Από την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη |
Οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών συγκλόνισαν, χτες, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς οργισμένοι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της ανακοίνωσης επέκτασης των εποικισμών στην Ιερή Πόλη και των εγκαινίων, το βράδυ της Δευτέρας, της ιστορικής εβραϊκής συναγωγής Χούρνα, που βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από το τέμενος Αλ Ακσα. Οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισχυρότατες ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, τα σοκάκια μετατράπηκαν σε πεδία μάχης και τα παλαιστινιακά καταστήματα έμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τραυματίες έφτασαν τους 90 (οι 15 σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα κυρίως από λαστιχένιες σφαίρες). Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον 11 μελών της.
Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Αντνάν Χουσεϊνί, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι πυροδοτούν τη βία με την παρουσία τους, τις απαγορεύσεις και τις δυσκολίες που επιβάλλουν στη μετακίνηση. Συνεργάτης του Προέδρου Αμπάς τόνιζε ότι η έκρηξη οργής σχετίζεται με τη συνολική ισραηλινή αδιαλλαξία: «Δεν αντέχουμε άλλο. Τα ισραηλινά σχέδια καταπίνουν κυριολεκτικά το παλαιστινιακό στοιχείο στην πόλη». Η «Χαμάς» κάλεσε σε εξέγερση στη Δ. Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δε φαίνεται να βαίνει, προς το παρόν, προς εκτόνωση η κόντρα σκοπιμοτήτων μεταξύ των «καλών συμμάχων» καθώς εκατέρωθεν επιδιώκεται να δοθεί η εντύπωση της «δικαίωσης σε διπλωματικό επίπεδο». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, δήλωνε, χτες, με αμφισημία ότι «Ισραήλ και ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικοί εταίροι», ότι «δεν υπάρχει κρίση στις διμερείς σχέσεις», τονίζοντας, όμως, παράλληλα ότι το Ισραήλ «οφείλει ν' αποδείξει μέσα από πράξεις ότι δεσμεύεται στην ειρηνευτική διαδικασία».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, συμπλήρωνε ότι η Ουάσιγκτον «περιμένει ακόμη ξεκάθαρη ισραηλινή απάντηση για το ζήτημα που προέκυψε» (η ανακοίνωση για 1.600 νέες κατοικίες σε εποικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε επαφές με την ισραηλινή ηγεσία). Ταυτόχρονα, δε, ανακοινωνόταν ότι «αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας» η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου, Τζ. Μίτσελ, στην περιοχή. Ως εξήγηση δόθηκε ότι ο Μίτσελ θα συνοδεύσει την Χ. Κλίντον στη σύνοδο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) στη Μόσχα την Παρασκευή και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την άλλη, τηρεί χαμηλούς τόνους. Ο Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς «να μην κάνουν καμία σχετική δήλωση». «Εξαίρεση» ο υπουργός Εξωτερικών, Λίμπερμαν, που υποστήριξε ότι «οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις θα εξομαλυνθούν τάχιστα» χαρακτηρίζοντας προκλητικά «παράλογο κάθε αίτημα παγώματος του εποικισμού».
Ο Λίμπερμαν «χάλασε» και το θερμό κλίμα των συναντήσεων του Βραζιλιάνου Προέδρου με την ισραηλινή ηγεσία μποϊκοτάροντας όλες τις συναντήσεις με τον Λούλα, επειδή αυτός «αρνήθηκε να επισκεφτεί τον τάφο του ιδρυτή του σύγχρονου σιωνισμού Χερτζλ, αλλά θα πάει στον τάφο του Αραφάτ». Συνεργάτες του Βραζιλιάνου Προέδρου δήλωναν ότι δεν είναι στο πρωτόκολλο ενός Προέδρου το συγκεκριμένο μνημείο. Σήμερα, ο Λούλα συναντιέται με την παλαιστινιακή ηγεσία.