Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αφομοιώνουμε την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό

Χτίζουμε ακόμα πιο γερή Οργάνωση

Προχωρώντας προς το 10ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, στη συζήτηση γύρω από το βασικό καθήκον της παραπέρα ισχυροποίησης της ΚΝΕ, ξεχωριστή θέση έχει το ζήτημα της αφομοίωσης της στρατηγικής του ΚΚΕ, της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό.

Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά: χωρίς αυτό το «κρατούμενο» είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή ΚΝΕ που θα προσελκύει τη νεολαία στην πάλη για το Σοσιαλισμό, δεν μπορούμε να μιλάμε για Οργάνωση που θα ανταποκρίνεται στη βασική αποστολή της: να αποτελεί τον αιμοδότη του Κόμματος, να διαπαιδαγωγεί κομμουνιστικά χιλιάδες νέους για να αποκτούν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Η αστική τάξη παίρνει τα μέτρα της...

Η ίδια η ανάπτυξη του καπιταλισμού σήμερα, το βάθεμα των αντιθέσεών του, αποκαλύπτει πιο έντονα τα ιστορικά του όρια, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι καμία διαχείριση δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις όλο και πιο βαθιές κρίσεις του.

Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να απασχολεί τη νεολαία και να μη συνδέεται με τον καπιταλισμό, ωστόσο αυτή η πραγματικότητα από μόνη της δεν αρκεί για να συνειδητοποιούν οι νέοι ότι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος που σαπίζει, η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


Η αστική τάξη, οι μηχανισμοί της και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν, παρεμβαίνουν πολύμορφα και στοχευμένα στη νεολαία για να κρύψουν αυτή την ταξική αλήθεια, για να μην μπολιαστεί η αγανάκτηση, ο προβληματισμός με τη συνειδητοποίηση ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μόνο αναγκαίος και επίκαιρος, αλλά και ρεαλιστικός.

Στην υπόθεση αυτή ο αντίπαλος ρίχνει άφθονο χρήμα, διατάσσει τις πιο ικανές δυνάμεις του: στα ΜΜΕ, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες. Εκμεταλλεύεται τη χαμηλή κοινωνική πείρα της νεολαίας, την άγνοιά της για τις κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών, αλλά και για τα ιστορικά γεγονότα για να συκοφαντήσει την προοπτική, για να μετατρέψει την αγανάκτηση σε απογοήτευση και μοιρολατρία, σε φόβο, σε αποδοχή της «αιωνιότητας» του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης και άρα σε αυταπάτες για ατομικές λύσεις μέσα στον καπιταλισμό.

Τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης συμπυκνώνονται σε αυτό που τόσες φορές ακούμε από νέους δίπλα μας: «καλά αυτά που λέτε, αλλά δε γίνονται, κι εκεί που έγιναν κατέρρευσαν, απέτυχαν»...

...γιατί ξέρει ότι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό

Η πολύμορφη παρέμβαση της αστικής τάξης ακουμπά και τις γραμμές μας, βάζει εμπόδια σε νέους που βρίσκονται κοντά μας να πάρουν τη θέση τους στις γραμμές της οργανωμένης πάλης. Συχνά ο σοσιαλισμός κατανοείται ως ένα αφηρημένο και απροσδιόριστο όραμα και όχι ως στρατηγικός σκοπός του ΚΚΕ προς κατάκτηση, σκοπός στον οποίο υποτάσσεται όλη μας η λειτουργία και δράση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτήματα που τέθηκαν σε πολλές ΟΒ στη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, αλλά και σε συσκέψεις με φίλους της Οργάνωσης, αφορούσαν το γιατί η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και γιατί αυτό είναι ένα γεγονός αντικειμενικό, ανεξάρτητο από το συσχετισμό δύναμης.

Την ίδια ώρα βέβαια, που φανερώνονται μεγάλα κενά, φανερώνεται και η μεγάλη δίψα που υπάρχει, η διάθεση για αφομοίωση της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό: δεκάδες τα ερωτήματα που μπαίνουν στις ΟΒ, τεράστιο το ενδιαφέρον από τα μέλη της Οργάνωσης, αλλά και από τα παιδιά που συμμετείχαν στις εκατοντάδες σχετικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, συσκέψεις κτλ. που έχουμε πραγματοποιήσει σε χώρους εκπαίδευσης, σε δήμους, γειτονιές και στέκια της νεολαίας, από το 18ο Συνέδριο του Κόμματος μέχρι σήμερα.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το μεγάλο μας καθήκον: με την ανεβασμένη μας ιδεολογικο-πολιτική δουλειά, με εφόδιο την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος να ατσαλώσουμε τα μέλη μας, να μπολιάσουμε με την προοπτική του σοσιαλισμού τους χιλιάδες νέους που βρίσκονται δίπλα μας: απαντώντας στα ψέματα της αστικής τάξης, προβάλλοντας τα τεράστια επιτεύγματα και την υπεροχή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, δίνοντας επιστημονική και τεκμηριωμένη απάντηση για τις αιτίες των ανατροπών, πείθοντας για την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού σήμερα.

Με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου, πιο ώριμοι και ικανοί να ανταποκριθούμε στο βασικό μας καθήκον

Ολη η συζήτηση του Συνεδρίου της ΚΝΕ, όλα τα καθοδηγητικά προβλήματα που εντοπίζουμε και οι στόχοι που θέτουμε για την παραπέρα ισχυροποίηση της Οργάνωσής μας, δεν μπορούν παρά να βασίζονται στο γερό θεμέλιο της στρατηγικής μας, της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, δεν μπορούν παρά να προϋποθέτουν την αφομοίωσή της:

-- Είναι η αφομοίωση της αντίληψής μας απαραίτητη προϋπόθεση για την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των μελών μας, απαραίτητο και πολύτιμο εφόδιο για τη διαμόρφωση συνειδητών, ολόπλευρων, εξοπλισμένων νέων επαναστατών, με εδραιωμένη πίστη στο κομμουνιστικό μέλλον. Μόνο πάνω σε αυτήν μπορεί να πατήσει η επαναστατική αισιοδοξία των μελών μας, η μαχητικότητά τους και η αντοχή απέναντι στις πολύμορφες πιέσεις του αντιπάλου, στα μεταβατικά στάδια, στην όξυνση της επίθεσης στους χώρους δουλειάς, στον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, στην επίδραση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.

-- Μόνο η συνειδητοποίηση του πού υποτάσσεται όλη η δουλειά μας, ποιο είναι το βασικό καθήκον μας ως νεολαία του ΚΚΕ, ως οργάνωση που παλεύει για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό, μόνο η αφομοίωση των διδαγμάτων και της πείρας από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, μας επιτρέπει να ξεκόψουμε οριστικά από τον εμπειρισμό και τον πρακτικισμό, που όχι μόνο δε φέρνει αποτελέσματα, αλλά συχνά φέρνει απογοήτευση, αποστράτευση από την οργανωμένη πάλη.

-- Οι ΟΒ που θα κάνουν βήματα στην αφομοίωση της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό είναι οι ΟΒ που θα μπορούν να ανεβάζουν το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης, που θα αποκτούν την ικανότητα να ανταποκρίνονται με επάρκεια στη μάχη των ιδεών, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μαχητικά τέτοια παρέμβαση που να προωθεί το γενικό άξονα και να τον εξειδικεύει στο χώρο ευθύνης τους, που θα μπορούν να γενικεύουν την πείρα τους.

-- Ακριβώς από τέτοιες ΟΒ, με τέτοια ανεβασμένη εσωτερική λειτουργία και τέτοια σχεδιασμένη δράση, θα αναδεικνύονται τα νέα στελέχη της Οργάνωσης, με ανεβασμένο ιδεολογικο-πολιτικό επίπεδο, στελέχη με βαθιά κατανόηση της στρατηγικής μας, άρα και με μεγαλύτερη ικανότητα με τη σειρά τους να πείσουν, να εμπνεύσουν τα μέλη που καθοδηγούν, στελέχη που θα νιώθουν τη σιγουριά να πατήσουν στα πόδια τους, ώστε με πνεύμα πρωτοβουλίας και ευθύνης να αξιοποιούν την αστείρευτη δύναμη που είναι μια ΟΒ συσπειρωμένη στη μάχη μαζί με τον περίγυρό της.

-- Αταλάντευτη υλοποίηση του προσανατολισμού μας στη δουλειά με την εργαζόμενη νεολαία, στη νεολαία της εργατικής τάξης μπορεί να υπάρχει μόνο στο βαθμό που βαθαίνει στο σύνολο της Οργάνωσης η συναίσθηση αυτού του καθήκοντος από τη σκοπιά της στρατηγικής του Κόμματός μας, στο βαθμό που καλλιεργείται στα στελέχη και τα μέλη μας η αταλάντευτη πίστη στην εργατική τάξη και τη νέα βάρδια της, στην ικανότητά της, με την συστηματική δουλειά και παρέμβαση της οργανωμένης πρωτοπορίας της, να ανεβάζει την πολιτική της συνείδηση ως εκείνο το επίπεδο που θα της επιτρέψει να διοικεί αύριο το εργατικό κράτος.

-- Σε μια περίοδο που σωστά διαπιστώνουμε ότι το σύστημα βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στη στράτευση ενός νέου στην ΚΝΕ, δεν μπορούμε να μιλάμε για ξεπέρασμα αυτών των εμποδίων χωρίς αφομοίωση της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό από το δυναμικό της Οργάνωσης, χωρίς μαχητική απάντηση στον αντικομμουνισμό, χωρίς επιθετική προβολή της διεξόδου, του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η ιδεολογική δουλειά έχει σήμερα ρόλο οργανωτικό, είναι όρος για να σπάει ο φόβος και η μοιρολατρία, οι χαμηλές απαιτήσεις από τη ζωή. Πόσο μάλλον για τη στράτευση ενός νέου στην ΚΝΕ, για την πολιτική του απόφαση δηλαδή να παλέψει οργανωμένα για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό με την αντίληψη του ΚΚΕ.

Διαρκής και επίμονη προσπάθεια

Δεν αρκεί βέβαια απλά να σημειώνουμε την ανάγκη αφομοίωσης και προβολής της στρατηγικής του Κόμματός μας. Θετικά βήματα από το 9ο Συνέδριο μέχρι σήμερα έχουμε κάνει, το ζητούμενο σήμερα είναι πώς με επιμονή και σχέδιο τα βήματα αυτά θα γίνουν πιο αποφασιστικά, αντίστοιχα με τις απαιτήσεις, πώς αυτό το καθήκον θα αγκαλιάσει το σύνολο της λειτουργίας και της δράσης μας.

Είναι σαφές πως αυτή η προσπάθεια δε θα είναι υπόθεση «μια κι έξω». Το δυναμικό μας ανανεώνεται, ο αντίπαλος προσαρμόζει διαρκώς την παρέμβασή του. Η δουλειά για την αφομοίωση της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό θα είναι μια διαρκής προσπάθεια για την οποία θα αξιοποιούμε κάθε μορφή, έχοντας βέβαια καθαρό ότι η πολυμορφία ανοίγει δρόμους, αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία του προσωπικού διαβάσματος και της οργανωμένης συζήτησης που πατάει στην ΟΒ και αγκαλιάζει τον περίγυρό της.


Γιώργος ΕΛΤΑΧΙΡ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δυνατές Οργανώσεις Βάσης στην πάλη για το σοσιαλισμό(18/4/2010)
Ολόπλευρη κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση(21/2/2010)
Χτίζουμε Οργάνωση έτοιμη για μακρόχρονο αγώνα, για τις απότομες καμπές της ταξικής πάλης(31/1/2010)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ(13/5/2006)
Γρηγόρης Παπαδόπουλος(3/5/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org