Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Καλλιτεχνικό σκάκι και Σπουδές

«Το καλλιτεχνικό σκάκι - συνεχίζει ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος - είναι ποίηση... είναι τέχνη. Χωρίς αυτή νομίζω δε θα είχε νόημα η ζωή. Αυτό είναι που προσφέρει αυτό το είδος ενασχόλησης. Πέρα όμως απ' αυτό - επιμένω σ' αυτή την άποψη - υπάρχει και η πρακτική ωφέλεια. Μαθαίνει κάποιος να βρίσκει το συντομότερο τρόπο για το Ματ, εξασκείται να τα βγάζει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις - σε πολύπλοκες και συνδυαστικές θέσεις, μαθαίνει να βρίσκει λύσεις σε δύσκολες έως και φαινομενικά αδιέξοδα και άλυτες καταστάσεις (μήπως αυτό είναι λιγότερο σημαντικό; - κάποιοι - ψυχολόγοι, ψυχίατροι θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη βάση σ' αυτό!, αντί να μπουκώνουν τους "ασθενείς" με χάπια) και γενικά ξεκουράζεται ο σκακιστής με το να ασχολείται μόνος του με κάτι όμορφο και ασυνήθιστο.

Οι σκακιστές ξέρουν καλά νομίζω πόσο κουραστικό είναι το αγωνιστικό σκάκι, να έχεις δηλαδή απέναντί σου "αντιπάλους" που πρέπει να τους κερδίσεις για να αποκτήσεις μεγαλύτερη βαθμολογική αξιολόγηση ή χρήματα κλπ.

Υπάρχει βέβαια σε ορισμένους και η ηδονή του να "συντρίβεις" το εγώ του αντιπάλου, νιώθοντας ανώτερο πνευματικά ον, αλλά αυτό υπάγεται στη σφαίρα της "ψυχοπαθολογίας".

Θα πρότεινα, όσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, να μη σκεφτόμαστε ποτέ το συγκεκριμένο αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας, αλλά μόνο πώς με τα κομμάτια θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Δεν τα καταφέρνω πάντα καλά πάνω σ' αυτό, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ...».

Μερικά πολύ εύκολα προβλήματα με αλγεβρικά σύμβολα: α) Λευκά: Ρα8, Ββ7, Ιε4 (3). Μαύρα: Ρη8 (1). Ματ σε 2 τα λευκά. β) Λευκά: Ρβ3, Βγ4, Αη5 (3). Μαύρα: Ρβ1, Ιε1, Στρ. γ2 (3). Ματ τα λευκά σε 2. γ) Λευκά: Ρα7, Βθ2, Πδ1 (3). Μαύρα: Ργ8, Πδ8, Στρ. γ7, δ7 (4). Ματ σε 2 τα λευκά.

* Στο διάγραμμα του κειμένου μια σπουδή του Ρέτι. Πώς κάνει ισοπαλία ο λευκός;

* Στο προηγούμενο πρόβλημα είχαμε: 1. Αε6! Αβ3 2. Αζ5 Α... 3. Ββ2 + ματ! Αν 1. Αη4 2. Αη8 Α... 3. Ββ2 + ματ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ