Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σφάζει δικαιώματα με το μαχαίρι της ανταγωνιστικότητας

Πλειοδοτεί στο ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Νέες θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ζητά ο Α. Σαμαράς, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη δρομολογημένη σφαγή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κλιμακώνοντας την προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ της άμεσης λήψης φιλομονοπωλιακών μέτρων, η ηγεσία της ΝΔ βάζει πλάτες για την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών τομών» στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου και των κομμάτων του, να γίνει δηλαδή πιο φτηνή η εργατική δύναμη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη βούληση του κόμματός του να δώσει καθημερινές μάχες στην κατεύθυνση αυτή, προβάλλοντας τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ως αναγκαία προϋπόθεση για την «ανάπτυξη» και την «ανταγωνιστικότητα».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε μιλώντας το Σάββατο σε προσυνεδριακή διάσκεψη για την Απασχόληση και το Ασφαλιστικό στη Χαλκίδα: Τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους, διαμήνυσε.

«Η ανταγωνιστικότητα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι θέσεις εργασίας δημιουργούν πόρους για τα ταμεία. Οταν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, τότε είτε διογκώνεται η ανεργία είτε αυξάνεται η μαύρη εργασία», ήταν το (χρεοκοπημένο) «δόγμα» που πρόβαλε ως φάρμακο διά πάσαν νόσον.

Στη λαιμητόμο η Κοινωνική Ασφάλιση

Στο πλαίσιο αυτό, «η επίλυση του ασφαλιστικού προϋποθέτει ανταγωνιστικότητα, διάχυση ευκαιριών για όλους και εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων». Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι «πρώτα απ' όλα ανταγωνιστικότητα. Αν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, όλα τα άλλα έρχονται. Αν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, όλα τα άλλα δεν αρκούν».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, ο Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι «η μεγάλη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ελλείμματα - και στα δημόσια ταμεία, και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης - είναι η ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα παντού!».

Προκειμένου να στηρίξει την ανάγκη του κεφαλαίου για τομές στο Ασφαλιστικό, κατέφυγε στην κινδυνολογία περί «χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων». Ανέφερε ότι το κόμμα του έχει επεξεργαστεί ένα «πρόγραμμα 12 αλλαγών» για την «εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος», φιλοδοξώντας, όπως είπε, «να βρεθεί στην πρωτοπορία της πιο σημαντικής μεταρρύθμισης που χρονίζει για δεκαετίες».

Παρ' όλα αυτά, ούτε ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις «12 αλλαγές» που προτείνει το κόμμα του για το Ασφαλιστικό ούτε αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πηγές της ΝΔ ανέφεραν χτες ότι αυτό θα γίνει μετά την επιστροφή του προέδρου της ΝΔ από τις Βρυξέλλες, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στη βδομάδα. Γενικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ εγκωμίασε την «επιχειρηματικότητα», την οποία εμφάνισε ως κεντρικό στοιχείο του οράματος του κόμματός του, μαζί με «το έντιμο κράτος - ρυθμιστή» και τον «υγιή συνδικαλισμό».

Δημαγωγία για να θολώσει τα νερά

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να πάρει «τα απαραίτητα μέτρα», διακηρύσσοντας διαρκώς ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις». Επισείοντας τα σενάρια για ύφεση στο -7% την επόμενη διετία, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα 23 μέτρα - ανάσες για το κεφάλαιο, στο όνομα της τόνωσης της αγοράς.

Αντάξια της πολιτικής που εφαρμόζει το κόμμα του ήταν και η δημαγωγική «αυτοκριτική» που έκανε για την κυβέρνηση της ΝΔ. «Η ΝΔ όταν ήλθε στη διακυβέρνηση το 2004 αντί να το αλλάξει (σ.σ. το "οικονομικό μοντέλο", όπως είπε σε άλλο σημείο) το διαχειρίστηκε! Αυτή ήταν η ουσία της "ήπιας προσαρμογής"», αποφάνθηκε, εντοπίζοντας σε αυτό το σημείο τις ευθύνες της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Η δημαγωγία περί αυτοκριτικής συνεχίστηκε και την επομένη στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, όπου μίλησε για την πρόθεσή του να προχωρήσει «και σε αυτοκάθαρση». Σήμερα ο Α. Σαμαράς θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που διοργανώνει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Β. Μαρτένς στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους εξόδου της ΕΕ από την κρίση. Στη σύσκεψη συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ