Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Οι εργολάβοι ζητούν να πληρώσει το κόστος ο λαός

Μέσα στο Μάη ίσως έχουν ολοκληρωθεί τα έργα

Από τη φονική κατάπτωση βράχων της 17ης Δεκέμβρη 2009

Eurokinissi

Από τη φονική κατάπτωση βράχων της 17ης Δεκέμβρη 2009
Η Εθνική Οδός στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών δε θα ανοίξει πριν το Πάσχα, καθώς ο όμιλος «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης νωρίτερα από τα μέσα Μάη, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει. Αυτό δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ομίλου στο πλαίσιο επίσκεψης στο σημείο όπου σημειώθηκε η πτώση βράχων, ενώ ανακοίνωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκόλλησης των ασταθών βράχων και αυτό το διάστημα τοποθετούνται προστατευτικοί φράχτες.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας για μια ακόμη φορά αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους για τη φονική πτώση βράχων, που εξακολουθεί να προκαλεί ταλαιπωρία των οδηγών και οικονομική «αιμορραγία» στην τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο επιμερισμός του τελικού κόστους θα γίνει μέσω της δικαστικής διαιτησίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, διεκδικούν το κόστος και της αποκατάστασης και των τυχόν αποζημιώσεων να το πληρώσει ο ...ελληνικός λαός, επικαλούμενοι τη σύμβαση και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ένα απρόβλεπτο ακραίο φυσικό φαινόμενο», στο οποίο δε συνέβαλαν καθόλου οι εκρήξεις για τη διάνοιξη της σήραγγας. Επίσης αρνούνται να εκτελέσουν οποιοδήποτε έργο στήριξης των πρανών από ύψος 20 μέτρων και πάνω, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμιά τέτοια συμβατική υποχρέωση. Αμφισβητούν ακόμη και τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσαν τα έργα στήριξης των πρανών μέχρι τις 30 Μάρτη 2009, όπως είχαν συμβατική υποχρέωση, ρίχνοντας την ευθύνη στο Δημόσιο που δεν είχε «εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους». Κι αυτό παρά το ότι η περιβαλλοντική μελέτη κατατέθηκε από τους ίδιους μόλις στις 10 Δεκέμβρη 2009, δηλαδή μια βδομάδα πριν από τη φονική κατολίσθηση.

Οι ισχυρισμοί των μεγαλοεργολάβων για τα αίτια της κατάπτωσης των βράχων φαίνεται να ανατρέπονται από πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ και του ΕΜΠ, που δόθηκε επίσης χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτό, στην πτώση των βράχων συνέβαλαν τόσο η γεωλογική κατάσταση της περιοχής και οι έντονες βροχοπτώσεις (που δεν ήταν όμως ακραίες), όσο και οι εκρήξεις για τη σήραγγα οι οποίες αύξησαν τις ρωγμές ανάμεσα στους βράχους. Οπως είπαν οι επιστήμονες, δεν υπήρχαν μηχανήματα μέτρησης των δονήσεων στο κοντινότερο τμήμα της σήραγγας από το σημείο της κατολίσθησης και αυτά μπήκαν στις 22 Δεκέμβρη, δηλαδή «κατόπιν εορτής»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ