Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευρω-κερδοσκοπία και εξαπάτηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Στάχτη στα μάτια των λαών και εξαπάτηση πρώτου μεγέθους αποτελεί η επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Κομισιόν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο των κερδοσκόπων, μέσω των περιβόητων CDS (credit default swaps - ασφάλιση έναντι αθέτησης πληρωμών), στα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Πρώτα απ' όλα, η ίδια διαδικασία που προτείνεται, να γίνει δηλαδή έρευνα και στη συνέχεια, αν προκύψουν στοιχεία για «κερδοσκοπία», να εξεταστεί ποια μέτρα θα ληφθούν και βλέπουμε, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της βούλησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών να μην κάνουν τίποτα επί της ουσίας. Και αυτή είναι η αλήθεια. Τα σύγχρονα αυτά χρηματοοικονομικά προϊόντα ή εργαλεία, όπως τα αποκαλούν, τα έχουν χρόνια τώρα νομιμοποιήσει και καθαγιάσει οι κυβερνήσεις όλων των κρατών και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι παρόλο που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οι πάντες έριξαν το ανάθεμα στα «γκόλντεν μπόις» και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που κάνουν με τα παραπάνω προϊόντα, αλλά βέβαια ποτέ και πουθενά καμία κυβέρνηση, ούτε βέβαια οι G7 ή G20, πήραν κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για να τα «ελέγξουν», πολύ περισσότερο δε διανοήθηκαν να τα απαγορεύσουν. Απλά γιατί δεν είναι δυνατόν να βάλουν χαλινάρι στο κεφάλαιο για να μη βγάλει κέρδη. Αντιστρατεύεται τη φύση του.

Ολα για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Δεν περνάει μέρα που να μην καταγράφεται μια παρέμβαση του ΛΑ.Ο.Σ. στην κατεύθυνση λήψης ακόμα πιο σκληρών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και του λαού στο σύνολό του, αλλά και μέτρων που θα ευνοήσουν κι άλλο την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Τις προάλλες, ο πρόεδρός του, Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ αναφέρθηκε στην «ανάγκη» η Ελλάδα να γίνει ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Πώς θα γίνει αυτό; Με τσάκισμα όσων από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια, αλλά και με έγκριση ιδιωτικών επενδύσεων με συνοπτικές διαδικασίες από μια «τριμερή επιτροπή παρά τω πρωθυπουργώ», με «ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων», με «μείωση των δαπανών στο Δημόσιο», με «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», με το «να δουλέψουμε περισσότερο, να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί»... Κι όλα αυτά πασπαλισμένα με την απαραίτητη κινδυνολογία πως αν δεν γίνουν... «ο κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις τον Ιούνιο είναι κάτι παραπάνω από πιθανός»! Μια χώρα, όπου για το κεφάλαιο θα ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε...» και για το λαό δουλειά μέχρι θανάτου χωρίς κανένα δικαίωμα, οραματίζεται ο ΛΑ.Ο.Σ. Και θα συνεχίσει να προκαλεί μέχρι τη στιγμή που ο λαός θα του γυρίσει την πλάτη.

Μαύρο μέλλον για την αγροτιά

Μαύρο είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η ΕΕ και η ΚΑΠ στους μικρομεσαίους αγρότες. Σε μελέτη της Κομισιόν, ενόψει της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, το 2013, δεν προκύπτει τίποτα το θετικό για τους μικρούς παραγωγούς και τις υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές, ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε. Η μελέτη αυτή λέγεται «Σενάριο 2020 ΙΙ» και προβλέπει μείωση της απασχόλησης στη γεωργία, μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ανάλογα με το σενάριο, γίνονται εκτιμήσεις ότι το αγροτικό εισόδημα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 22%, ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα μειωθεί κατά το 1/3 και η μείωση θα είναι της τάξης του 25% στα 15 παλιά κράτη - μέλη και 40% στα 12 νέα κράτη - μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. Αναφέρεται πως ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, από 11 εκατομμύρια το 2003, θα είναι μόλις 7 εκατομμύρια το 2020. Επίσης, οι τιμές αγροτικής γης θα μειωθούν σε κάθε περίπτωση και η μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και 30%. Γίνεται φανερό ότι η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την ΚΑΠ, την πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων. Αντίθετα, θα είναι στους μεγάλους χαμένους και θα πληρώσει το μάρμαρο πολύ ακριβά. Η αγροτιά καλείται να συσπειρωθεί στις γραμμές της ΠΑΣΥ και να αγωνιστεί για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

Αυταπάτες

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον άνθρωπο να «καβαλήσει» τα κέρδη. Οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» ζητούν «ένα πράσινο χαλινάρι στις χρηματαγορές». Ο ευρωβουλευτής τους Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι «οι χρηματαγορές έχουν φτάσει σήμερα να λειτουργούν ως ανεξέλεγκτα γραφεία στοιχημάτων»...

Φαίνεται πως τα υποστυλώματα του συστήματος θεωρούν πως ο λαός έχει τη νοημοσύνη τού καθόλα συμπαθούς τετράποδου και πασχίζουν να τον πείσουν πως θα ξημερώσει μια ωραία ημέρα όπου θα βρεθεί «καβάλα» στα κέρδη να τα κουμαντάρει προς όφελός του κρατώντας το «χαλινάρι». Μπορούμε να στοιχηματίσουμε πως αυτά που λένε έχουν τις ίδιες πιθανότητες να συμβούν όσο και ο ήλιος να ανατείλει από τη Δύση. Στον εμπαιγμό που επιχειρούν σε βάρος των λαϊκών συνειδήσεων, απάντηση μπορούν να πάρουν και θα πάρουν από τον ίδιο το λαό. Η δική του ελπίδα και η προοπτική προς όφελος των συμφερόντων του βρίσκεται μόνο στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του συστήματος που όσο υπάρχει θα έχει το λαό υπό την εκμετάλλευσή του. Τη διάρκεια της ύπαρξής του προσπαθούν να επιμηκύνουν εφεδρείες του, σαν τις προαναφερόμενες.

Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

«... Το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της διεθνούς πολιτικής του χρηματιστικού κεφαλαίου, που κυριαρχεί σήμερα σε όλο τον κόσμο και γεννά αναπόφευκτα νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γεννά αναπόφευκτα ένα πρωτάκουστο δυνάμωμα της εθνικής καταπίεσης, της διαρπαγής, της καταλήστευσης, του στραγγαλισμού των αδύνατων, καθυστερημένων, μικρών λαών από μια χούφτα "προηγμένες" δυνάμεις - το ζήτημα αυτό έγινε από το 1914 το αγκωνάρι όλης της πολιτικής όλων των χωρών της υδρογείου. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους» (από το άρθρο «Η Τέταρτη Επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης»). Είναι μόνο μία παράγραφος από ένα άρθρο που έγραψε ο μεγάλος επαναστάτης και θεωρητικός της ιδεολογίας της εργατικής τάξης το 1921. Μοιάζει σαν να γράφτηκε και να μιλά για την εποχή μας. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια συλλογή από άρθρα, όπου ο Β.Ι. Λένιν αναλύει με επιστημονικό τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα των πολέμων. Ετσι, στο λόγο του «Στο 1 Πανρωσικό Συνέδριο για την εξωσχολική μόρφωση», διευκρινίζει: «...υπάρχει πόλεμος και πόλεμος, ότι υπάρχουν πόλεμοι δίκαιοι και άδικοι, προοδευτικοί και αντιδραστικοί, πόλεμοι των πρωτοπόρων τάξεων και πόλεμοι των καθυστερημένων τάξεων, πόλεμοι που εξυπηρετούν την εδραίωση της ταξικής καταπίεσης και πόλεμοι που εξυπηρετούν την ανατροπή της». Ενα βιβλίο χρήσιμο σε κάθε κομμουνιστή, σε κάθε εργαζόμενο, που αναζητά πραγματικές απαντήσεις για το χαρακτήρα των εξελίξεων στο σύγχρονο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Χίλαρι Κλίντον

Η πρόσφατη περιοδεία στη Νότια και την Κεντρική Αμερική της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον είχε ανάλογη επιτυχία με την περιοδεία του Τζορτζ Ου. Μπους το 2005, που εξαναγκάστηκε να φύγει τρέχοντας σχεδόν. Μπορεί η Χίλαρι Κλίντον να μην εκδιώχθηκε, αν και θα της άρμοζε, εντούτοις ο στόχος του ταξιδιού της, που δεν ήταν άλλος από τον «περιορισμό της ζημιάς» των σχέσεων των ΗΠΑ με τις υπόλοιπες χώρες του ημισφαιρίου, δεν επιτεύχθηκε.

Απροκάλυπτα προσπάθησε να εκβιάσει τις θετικές αντιδράσεις και τη συναίνεση των χωρών της περιοχής: Τη στήριξη της Βραζιλίας, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τη νομιμοποίηση της συνέχειας του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, καλώντας για αναγνώριση της κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, που προέκυψε από τις «εκλογές» βίας και νοθείας. Επιτέθηκε στη Βενεζουέλα για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» που ...οι ΗΠΑ υπερασπίζονται. Η ατζέντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι προφανής, αλλά είναι δύσκολο να βρει υποστηρικτές πλέον καθώς πολλές κυβερνήσεις της περιοχής ακολουθούν άλλο δρόμο. Ενώ κάποιες άλλες άλλους στόχους, όπως η Βραζιλία που επιδιώκει την παγίωσή της ως περιφερειακής υπερδύναμης. Πάντως, είναι σίγουρο ότι η προσπάθεια για ανάκτηση του «χαμένου εδάφους» θα συνεχιστεί.


Χρ. Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org