Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διαδηλώνουν ενάντια στην υπονόμευση των σπουδών τους

  Σήμερα στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, το συλλαλητήριο δεκατεσσάρων φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις 

Σήμερα, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκεντρώνονται οι φοιτητές από δεκατέσσερις συλλόγους της Αθήνας, που με τις αγωνιστικές αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων δηλώνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης «θα μας βρει ενωμένους, αποφασισμένους να αντιπαλέψουμε μαζί με όλο το λαό, αυτούς που υπονομεύουν τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον μας». Τα βήματα του αγώνα, λοιπόν, τους φέρνουν σήμερα, για τρίτη φορά από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στο υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Νοσηλευτικής, Φιλοσοφικής, Παντείου, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί), ΠΤΔΕ (Δάσκαλοι), ΤΕΜΦΕ, ΜΙΘΕ, Χημικού, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, Γεωπονικής, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων κινητοποιούνται με αιχμή τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, τα εργασιακά, την υγεία και τις ιατρικές σχολές και απαιτούν την απόσυρσή τους. «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η κατάθεση των νομοσχεδίων θα βρει τους φοιτητές στο δρόμο με τις σχολές κλειστές», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε αποφάσεις των Φοιτητικών Συνελεύσεων.

Το χτύπημα ουσιαστικά της Παιδείας, από την κυβέρνηση, βγάζει τους φοιτητές στους δρόμους, στον αγώνα ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών, στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, στην απαξίωση σπουδών και πτυχίων και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στα διεκδικητικά τους πλαίσια περιλαμβάνονται αιτήματα για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, αναβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, με ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου (όχι ειδίκευσης) που να οδηγούν απευθείας σε διδακτορικό και πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της επιστήμης. Παράλληλα, προτάσσουν το αίτημα για γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους.

Θυμίζουμε ότι κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο είχε αρχικά απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων από 18 φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας κι αυτό το κάλεσμα υιοθέτησαν τελικά και σύλλογοι από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις.

Στο δρόμο του αγώνα πορεύονται σήμερα οι φοιτητές και στην Πάτρα, με αποφάσεις των συλλόγων Βιολογικού, Μαθηματικού και Ιατρικής. Στις 10.30 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ολγας και θα πραγματοποιήσουν πορεία μαζί με τους εργαζόμενους.

Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα οι φοιτητές και στα Γιάννενα, με αποφάσεις των συλλόγων Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και ΦΠΨ. Το αγωνιστικό ραντεβού τους είναι στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία.

Στη Θεσσαλονίκη

Παμφοιτητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την απόφαση για τη σημερινή κινητοποίηση πήραν μέσα από ΓΣ οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Εικαστικού, Κτηνιατρικής, Θεάτρου, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Ιατρικής, που συμμετέχουν και στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων Ψυχολογικού και Κτηνιατρικής κατήγγειλαν κυβέρνηση και πρυτανεία για την ολοένα και συρρικνούμενη παροχή δωρεάν συγγραμμάτων. Καταγγέλλουν πως με το νομοσχέδιο για τα Μεταπτυχιακά και την Ερευνα η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη παράδοση της έρευνας στο κεφάλαιο, μακριά από τον έλεγχο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ με το νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια ή «ιδιοτέλεια», όπως τη χαρακτήρισαν, σηματοδοτείται η πλήρης υποτέλεια των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις, η μείωση της χρηματοδότησης μέσω της αξιολόγησης και η κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης.

Ο Θ. Δρούλιας, μέλος του ΔΣ Ψυχολογικού, σημείωσε πως κάθε φοιτητής είναι υποχρεωμένος να δαπανά το χρόνο τουλάχιστον 40-50.000 δραχμές για φωτοτυπίες συγγραμμάτων ή σημειώσεων. Μάλιστα κατήγγειλε τον πρύτανη του ΑΠΘ και τους προέδρους των Τμημάτων που μέχρι πρόσφατα δήλωναν πως δε γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος. «`Η μας κοροϊδεύουν ή δεν ξέρουν τι γίνεται στο χώρο που υποτίθεται πως διοικούν», ανέφερε.

Ο Ο. Διαμαντόπουλος, μέλος του ΔΣ Κτηνιατρικής, αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα αδυναμίας στη δωρεάν διανομή του βιβλίου Δερματολογίας, σημειώνοντας πως κάνει ακόμη πιο ορατό τον κίνδυνο να κληθούν οι φοιτητές να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την αγορά του. Και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια της πολιτικής αυτοχρηματοδότησης της παιδείας. Αυτής της πολιτικής που επιβάλλει το κόστος κάθε επιστημονικού βοηθήματος να μην ξεπερνά τις 3.500 δρχ. και έρχεται να προστεθεί στην εικόνα έλλειψης των εργαστηρίων, κακής υλικοτεχνικής υποδομής, απαρχαιωμένων βιβλίων του '50-'60 που καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή επιστημονική πραγματικότητα, κλπ.».

Τέλος ο Γ. Παπαθεοδώρου, μέλος του ΔΣ Κτηνιατρικής, ανέφερε πως οι φοιτητές μέσα στη βδομάδα θα πραγματοποιήσουν ΓΣ στις Σχολές, προκειμένου περισσότεροι σύλλογοι να συστρατευτούν στον αγώνα μαζί με το Πανελλαδικό Συντονιστικό και το πλαίσιο κινητοποιήσεων που αποφάσισε.

  • Στο δρόμο του αγώνα πορεύονται σήμερα οι φοιτητές και στην Πάτρα, με αποφάσεις των Συλλόγων Βιολογικού, Μαθηματικού και Ιατρικής. Στις 10.30 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ολγας και θα πραγματοποιήσουν πορεία μαζί με τους εργαζόμενους.
  • Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα οι φοιτητές και στα Γιάννενα, με αποφάσεις των Συλλόγων Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και ΦΠΨ. Το αγωνιστικό ραντεβού τους είναι στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία.
  • Στην Κομοτηνή οι φοιτητές διοργανώνουν σήμερα κινητοποίηση έξω από την Νομική σχολή.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η πανελλαδική συνάντηση για την ανασύνταξη του κινήματος(2009-11-06 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν και δυναμώνουν τη δράση τους(2007-11-03 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις υποβάθμισης των σπουδών τους(2000-12-06 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα στις 15 του Νοέμβρη(2000-11-10 00:00:00.0)
Αντεπίθεση στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης(2000-10-21 00:00:00.0)
Αύριο το παμφοιτητικό συλλαλητήριο(1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ