Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζουν το λαό να συνυπογράψει τη σφαγή του

Με «λευκές επιταγές» δημαγωγεί η κυβέρνηση, καθώς καταλαβαίνει ότι ραγίζει η βιτρίνα της «κοινωνικής συναίνεσης»

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ανησυχούν από τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις και προσπαθούν να ρίξουν νέους εκβιασμούς στο τραπέζι
Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ανησυχούν από τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις και προσπαθούν να ρίξουν νέους εκβιασμούς στο τραπέζι
Με τις σαρωτικές ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό να διαδέχονται το σφαγιασμό των λαϊκών εισοδημάτων, η κυβέρνηση οξύνει τις επόμενες μέρες την αντιλαϊκή επίθεση. Την ίδια ώρα, επιδίδεται σε μια ευθεία επίθεση ενάντια σε όποιον αντιστέκεται στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της, επιστρατεύοντας τις απειλές και την κινδυνολογία.

Το σύνθημα για ένταση της σφοδρής επίθεσης χωρίς ημερομηνία λήξης, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το Σάββατο τόνισε ότι «ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής» και κάλεσε τους πολίτες σε νέες «θυσίες». Απαιτώντας από τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν τόσο στα «επώδυνα μέτρα» που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και στις νέες ανατροπές που ετοιμάζει, κάλεσε τους εργαζόμενους να «ανταποκριθούν στην πρόκληση να αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα».

Ζήτησε μάλιστα προκλητικά από το λαό να προσυπογράψει τη σφαγή των δικαιωμάτων του, λέγοντας με θράσος «ότι οι κόποι αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο και η χώρα μας θα έχει αλλάξει σελίδα σε 3 χρόνια».

Την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων συζήτησε χτες ο πρωθυπουργός και με το κλιμάκιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλιστικού οργανισμού παρουσίασαν τις προτάσεις τους για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, νέες περικοπές στους μισθούς, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μεταρρυθμίσεις που βαθαίνουν την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση σε Υγεία και Παιδεία. Μέτρα τα οποία ήδη έχει συμπεριλάβει στην αντιλαϊκή της «ατζέντα» η κυβέρνηση και για τα οποία ετοιμάζει μπαράζ νομοσχεδίων.

Οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις θα τεθούν επί τάπητος και σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Προκαλούν με «λευκές επιταγές»

Προβάλλοντας την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε από τα ΝΕΑ συνολικά στο λαϊκό κίνημα που αντιστέκεται στις πολιτικές της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο «για κεκτημένα και προνόμια των λίγων και των συντεχνιών», ισχυριζόμενος προκλητικά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα τα αποδέχεται η «πλειοψηφία των Ελλήνων»!

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Πεταλωτή από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος υποστήριξε εντελώς αυθαίρετα: «Εχουμε λευκή εξουσιοδότηση να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές και αλλαγές».

Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το «φιλότιμο των Ελλήνων» για να «αλλάξουν παθογένειες του παρελθόντος», σημειώνοντας ότι «η κρίση είναι ευκαιρία μαζί και μέσα από την τεράστια συναίνεση που έχει η κυβέρνησή μας, από όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν, για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, στόχος της κυβέρνησης είναι να εμφανίσει τα αντιδραστικά πακέτα σαν «λαϊκή απαίτηση»!

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κινδυνολογία για να εκβιάσει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε χτες αν η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση δεν άνοιγε το «ασφαλιστικό με τον τρόπο που το άνοιξε, θα κινδύνευαν να μην πληρώνονται οι συντάξεις».

Ξεδιπλώνοντας τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Γ. Πεταλωτής συμπλήρωσε: «Εμείς παρεμβαίνουμε με τολμηρές αποφάσεις, χωρίς μπαλώματα και χωρίς διορθωτικές κινήσεις, αλλά με σαφείς αποφάσεις ως προς τη διάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Σε λίγο χρονικό διάστημα, μετά τις γνωστές διαβουλεύσεις, τόσο όσον αφορά τα θεσμικά, αλλά και τα χρηματοδοτικά, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλιστικού συστήματος που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής».

Καθόλου τυχαία, σήμερα ολοκληρώνεται ο στημένος διάλογος για το Ασφαλιστικό και προωθείται η κατάθεση των αντιδραστικών προτάσεων.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιλαϊκή επέλαση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να καταβάλουμε βαρύ τίμημα, άδικο για πολλούς που δεν ευθύνονται, αλλά εθνικά αναγκαίο και επιβεβλημένο, από τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε».

Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για νέα μέτρα και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες».

Φλερτάρουν με το ΔΝΤ

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχει εξασφαλίσει φτηνό δανεισμό από τις καπιταλιστικές αγορές, κοιτάζει ευθέως σε «πακέτο οικονομικής στήριξης» από την ΕΕ και αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ενισχυθεί το κλίμα της τρομο-λαγνείας για να περάσουν ανεμπόδιστα τα μέτρα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ουγγαρία - η οποία βρίσκεται κάτω από την επιτήρηση του ΔΝΤ - έπειτα από πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Γκόρντον Μπάιναϊ και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα τη «Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον Γκόρντον Μπάιναϊ για την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων της ουγγρικής κυβέρνησης για τη διάσωση της πληγείσας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ουγγρικής οικονομίας. Η ουγγρική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, ανατροπές στο ασφαλιστικό, αλλαγές στη φορολογία με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Αύριο ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ αναμένεται να έχει επαφές με Κοινοτικούς αξιωματούχους.

Επικοινωνιακές κινήσεις

Στο μεταξύ, νέα επεισόδια στην αποπροσανατολιστική ενδοκυβερνητική «αντιπαράθεση» ήρθε να προσθέσει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Οι «τριβές» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτελούν αντανάκλαση και των πιέσεων που υπάρχουν στη βάση του κόμματος, τις οποίες με «επικοινωνιακές» κινήσεις προσπαθεί να εγκλωβίσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανατροφοδοτώντας το σίριαλ, το οποίο είχε λήξει ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, όταν ο Χρ. Παπουτσής και ο Κ. Σκανδαλίδης εξέφρασαν δήθεν «διαφωνίες», ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «ή θα είμαστε όλοι μαζί ή αν διαφωνούμε πλέον ριζικά δεν πρέπει να έχουμε θέση ευθύνης», αναφερόμενος στην περίπτωση του Χρ. Παπουτσή και την επίθεση που έκανε στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Για τον Κ. Σκανδαλίδη, ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε ότι καλύφθηκε από τη δήλωση και τη «διάψευσή» του ότι διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» χαρακτήρισε «λήξαν το θέμα Παπουτσή» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικού ανασχηματισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ