Η συζήτηση για χρηματοδότηση της Ελλάδας και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αντανακλά τους ιμπεριαλιστικούς διαγκωνισμούς εν μέσω κρίσης
Η συζήτηση στο πλαίσιο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση ή μη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα. `Η θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία, ή ο λαός |
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είχε δηλώσει ότι ο επίτροπος δεν προτίθεται να παρουσιάσει στο Γιουρογκρούπ συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά επιβεβαίωσε ότι εμπλέκεται στις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την ελληνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ - ανάμεσά τους το περιοδικό «Σπίγκελ», η «Sueddeutsche Zeitung» και το «Ρόιτερς» - επιμένουν ότι το πακέτο βοήθειας είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ σύμφωνα με τους «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αλλά το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμα, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» και η γαλλική «Λε Μοντ», επικαλούμενες αξιωματούχο της Κομισιόν, υποστήριξαν ότι τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε συντονισμένη οικονομική στήριξη με τη μορφή διμερών συμφωνιών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η βοήθεια θα χορηγηθεί με τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων, συνολικού ύψους 20-25 δισ. ευρώ.
Δύο είναι τα σενάρια που κυριαρχούν σχετικά με τη διανομή της βοήθειας προς την Ελλάδα: Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, όπου το ρόλο του συντονιστή θα έχει η Κομισιόν. Το δεύτερο σενάριο είναι να δανειστεί η Κομισιόν εκδίδοντας ευρωομόλογο με την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ και στη συνέχεια να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα. Αυτό το σενάριο δε θεωρείται τόσο πιθανό με δεδομένες τις αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε χρηματοδότηση θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει όχι μόνο τα ληστρικά επιτόκια, αλλά και τα μακροπρόθεσμα ανταλλάγματα και τους ενισχυμένους μηχανισμούς ελέγχου στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων.
«Μας έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βρούμε μια λειτουργική λύση για την ελληνική οικονομία εφόσον χρειαστεί», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δε θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι για σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και ότι η όποια οριστική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της την περασμένη Κυριακή υπογράμμισε: «Δεν αναμένω τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης αύριο (σ.σ. χτες), δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια», ενώ μέχρι και χτες το μεσημέρι - πριν δηλαδή από τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωνε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών «δε θα ληφθεί καμία πολιτική απόφαση» για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, δήλωσε ότι είναι «επιθυμητή» μια λύση για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν από τους εταίρους της Ελλάδας για τα ομολογιακά δάνεια της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν «μία από τις επιλογές», η οποία ωστόσο «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».
«Ενα ΕΝΤ είναι μια μακροπρόθεσμη σκέψη (...) Είναι πολύ καλό να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα (...) Ομως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα αν δε σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», τόνισε ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει πιο επείγουσες προτεραιότητες από εκείνη της δημιουργίας ενός ΕΝΤ.
«Εχουμε ανάγκη από αυστηρότερους κανόνες, πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ». «Η προοπτική αυτή από μόνη της εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία», πρόσθεσε, και υπογράμμισε: «Εχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικούς κανόνες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή (σ.σ. που υιοθετήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας) ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ».
Σύμφωνα με χτεσινή συνέντευξη της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, στους «Financial Times», το ΕΝΤ δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη. Η Γαλλίδα υπουργός, μάλιστα, επιτέθηκε ευθέως στη Γερμανία τονίζοντας ότι το εμπορικό πλεόνασμά της μπορεί να αποβεί αβάστακτο για όλη την Ευρωζώνη, και υπογράμμισε: «Οσοι έχουν εμπορικό πλεόνασμα θα μπορούσαν να κάνουν κι εκείνοι κάτι. Ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει όπως μπορεί».
Την ίδια στιγμή, η «Goldman Sachs» σε έκθεσή της συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν ευρώ καθώς ισχυρίζεται ότι θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες έναντι του δολαρίου. Μιλάει για ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου και εκτιμά ότι βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ, καθώς οι ανησυχίες για τα προβλήματα της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ έχουν αρχίσει να υποχωρούν. «Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η αμερικανική, ύστερα από δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2009, θα κατεβάσει πιθανότατα ταχύτητα», αναφέρεται στην έκθεση.
Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, οξύνεται και η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της θέσης των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και ενίσχυσης των θέσεων της Κίνας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Μια έκφραση αυτής της αντιπαράθεσης είναι και οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ αλλά και άλλοι, όπως η ΕΕ, στην Κίνα ώστε να προχωρήσει στην ανατίμηση του νομίσματός της, γουάν ή ρένμιμπι. Η ισοτιμία γουάν - δολαρίου αφορά και σε άλλες χώρες. Ειδικά τη Γερμανία, την οποία ήδη, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία, η Κίνα την ξεπέρασε το 2009 ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου, επιτυγχάνοντας εξαγωγές αξίας 1,20 τρισ. δολαρίων έναντι εξαγωγών 1,18 τρισ. δολαρίων της Γερμανίας.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, απαίτησε να σταματήσουν οι ξένες πιέσεις σχετικά με το νόμισμα της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι η σταθερότητα του γουάν βοήθησε τόσο την Κίνα όσο και τις υπόλοιπες οικονομίες να αντιμετωπίσουν την «κρίση». Ωστόσο, αυτό που καταλογίζουν οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλοι, ΗΠΑ και ΕΕ, που είναι δύο βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κίνας, είναι ότι διατηρεί εσκεμμένα χαμηλά την αξία του νομίσματός της, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές της.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κινέζος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να επιτρέψει την εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, πράγμα που, όπως είπε, θα βοηθήσει την εξισορρόπηση του διμερούς εμπορίου. Ταυτόχρονα, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να παλέψει σκληρότερα για να διορθώσει την οικονομία της, η χρηματοπιστωτική κρίση της οποίας, το 2008, προκάλεσε και την παγκόσμια ύφεση».
Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική κατάσταση της χώρας ο Τζιαμπάο επισήμανε την «ασταθή, ασυντόνιστη ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας» που, παρά τη σημερινή ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος σε 8,7% - το πιο υψηλό στον κόσμο - εξαρτάται από την ανάκαμψη των ΗΠΑ και της ΕΕ.