Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Ενίσχυση στρατηγικών δεσμών»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με την υπογραφή σειράς συμφωνιών κυρίως στον ενεργειακό τομέα ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Βενεζουέλα, η δεύτερη κατά σειρά μέσα σε δύο χρόνια. Επίσης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Βραζιλία για πρώτη φορά για συναντήσεις με στόχο τη «σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών» που κατά τον Λουκασένκο «έχουν παρόμοιες θέσεις σε βασικά ζητήματα της διεθνούς πολιτικής».

Οσον αφορά τις συμφωνίες, που κατά τους δύο προέδρους «ενισχύουν τους στρατηγικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπουν τη σύσταση κοινής εταιρείας Λευκορωσίας - Βενεζουέλας για την εισαγωγή και διανομή εμπορεύσιμων αγαθών (κυρίως βαρέα μηχανήματα και ενεργειακά προϊόντα) από τη Λευκορωσία στη Βενεζουέλα, αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Επίσης οι συμφωνίες προβλέπουν την αποστολή αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε διυλιστήρια στη Λευκορωσία, όπως τόνισε ο Λουκασένκο «και από κοινού θα προχωρούμε στην κατεργασία και θα πωλούμε τα πετρελαϊκά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά». Σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», η συμφωνία προβλέπει την οικοδόμηση στη Βενεζουέλα δικτύου αγωγών με τη βοήθεια της Λευκορωσίας, αγωγών πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου για τη μεταφορά τους σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά. Τέλος, οι συμφωνίες προβλέπουν επίσης την οικοδόμηση τριών ή τεσσάρων κατασκευαστικών εργοστασίων τρακτέρ, φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων στη Βενεζουέλα, καθώς και μιας πλινθοποιίας (εργοστάσιο κατασκευής τούβλων) στη Βενεζουέλα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν συνάψει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικά 70 συμφωνίες και διμερές εμπορικό όγκο άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ