδρομη σχέση εμπορευματοποίησης - ντόπιγκ (που αποτελεί τη βάση του φαινομένου) και παρουσίασε ένα ουτοπικό «όραμα», το οποίο αφορά αποσπασματικές παραμέτρους. Η ενημέρωση για τις συνέπειες, η αυστηρή νομοθεσία και η (στα λόγια) ενίσχυση ελέγχου και έρευνας, αποτελεί το... όπλο στον αγώνα κατά του ντόπιγκ.

Το μέγεθος της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ το θέμα αποδεικνύεται και από την εκτίμηση ότι στο Σίδνεϊ «για πρώτη φορά εμφανίστηκε τόσο μαζικά το φαινόμενο»! Δηλαδή, δεν έχει ακούσει, π.χ., για το ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας... Εν κατακλείδι, η φραστική παραδοχή της ότι «μέχρι πρότινος κλείναμε τα μάτια» είχε εξωραϊστικό και αποενοχοποιητικό στόχο. Απλώς γιατί ο «στρουθοκαμηλισμός» εσκεμμένα συνεχίζεται. Η κατακραυγή επιβάλλει κινήσεις που θα λειτουργήσουν όπως η βαλβίδα στη χύτρα, αλλά δε θα θίξουν στη ρίζα του το φαινόμενο άρα και τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται.

Κατά τ' άλλα και επίσημα πλέον η ΕΕ τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης στη διαμάχη με τις αθλητικές αρχές εντός και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστικά, η Βιβιάν Ρέντινγκ, λίγο μετά τη συνάντησή της με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Φλωρίδη, δήλωσε: «Συζητήσαμε για το ποιος είναι το αφεντικό στο "σπίτι του". Είναι ξεκάθαρο, ότι οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι είναι για όλους τους πολίτες και φυσικά και γι' αυτούς που είναι ενεργά μέλη του αθλητισμού. Και δεν είναι αποδεκτό, ένας ιδιωτικός οργανισμός να φτιάχνει δικούς του κανονισμούς που είναι ενάντια στους εθνικούς νόμους. Γι' αυτό η Κομισιόν είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε μια πολιτική απόφαση, μια πολύ σημαντική απόφαση και πρέπει να εφαρμοστεί».

Τέλος, για το θέμα των μεταγραφών προανήγγειλε πως σύντομα «θα υπάρξουν αποφάσεις που θα δείξουν ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι είναι για όλους και φυσικά για τη ΦΙΦΑ», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε καρτέλ. Επίσης, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν αφορά (σ.σ. προς το παρόν) τις εθνικές αλλά τις διεθνείς μεταγραφές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org