Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Πλημμύρα εμπαιγμού ούτε ίχνος αντιπλημμυρικών έργων

Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα για την αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές

Eurokinissi

«Οταν βρέχει, ανησυχούμε, τρέμει κυριολεκτικά το φυλλοκάρδι μας»... Με αυτά τα λόγια περιγράφουν στο «Ρ» οι κάτοικοι του Οικισμού Οαση και του χωριού Μπούρτζι την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Οχι γιατί φοβούνται μήπως ο Λήλαντας ποταμός ξαναπάρει στο διάβα του ό,τι απέμεινε από τότε, αλλά γιατί συνειδητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ευθύνη και της ΝΔ, έχουν αφήσει στο έλεος των καιρικών συνθηκών αυτούς τους ανθρώπους.

Από τη μία η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Από την άλλη η αδιαφορία για χρηματοδότηση νέων εργασιών που θα προστατέψουν τους κατοίκους. Χωρίς φυσικά να συνυπολογιστεί η έμμεση άρνηση της κυβέρνησης να καταβάλει τις αποζημιώσεις - και όχι μόνο - σε αυτούς που επλήγησαν τον Σεπτέμβρη. Οπως και να έχει, οι ευθύνες είναι εγκληματικές όπως θα είναι και οι συνέπειες μίας νέας δυνατής (αφού και μόνο αυτή αρκεί) βροχής στην περιοχή.

Να, πώς περιγράφουν οι κάτοικοι την κατάσταση. «Τα έργα που έκαναν μετά τις πλημμύρες, ήταν για τα μάτια του κόσμου. Μας θυμήθηκαν μόνο εκείνες τις μέρες. Μετά τίποτα. Εβαλαν μεγάλες πέτρες στην Οαση, για να κρατήσουν τάχα τα νερά ενώ πολύ περισσότερες έβαλαν στο δρόμο του Βασιλικού. Αφού από εκεί περνούν τα αυτοκίνητα με τους ταξιδιώτες, έπρεπε να δείξουν ότι κάτι έκαναν». Παράλληλα, για τα λεφτά που τους οφείλονται, λένε πως «εδώ και τέσσερις μήνες, μας έχουν ξεχασμένους» ενώ στο «κόλπο» της γραφειοκρατίας έχουν μπει και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες αφού «ούτε εκείνες μας έχουν δώσει χρήματα για τα αυτοκίνητα που πήρε στο διάβα του το νερό».

Αν και οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη έπληξαν την Εύβοια, δεν έχει γίνει κανένα έργο προστασίας

Eurokinissi

Αν και οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη έπληξαν την Εύβοια, δεν έχει γίνει κανένα έργο προστασίας
Οσο για χαρτιά; Πάρα πολλά όπως και τα σχέδια των υπουργείων για τον ποταμό. «Οι μελέτες, όπως μας είπαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ τις πρώτες μέρες μετά την πλημμύρα, υπάρχουν εδώ και 1,5 χρόνο. Αλλά τελικά εκεί έμειναν». Αλλοι έλεγαν πως «δεν ήθελε πολλά το ποτάμι. Πέντε βασικές σωστές κινήσεις και όλα θα είχαν λυθεί».

Ευθύνες όμως έχουν, σύμφωνα με τους κατοίκους, και όσοι μπάζωσαν τον ποταμό. Οι αεροφωτογραφίες του 1946 που έχουν στα χέρια τους, δείχνουν το μέγεθος του Λήλαντα τότε αλλά και τώρα. «Είναι μπαζωμένο το ποτάμι. Στενό πια. Εφτιαξαν χωράφια πάνω του εδώ και αρκετές δεκαετίες αλλά κανένας δεν μίλησε» έλεγαν, θέλοντας να δείξουν πως και οι τοπικοί άρχοντες εκείνης (αλλά και της μετέπειτα) εποχής το γνώριζαν αλλά για τους δικούς τους πολιτικούς κυρίως λόγους, δεν έκαναν τίποτα.

«Χρειαζόμαστε χρήματα για να προχωρήσουν τα έργα»

Σοβαρές ήταν και οι καταγγελίες του δημάρχου Ληλαντίων, Χρήστου Καρυστινού, σχετικά με τα ποσά που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των συνεπειών τους, αλλά και για τα έργα που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία νέα καταστροφή.

Στην αρχή, λέει ο δήμαρχος, μας έδωσαν για καθαρισμούς 300.000 ευρώ, που «όχι μόνο δεν έφτασαν, αλλά βάλαμε από το ταμείο άλλα 200.000 ευρώ. Μόλις τελειώσαν τα λεφτά, σταματήσαμε και τους καθαρισμούς χιλιάδων τόνων λάσπης και σκουπιδιών».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που τους οφείλονται ώστε να μπορέσουν να κάνουν έργα προστασίας των κατοίκων των δύο οικισμών που επλήγησαν. Αν και ο δήμος πήρε 350.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για να μην πλημμυρίζουν οι δρόμοι λόγω της βροχής αλλά και να υπάρχει βατότητα στην παραλιακή ζώνη και δρόμος διαφυγής της παραλίας Βασιλικού, «βάλαμε 150.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου και μας λείπουν περίπου 750.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο».

Οι δρόμοι είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που ο δήμος με τα μέσα και τα χρήματα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο 100%. «Το μεγαλύτερο μέρος των δρόμων του δήμου, καταστράφηκαν. Μόνο για να κάνεις ασφαλτόστρωση, χρειάζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ». Τα προβλήματα πάντως παραμένουν και για τους αγρότες, αφού και η αγροτική οδοποιία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. «Τα έργα βρίσκονται στη μέση» λέει ο Χρ. Καρυστινός και εξηγεί πως ο δήμος αδυνατεί με τα μέσα του να προχωρήσει σε μεγάλα έργα. «Δύο φορές κάναμε απόπειρα να στηρίξουμε το Κακκόρεμα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα με τα δικά μας μέσα, με 10.000 και 20.000 ευρώ να ρίχνουμε χώματα και μπετά, να το στηρίζουμε και να καταστρέφεται σε μία εβδομάδα»...


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ